VIDEO. Cazul femeii care a luat foc la Floreasca. Pacienta nu era alergică la iod

Inquam Photos / Mircea Manole

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a prezentat, într-o declaraţie de presă, concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al ministerului la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale. Principala noutate: pacienta nu era alergică la iod.

Cele mai importante declarații

 • Domnul profesor Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală
 • S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical
 • Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei
 • Pacienta a spus înainte de operație că este alergică la furazolidon. Tot la nivel declarativ s-a ajuns și la stabilirea unei alergii la iod. Nu s-au făcut teste pentru verificare informației
 • Biocidul folosit pe fondul acestei presupuse alergii a fost „utilizat greșit”. Este destinat doar pentru dezinfecția mâinilor și este pe bază de etanol
 • S-a ignorat o procedură de dezinfecție a tegumentelor
 • S-a folosit greșit bisturiul electric în combinație cu dezinfectantul
 • Niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă. S-a intervenit dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, chemat de acasă, în loc de medicii primari care erau de gardă în spital
 • În protocolul operator acest accident apare separat, într-o anexă. Ne întrebăm de ce n-a fost menționat de la început . Rezidenții când intervin trebuie să fie sub supraveghere, ceea ce nu s-a întâmplat
 • La spitalul Floreasca va începe un nou control
 • Managerul Spitalului Floreasca, Ionuț Negoi: unitatea sanitară a făcut toți pașii legali. Noi simțim că unitatea sanitară a urmat pașii legali – întrebat de jurnaliști de ce incidentul nu a fost raportat
 • Biocidul folosit are indicații foarte clare: este puternic inflamabilă, are 89% concentrație alcool
 • Folosirea biocidului a fost off-label. El este destinat dezinfectării mâinilor
 • Se pare că la Spitalul Floreasca ar mai fi avut loc cel puțin an astfel de incident. Tot din cauza unui biocid, un alt pacient ar fi suferit arsuri. Sunt informațiile obținute de un jurnalist aflat la conferința de presă susținută de ministrul sănătății. Victor Costache a precizat că are aceleași informații și că ancheta continuă. Pacientul este în viața, potrivit ministrului sănătății, iar incidentul a fost de o amploare mult mai mică. Potrivit jurnalistei care a pus întrebarea acest incident s-ar fi întâmplat tot în blocul operator al medicului Mircea Beuran
 • Încă nu s-au stabilit și alte sancțiuni administrative. Ancheta nu este încă finalizată
 • Medicul anestezist a aplicat toate măsurile necesare, până la final. La Floreasca există tineri excepționali
 • Nu trebuie blamată toată echipa de la Spitalul Floreasca

Constatările Corpului de Control al ministerului sunt prezentate după ce, cu o zi în urmă, medicul Mircea Beuran a fost demis din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III, în urma anchetei administrative desfăşurate de Spitalul Floreasca în cazul femeii arse, care ulterior a decedat. Beuran este acuzat că a încălcat o treime din obligaţiile asumate prin contractul de administrare a secţiei.

Concluzia este că incidentul a fost provocat de erori umane, comise de echipa operatorie. De asemenea, au fost aplicate amenzi de aproximativ 30.000 de lei spitalului şi întregii echipe operatorii.În replică, Mircea Beuran a declarat că a primit o decizie care nu este motivată, nu a văzut niciun raport al cercetării administrative, iar acuzaţiile care i se aduc sunt generale, fiind doar o înşiruire de articole care nu ar fi fost îndeplinite.

„Probabil că atât este capacitatea acestei comisii”, a afirmat medicul Mircea Beuran, care a precizat că va contesta decizia. Peste 20 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat, luni, că întrerup activitatea, urmând a asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţele majore, în urma deciziei de demitere a prof. dr. Mircea Beuran, „înainte de finalizarea oricărei anchete” în cazul femeii arse în timpul operaţiei.

„În urma analizei întregului material probator avut la dispoziţie, concluziile cercetării administrative dispuse de SCUB arată că incidentul s-a produs ca urmare a unor erori umane, comise de către echipa operatorie. Din raport reiese că prof. dr. Mircea Beuran, ca şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III a încălcat 10 obligaţii din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secţiei. Date fiind măsurile dispuse din cercetarea administrativă s-a luat, printre altele, şi decizia încetării contractului de administrare a prof. dr. Mircea Beuran, din calitatea de şef al Secţiei Clinice de Chirurgie III”, a transmis luni Ministerul Sănătăţii, care anunţa că a primit raportul cercetării administrative efectuate de conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti.

Mircea Beuran a criticat modul în care a fost realizată ancheta şi a anunţat că va contesta decizia.

„Mai mult, voi căuta să arăt şi lucrurile care gândesc că stau la baza acestei atitudini. Pentru că am avut poziţii vizavi de privatizările care se ivesc în sistemul medical, de modul în care este gândit rezidenţiatul cu sistemul  privat. (…) Sunt convins de acest lucru (că decizia de demitere are în spate manevre politice – n.r.)”, a mai declarat Mircea Beuran.

El susţine că a fost demis pentru că începe să deranjeze.

„Probabil că sesizează pericolul în care începe să intre spitalul, când începe să se decapiteze cu şefii de secţie, că dacă a început cu unul, probabil sunt mai mulţi care deranjează. (… )Mai mult, de când s-a întâmplat evenimentul şi până acum nu s-a schimbat nimic, nu am văzut nicio schimbare în bine vizavi de materiale, de medicamente, de lucrurile pe care trebuie să ţi le pună la îndemână spitalul”, a mai declarat medicul.

După demiterea lui Beuran, peste 20 de medici de la Spitalul Floreasca au anunţat că întrerup activitatea, urmând a asigura asistenţa medicală doar pentru urgenţele majore, considerând că acesta a fost demis „înainte de finalizarea oricărei anchete”.

„Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca doreşte să îşi exprime îngrijorarea faţă de felul în care este tratat un incident medical regretabil şi de lipsa respectului şi deontologiei a tuturor celor implicaţi. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestigiu şi a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcţie prof. dr. Mircea Beuran”, se arată în scrisoarea semnată de 24 de medici.

Aceştia cer Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar şi situaţia care a permis ca el să aibă loc.

„Solicităm Ministerului Sănătăţii să ancheteze incidentul, dar mai ales situaţia care a permis ca acest incident să se întâmple. Dorim să semnalăm că situaţia spitalului este extrem de gravă şi că această situaţie se poate repeta în fiecare zi oricărui medic care îşi desfăşoară activitatea în spital”, se arată în document.

Conform sursei citate, medicii au decis să întrerupă activitatea.

„În aceste condiţii medicii au decis să întreruperea activităţii atât în interesul nostru cât şi al pacienţilor, pentru a ne proteja reciproc. Vom asigura asistenţa medicală numai pentru urgenţele majore, conform legislaţiei în vigoare”, se arată în scrisoarea semnată de cei 24 de medici.

Femeia, în vârstă de 66 ani, cu diagnostic de cancer pancreatic, a fost operată în 22 decembrie la Spitalul Floreasca, din cauza unei hemoragii. Ea a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, primele informaţii indicând că focul a fost provocat de folosirea unui bisturiu electric, în condiţiile în care pentru dezinfectarea tegumentelor fusese folosit un biocid pe bază de alcool. În 29 decembrie, femeia a decedat.

Medicul Beuran a declarat atunci că el nu a fost prezent la momentul producerii incendiului, el fiind însă cel care a participat la finalizarea intervenţiei chirurgicale.

Anchete au fost declanşate şi de unitatea medicală, şi de MS, dar şi de Colegiul Medicilor.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here