Cât câștigă un europarlamentar? O româncă publică cifrele

Plenary session - Opening of the sitting

Clotilde Armand, proaspăt europarlamentar din partea României (USR-PLUS), a publicat pe pagina sa web personală cât câștigă un membru al Parlamentului European.

Indemnizația netă a europarlamentarilor este de 6826 euro lunar, independent de prezență.

Europarlamentarii primesc separat o alocație de 4500 euro lunar pentru activitatea birourilor parlamentare.

Această sumă forfetară, așa cum este ea numită, este cea mai controversată, deoarece nu trebuie justificate cheltuirea ei. Europarlamentarii nu trebuie să aducă chitanțe, facturi sau orice alte documente, ci doar spun cât au cheltuit. Teoretic, suma rămasă necheltuită trebuie returnată, dar mai nimeni nu face asta. Aproape toți deputații europeni declară că au cheltuit tot.

„Am aflat informal că doar 17 din cei 750 europarlamentari din mandatul 2014-2019 au returnat banii rămași nefolosiți din această alocație.” a scris Clotilde Armand, care a promis că ea va fi transparentă și că va da înapoi banii nefolosiți.

Dar aceștia nu sunt toți banii pe care îi ia un europarlamentar. Pentru fiecare zi de prezență la Bruxelles sau Strasbourg europarlamentarii mai primesc o diurnă forfetară de 320 euro. Cazarea, masa și transportul local nu se decontează, find plătite din această sumă, a mai notat Clotilde Armand.

Actualul Parlament European are 751 de membri. Folosind cifrele publicate de europarlamentara româncă, aflăm că pe patru ani, cât ține un mandat, PE cheltuie peste 408 de milioane de euro doar cu salarizarea. Fără să includem aici diurnele și alte deconturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here