Cazul extraordinar al „Domnului P”, bătrânul de 101 ani care s-a vindecat de COVID-19. Acesta a supraviețuit și pandemiei din secolul XX

Foto: Twitter

În presa italiană este numit „Domnul P”. Are 101 ani și a ajuns într-o situație demnă de un film.

În 1919, sănătatea Domnului P a avut de furcă din cauza pandemiei de „gripă spaniolă”. A scăpat ca prin urechile acului de flagelul care a răpit viața a nu mai puțin de 600.000 de italieni.

Apoi, a venit Al Doilea Război Mondial, iar Domnul P a reușit să scape întreg și din această uriașă baie de sânge, aflăm din relatarea Gloriei Lisi, viceprimar al orașului Rimini, de la malul Adriaticii, regiunea Emiglia-Romana.

S-a consumat și secolul XX, pentru ca în anul 2020 Domnul P să joace iarăși „poker” cu moartea. Și să câștige și de data asta. COVID-19 nu a reușit să-l răpună pe bătrân.

„Domnul P, din Rimini, s-a născut în 1919, în mijlocul unei alte pandemii mondiale tragice. A văzut totul, foame, durere, progres, criză și învieri. Odată trecut peste bariera de 100 de ani, soarta i-a pus în cale această nouă provocare, invizibilă și teribilă în același timp. Săptămâna trecută,  Domnul P a fost internat la Rimini după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19. În câteva zile însă, a devenit un «moment istoric» pentru medici, asistente și restul personalului medical care l-a tratat. O speranță pentru viitor se regăsește în corpul unei persoane cu vârsta de peste un secol, după cum cronicile triste din aceste săptămâni povestesc mecanic în fiecare zi despre un virus care face ravagii în special în rândul vârstnicilor. Cu toate acestea, Domnul P a scos-o la capăt. Familia l-a adus ieri seară acasă, pentru a ne învăța că, chiar și la 101 ani, viitorul nu este încă scris”, a relatat Gloria Lisi pentru Rimini Today, refuzând să facă public numele pacientului.

Bilanț

Numărul deceselor din Italia cauzate de noul coronavirus a sporit cu 756 în ultimele 24 de ore, ajungând la 10.779, a anunţat duminică seară Agenţia italiană pentru Protecţie Civilă, potrivit Reuters.

În Italia s-au înregistrat până acum o treime din numărul total de decese cauzate de COVID-19 în întreaga lume.

Cea mai mare creştere zilnică din Italia a numărului de decese provocate de noul coronavirus a fost consemnată vineri (919).

Numărul total de cazuri confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în Italia a ajuns duminică la 97.689, faţă de 92.472 în urmă cu 24 de ore, cea mai mică creştere zilnică începând din 25 martie.

În întreaga Italie, 13.030 de pacienţi s-au vindecat total până duminică seară. În prezent, 3.906 pacienţi se află la terapie intensivă în spitalele italiene.

Regiunea italiană cea mai afectată este Lombardia, unde numărul cazurilor fatale de COVID-19 este de 6.360. Numărul total al cazurilor confirmate în Lombardia a ajuns duminică la 41.007, după cinci săptămâni de la semnalarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în această regiune.

„Gripa spaniolă”

Pandemia din secolul trecut s-a soldat cu un număr uriaş de morţi, potrivit estimărilor, între 20 şi 100 de milioane de oameni, în condiţiile în care aproximativ 500 de milioane de oameni din toate părţile lumii au fost infectaţi. 

Gripa mortală, provocată de o tulpină a virusului H1N1, a primit numele de „gripă spaniolă” în contextul circumstanţelor speciale din perioada primei mari conflagraţii mondiale. Principalele ţări care erau implicate în război, indiferent de ce parte a baricadei s-au aflat, au instaurat cenzura pentru că nu doreau ca informaţiile despre epidemie să-i încurajeze pe adversarii de pe câmpul de luptă.

Astfel, presa din Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie şi SUA nu scria nimic despre epidemie. În cazul Spaniei însă, o ţară neutră în Primul Război Mondial, nu era nevoie de păstrarea discreţiei cu privire la epidemie. Presa spaniolă relata despre cazurile de îmbolnăviri şi victimele gripei, ceea ce a creat falsa impresie că în această ţară s-ar afla epicentrul pandemiei de gripă, care astfel a început să fie denumită „gripa spaniolă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here