Care este cea mai mare frică a Rusiei?

Foto: Pixabay

„Când Vladimir Putin a numit prăbușirea Uniunii Sovietice „un dezastru geopolitic major al secolului”, el nu își canaliza marxist-leninismul interior. Liderul Rusiei nu este interesat să refacă imperiul sovietic, care în cele din urmă s-a prăbușit acum 30 de ani, a doua zi după Crăciun în 1991. Dar el vrea să reducă pierderile din perioada de după Războiul Rece, să extindă sfera de influență a Rusiei și să construiască o zonă tampon în jurul patriei. Asta explică agresiunea rusă la granițele Ucrainei. În timp ce observatorilor occidentali le-ar plăcea să descrie acest lucru drept zgomotul de sabie al unui personaj fără minte, realitatea este că această aglomerare de trupe are la bază frica – și amintirile invaziilor trecute pe pământ rusesc”, scrie Tim Marshall în The Spectator.

<< Înțelegerea acestui lucru este cheia pentru a pricepe ce face Putin. Liderul Rusiei este un politician al cărui naționalism a caracterizat fiecare mutare de politică externă de când se află la putere. În timpul Războiului din Kosovo din 1999, se crede că a fost unul dintre șoimii politicii externe care l-au îndemnat cu succes pe președintele Elțin să trimită o coloană blindată la Baza Aeriană Priștina înainte de sosirea trupelor NATO. Acesta a fost un moment decisiv, iar semnalul trimis către NATO a fost: „Până aici – și nu mai departe”. Semnalul a fost ignorat.

Gândirea rusă este dominată de geografia și istoria sa. A fost invadată pe terenul plat din vestul său de către Suedia, Polonia, Imperiul Lituanian, francezi și germani (de două ori). Rușii nu vor să se apere de-a lungul unei frontiere plane lungi de 1.600 de kilometri, reflexul lor este să încerce să împingă până la breșa de 482 de kilometri dintre Marea Baltică și Carpați și să o astupe. Din păcate, acel spațiu este cunoscut sub un alt nume: Polonia.

De asemenea, rușii doresc cel puțin un guvern pro-Moscova în Ucraina care să garanteze că trupele NATO nu vor fi la graniță cu linii scurte de aprovizionare. Așa că atunci când Ucraina s-a răsculat, Putin a conceput revolta în regiunea Donbas (creând o mini-zonă tampon) și a anexat Crimeea.

Intervenția militară a Moscovei din 2008 în Georgia este, de asemenea, legată de teama că NATO se apropie din ce în ce mai mult. Foștii membri ai Pactului de la Varșovia – Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Albania, RDG (Germania de Est) și Republica Cehă/Slovacia sunt acum toate în NATO. De asemenea, Rusia păstrează 2.000 de militari în republica separatistă moldovenească Transnistria.

O mare parte din politica sa arctică derivă din același impuls. Capacitatea de lovitură nucleară secundară, bazată pe submarine, a Rusiei se află în Peninsula Kola, învecinată cu Finlanda. Putin a făcut o prioritate din protejarea militară a intereselor economice ale Rusiei în Arctica. Au fost găsite rezerve vaste de petrol și gaze neexploatate, unele în ape cu pretenții de suveranitate suprapuse. Moscova și-a revendicat cea mai mare parte a Arcticii în 2007, plantând un steag rusesc pe fundul mării de la Polul Nord. Se așteaptă, de asemenea, ca Rusia să-și mărească ponderea de pește în ocean, deoarece apele care se încălzesc împing peștii spre nord.

Moscova încearcă să profite de topirea gheții prin stabilirea rutei Mării Nordului de-a lungul coastei sale ca un coridor comercial major între Europa și Asia până în 2035. Aceasta este o lucrare lentă; volumul de trafic este cu mult sub ceea ce aștepta Rusia până în 2021. Cu toate acestea, comerțul este de așteptat să crească și, în acest caz, Rusia poate profita de taxele de port și de tranzit și poate construi o piață mai mare în Asia pentru petrol și gaze. Pentru a proteja aceste interese, Putin a redeschis mai multe baze militare arctice care au fost trase pe linie moartă după încheierea Războiului Rece. De asemenea, a investit în noi baze de radare și drone.

În altă parte, Moscova a fost, de asemenea, ocupată să provoace pagube prin creșterea ratei navelor de suprafață, a submarinelor și a patrulelor aeriene. Scopul este de a testa timpii de răspuns ai NATO în timp ce aceasta a efectuat exerciții navale comune la doar 100 de mile de coasta Rusiei, iar trupele de vreme rece s-au antrenat în nordul Norvegiei. Fiecare parte o vede pe cealaltă ca pe o amenințare; ele se află în picioare în Arctica, Marea Baltică, Marea Neagră și se apropie una de cealaltă în Europa de Est.

Rusia nu are mulți prieteni. Relația de prietenie exagerată dintre președintele turc Erdogan și Putin nu este o „vitregie”, ci mai degrabă o „prieteno-dușmănie”. Cât despre iranieni, ei au amintiri vechi: Rusia a anexat teritoriul pe care îl controla și apoi, sub masca sovieticilor, a ocupat însuși Iranul.

Moscova a făcut eforturi pentru a fi puterea externă dominantă în republicile din Asia Centrală, dar și aici există amintiri ale ocupației de facto. Deportările forțate în masă ale popoarelor, mai ales în, dar și din Asia Centrală complică relațiile. În ceea ce privește China, Beijingul concurează acum cu succes pentru influența în regiune, blocând astfel încercările Moscovei de a reduce pierderile de la sfârșitul Războiului Rece.

Europa de Est este totuși punctul de aprindere. Rusia vede invadarea granițelor sale ca pe-o chestiune existențială. Această poziție nu se va schimba. În cazul reînnoirii conflictului major în Ucraina, Rusia ar căuta probabil să mărească zona tampon, legând Donbasul de Crimeea și tăind accesul Ucrainei la Marea Azov. Dacă Belarus va lăsa impresia că vrea să urmeze Ucraina în afara orbitei ruse, probabil că trupele ruse vor trece granița și vor ajunge la frontiera poloneză.

Scenariile acestea este posibil să nu se materializeze, dar dacă s-ar întâmpla oricare dintre ele, cauza principală nu ar fi agresiunea rusă fără minte – ci frica. NATO nu este o amenințare, dar în mintea Rusiei secolele de istorie violentă nu vor fi șterse de deceniile fără război. >> 

1 COMENTARIU

  1. Istoria a arătat, dimpotrivă, că Rusia e foarte greu de cucerit! Un teritoriu imens, front pe mii de km.
    Acum nici nu s-ar mai duce un război clasic, sunt rachete de croazieră, avioane, drone, roboți, ca să nu spunem de bombe nucleare.
    Cum poți să crezi că Rusia are frică fiind nr 1 în lume la bombe nucleare, număr de tancuri. Poate le e frică de propria populatie, care vede că Europa e cu un nivel de trai mult mai ridicat decât Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here