Cât mai ţine frigul neobişnuit. Precizările meteorologilor

Foto: Unsplash

Vremea se încălzeşte de vineri în sud-estul ţării, în timp ce în vest şi nord furtunile şi grindina nu se domolesc. Precipitații se vor semnala în majoritatea regiunilor.

Meteorologii  spun că avem parte de o răcire neobişnuită pentru această perioadă, mai ales în vestul ţării. În doar două zile, temperaturile au scăzut cu mai mult de 10 grade. De vină este o masă de aer marin de origine polară, care aduce nu doar ploi cu fulgere şi grindină, dar şi o răcire accentuată.
Vineri, în vestul ţării nu vor fi mai mult de 18, 19 grade, iar acestea sunt valori mai potrivite pentru final de septembrie şi nu de august. Nu este exclus să vorbim de cel mai rece final de vară din istorie. Mihai Huştiu, meteorolog ANM, a declarat pentru Ştirile PRO TV: “Se ştie că august e o lună stabilă, chiar şi prima jumătate a lunii septembrie, fără ploi, fară instabilitate, dar iată că nu se respectă, să pun aşa, climatologia.”
Vineri 27 august, meteorologii anunţă vreme plăcută în sud-est şi în Câmpia Dunării, cu maxime care vor atinge 30 de grade. În vestul, nordul şi, parţial, centrul ţării şi zona de munte, vremea va fi în general instabilă, vor fi înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice. Pe alocuri, vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină.
În restul teritoriului, cerul va fi doar temporar noros, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii restrânse, în special în sud-est. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar de scurtă durată şi în timpul ploilor.
Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 20 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 grade în depresiuni şi 21 de grade pe litoral. Noaptea, pe alocuri, se va semnala ceaţă.
Conform ANM, în Bucureşti vremea se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.
Nici sâmbătă nu scăpăm de vremea instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate în majoritatea regiunilor şi vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice, mai ales după-amiaza şi noaptea. Pe alocuri vor fi cantităţi de apă mai însemnate şi condiţii de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona înaltă de munte, iar de scurtă durată şi în timpul ploilor.
Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor situa între 21 şi 32 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 12 şi 20 de grade. Izolat, vor fi condiţii de ceaţă.
În Capitală, vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 17…19 grade.
Duminică, 29 august, vremea va fi în general instabilă în sudul, centrul şi estul ţării, precum şi la munte unde cerul va avea înnorări temporar accentuate şi pe arii relativ extinse -în special în Muntenia, în vestul Dobrogei, în Moldova şi în sudul şi estul Transilvaniei- vor fi perioade cu averse şi descărcări electrice; local se vor înregistra cantităţi de apă importante şi izolat va cădea grindină. În restul teritoriului, cerul va fi parţial noros, iar ploile se vor semnala pe spaţii mici.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane şi pe arii restrânse în celelalte zone. În sud-sud-est valorile termice se vor situa în jurul celor obişnuite la sfârşit de august, dar în restul ţării va fi răcoare. Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra în general între 21 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în Bărăgan şi Podişul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între 10 şi 20 de grade. Pe arii restrânse, mai ales la sfârşitul nopţii, se va forma ceaţă.
În Capitală, vremea se va mai răcori şi se va menţine în general instabilă. Cerul va avea înnorări şi vor fi perioade cu averse moderate cantitativ şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 27…28 de grade, iar cea minimă de 14…16 grade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here