Capitala europeană care investește 250 de milioane de euro și în care bicicleta va detrona mașina din 2025

Sursa: Pixabay

Primăria pariziană intenționează să aloce 250 de milioane de euro pe parcursul a șase ani pentru dezvoltarea pistelor de biciclete și a altor măsuri conexe, scrie Le monde.

<< Refrenul datează din 1972. „La Paris, pe bicicletă, depășești mașinile” („Dans Paris, à vélo, on dépasse les autos”) , cânta Joe Dassin, în Complainte de l’heure de pointe. Cincizeci de ani mai târziu, formula poate găsi în curând un nou sens, iar călătoriile făcute cu bicicleta vor depăși numărul celor făcute cu mașina. Cele două curbe ar trebui să apară începând cu 2024, iar excursiile cu bicicleta vor domina în mod clar, până în 2026, potrivit proiecțiilor, dezvăluite joi, 21 octombrie, de către Primăria Parisului.

„Exact asta ne dorim”, spune David Belliard, adjunctul ecologist responsabil cu călătoriile și spațiul public. Bicicleta reprezintă deja 5,6% din călătoriile în Paris, față de 9% pentru mașină. Pe anumite drumuri, uneori sunt mai mulți bicicliști decât șoferi, dar acest lucru este încă ceva excepțional. Ambiția alianței roșu-roz-verde, care conduce capitala, este ca aceste două curbe să se inverseze cât mai repede posibil, în numele sănătății publice și al luptei împotriva schimbărilor climatice.

Deocamdată, bicicleta este departe de detronarea automobilului, în special în zilele ploioase. Cu toate acestea, politica anti-auto a stângii pariziene a redus deja semnificativ traficul în zona intra-muros. Traficul auto a scăzut cu aproximativ 45%, de la alegerea lui Bertrand Delanoë, în 2001.

Sporirea mișcării

Și mișcarea continuă, alimentată de măsurile care s-au acumulat, chiar dacă opoziția de dreapta este reticentă. Din 30 august, viteza a fost limitată la 30 km/h în aproape tot Parisul. De asemenea, ar trebui să se creeze o „zonă de trafic limitat” în centrul capitalei, în cursul anului 2022, cu scopul de a reduce la jumătate traficul rutier acolo.

În direcția opusă, bicicleta și-a început marea revenire pe străzile capitalei. Din 2020, lockdown-urile au accelerat fenomenul, cu instalarea de urgență a 52 de kilometri de piste ciclabile temporare. Utilizarea căilor ciclabile a crescut cu 47% în 2020 și, din nou, cu 22% în 2021.

Acum, primarul socialist, Anne Hidalgo, și aliații ei ecologiști vor să amplifice pe mai departe mișcarea. Acesta este sensul planului privind ciclismul, prezentat joi de David Belliard, și care va fi prezentat la următoarea ședință a Consiliului parizian, la jumătatea lunii noiembrie.

Primăria a planificat alocarea a 250 de milioane de euro, pe parcursul a șase ani. Este cu 100 de milioane de euro mai puțin decât cele 350 de milioane promise de Anne Hidalgo în timpul campaniei sale electorale din 2020. Dar, având în vedere dificultățile bugetare din Paris, ecologiștii se temeau de mai rău. Se temeau, în plus, că primarul nu va dori să se angajeze într-un plan multianual, după ce, în iunie, a renunțat să mai prezinte un program de investiții pentru întregul mandat.

O rețea densă, sigură și practică de echipamente

După câteva luni de negocieri, socialiștii și ecologiștii au convenit, în cele din urmă,asupra acestei umbrele de 250 de milioane de euro, mai mică decât promisiunile, dar mai mare decât cele 150 de milioane din planul privind bicicleta, lansat în mandatul anterior al doamnei Hidalgo. Bicicleta era în mod evident considerată o prioritate. Un marker politic. Alți adjuncți nu sunt atât de mulțumiți de deciziile din ultimele săptămâni.

Cu acești bani, orașul Paris dorește să realizeze diverse proiecte. În primul rând, să perpetueze majoritatea „corona-pistelor” instalate în 2020, prin înlocuirea plăcuțelor de galbene beton care au întrunit unanimitatea împotriva lor. Apoi, e crearea a 130 de kilometri de piste sigure de același tip, precum și a 390 de kilometri de piste ușoare pe cele mai mici străzi și asigurarea de intersecții sigure. În cele din urmă, e vorba de reducerea la jumătate a numărului de stâlpi pe care sprijini bicicleta și crearea a 100.000 de locuri de parcare noi. Pe scurt, e vorba de a realiza o rețea densă, sigură și practică de echipamente, menite să-i convingă pe cei care încă ezită.

„Aceste obiective corespund așteptărilor noastre și suntem bucuroși că le-au fost alocate resurse financiare clare”, spune Jean-Sébastien Catier. Președintele asociației Paris en selle, însă, pune problema calendarului. Anunțarea planului vine la mai mult de un an după alegerile municipale. Orașe precum Strasbourg sau Lyon au fost mai rapide. Mai presus de toate, se va concretiza cu adevărat lucrarea anunțată și în ce ritm? Planul anterior de ciclism, lansat în 2014, fusese atins doar, conform evaluărilor Paris en selle, până la 56% … iar unele nu erau satisfăcătoare.

„De data aceasta, sperăm că Primăria va merge dincolo de perenizarea pistelor temporare înainte de Jocurile Olimpice din 2024, eveniment care va duce inevitabil la o întrerupere a lucrărilor”, adaugă domnul Catier. Asociația din Ile-de-France, Mieux se déplacer à bicyclette, solicită, de asemenea, „un program ambițios” pentru realizarea proiectelor, pentru a răspunde nevoilor parizienilor „care au optat pentru ciclism în masă și văd găurile din rețea în fiecare zi”. „Planul anterior nu îndeplinea cu siguranță obiectivele exacte stabilite”, a recunoscut, joi, David Belliard. Cu toate acestea, a permis o explozie în utilizarea bicicletei”.

Odată adoptat noul plan, municipalitatea intenționează să-și continue politica de prevenire prin alte două acțiuni. Acesta intenționează să mențină presiunea asupra Smovengo, operatorul privat al bicicletelor cu autoservire Vélib, pentru a îmbunătăți calitatea serviciului oferit, care este cu mult sub așteptări.

Compania a primit în cele din urmă 3.000 de biciclete electrice, comandate în 2020. Prin urmare, parizienii ar trebui să aibă mai puține probleme în a găsi o bicicletă în stare bună, în stațiile aferente. Pentru a evita același haos cu bicicletele și scuterele de autoservire, cum a fost cel cu trotinetele, în 2019, Consiliul municipal intenționează, de asemenea, să reglementeze această piață emergentă. Se așteaptă lansarea unei cereri de oferte în 2022. >>

Aproape 40 de milioane de francezi vor primi 100 de euro ca „indemnizație de inflație”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here