Cât timp mai rezistă Putin la Kremlin. Estimările lui Mihail Hodorkovski

Invazia Ucrainei va pecetlui căderea de la putere, ”într-un an sau doi”, a preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru că Moscova nu poate învinge în acest război în Ucraina, aprecază miercuri un fost oligarh rus, devenit opozant, Mihail Hodorkovski, apreciind că Putin are simptome de ”paranoia senilă” şi a luat o decizie emoţională, iar o prăbuşire a economiei sau o revoluţie internă va destrăma regimul acestuia, notează News.ro.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina a fost ”emoţională”, o decizie a unui lider care prezintă simptome de ”paranoia senilă”, declară de la Londra postului francez de televiziune France 24 Hodorkovski.

”Aceasta este o sinucidere. El nu poate câştiga în Ucraina, chiar dacă (ruşii) cuceresc Kievul şi Harkovul. Asta îi accelerează sfârşitul”, declară opozantul rus.

”Regimul se va descompune. Nu va fi rapid.Vorbim de un an sau doi”, estimează el, evocând o prăbuşire a economiei sau o revoluţie internă.

Mihail Hodorkovski a fost mult timp cel mai cunoscut deţinut politic din Rusia.

El a fost încarcerat din 2003 în 2013 în urma unor acuzaţii care aveau la bază, acuză susţinătorii săi, faptul că se opunea şefului statului rus.

Înainte să fie arestat, el a fost directorul general al gigantului petrolier Iukos şi s-a întâlnit tête-à-tête cu Vladimir Putin în mai multe rânduri.

Hodorkovski afirmă că liderul de la Kremlin – care intenţiona, înainte să invadeze Ucraina, să rămână la putere toată viaţa – a comis o greşeală ”istorică”.

”Nu este complet nebun (…). Îi este frică să nu fe ucis. Dar nu este nebun din punct de vedere clinic”, subliniază opozantul.

Hodorkovski dă asigurări că, după 20 de ani de putere, înconjurat de consilieri cărora le este frică să-i spună adevărul, Vladimir Putin a subestimat amploarea rezstenţei ucrainene.

Putin ”credea că va fi primit în Ucrana cu flori. Nu se aştepta la asta”, îl ironizează Hodorkovski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here