Castelul Peleș a primit o factură la gaze de peste 17.000 de euro. Operele de artă sunt în pericol dacă temperatura în interior nu este constantă

Pentru gazele consumate în luna decembrie, Muzeul Naţional Peleş a primit o factură de 86.463 de lei (peste 17.000 de euro) – o majorare de tarif de aproape 80% faţă de preţul plătit până acum, relatează adevarul.ro.

Prețul a crescut deși consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în luna decembrie neînregistrându-se temperaturi extreme, scrie jurnalul.ro.

Astfel, conducerea Muzeului se aşteaptă ca factura pe ianuarie să fie adevărata lovitură, având în vedere că abia acum vine gerul.

De asemenea, este posibil ca veniturile încasate din vizitarea Muzeului în luna decembrie să acopere la limită plata ultimei facturi la încălzire, în condiţiile în care numărul vizitatorilor s-a redus drastic.

Cea mai mare factură la gaze cara a fost la Peleş a venit în iarna lui 2013, suma fiind de 110.000 de lei. Într-o iarnă mai blândă, cum a fost cea din 2019, când temperaturile nu au coborât la minus 24 de grade, facturile au fost de 48.000 de lei la gaze şi 18.000 de lei la curent electric.

Castelul Peleş a beneficiat de curent electric şi încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883. Centrala castelului funcţionează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menţine temperatura constantă  în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

Pentru binele obiectelor de patrimoniu, temperatura trebuie menţinută constant între 18 şi 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depăşească 60%. Variaţiile mari de temperatură şi umezeală pot afecta operele de artă, aşa că specialiştii fac eforturi să menţină constante valorile pentru fiecare spaţiu. 

Având în vedere că cele 162 de camere sunt dispuse pe cele 4 puncte cardinale, avem nişte fluctuaţii de climat, dar colegii fochişti se străduiesc să menţină microclimatul cel mai potrivit, cu echipamentele moderne şi cu cele clasice, din construcţie. Pe timp de vară, centrala de la Peleş funcţionează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul tempetratură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului. Centrala se porneşte o oră sau o jumătate de oră pe zi”, a explicat pentru sursa citată ing. Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, care lucrează aici de 20 de ani.

Castelul Peleş este proprietatea Casei Regale a României, dar utilităţile sunt plătite de Muzeul Naţional Peleş, care achită şi o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here