Ce cred liderii popularilor și socialiștilor din Parlamentul European despre coaliția de la București

Foto: INQUAM/Daniel Stoenciu

Liderii grupurilor PPE şi S&D din Parlamentul European, Manfred Weber şi Iratxe Perez Garcia, au declarat marţi, la Strasbourg, că România are nevoie de stabilitate în contextul pandemiei de COVID-19 şi a ratei scăzute de vaccinare, dar şi al necesităţii de a implementa Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi şi-au exprimat încrederea că formaţiunile lor membre vor contribui la această stabilitate.

Întrebat ce crede despre acordul PNL şi PSD de a forma un nou guvern de coaliţie la Bucureşti în contextul criticilor reciproce foarte aspre care au fost exprimate în ultimii ani în Parlamentul European între cele două părţi şi la care a luat el însuşi parte în multe ocazii când social-democraţii români erau la putere, Manfred Weber a răspuns: „În România avem nevoie de stabilitate, având în minte situaţia legată de COVID-19 şi impactul economic al Fondului de redresare. De aceea este bine dacă parlamentul poate cădea de acord asupra unui guvern care poate implementa lucruri şi duce România înainte.”

În ceea ce priveşte consideraţiile politice, a adăugat Weber, „avem încredere deplină în expertiza colegilor noştri de acolo, ei au mandatul, nu ţine de noi să discutăm asta, dar stabilitatea este un rezultat foarte bun”.

Întrebat dacă le-a cerut liberalilor să nu încalce anumite „linii roşii” în negocierile cu PSD, Manfred Weber nu a răspuns la întrebare, dar a ţinut să-şi exprime încrederea în preşedintele Klaus Iohannis, în noul preşedinte liberal Florin Cîţu şi în angajamentul lor pentru reformarea României.

„Am încredere deplină în colegii noştri de acolo, în partidul nostru de acolo, în noul preşedinte (liberal, Florin Cîţu – n.r.) şi în preşedintele ţării, că sunt angajaţi în reformarea României, în a o duce într-o direcţie europeană. Există acolo un angajament clar. Aş spune că ‘partidul meu’ este unul dintre partidele determinante din România în această direcţie, cu Klaus Iohannis ca preşedinte dar şi cu noul preşedinte al partidului. De aceea avem încredere deplină în autorităţi că vor merge în această direcţie”, a declarat Weber pentru jurnalişti români.

Lidera grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Perez Garcia, a declarat şi ea că este la curent cu situaţia politică din România, „cu negocierile care au loc în care sunt implicaţi membrii familiei noastre politice”.

„Avem o poziţie clară: respectăm pe deplin deciziile partidelor naţionale când vine vorba de formarea de guverne. Asta este de la sine înţeles. Ceea ce sperăm acum este ca România să fie capabilă să dea ţării stabilitatea de care are atâta nevoie. De aceea sperăm foarte mult că social-democraţii români vor putea să contribuie la această stabilitate şi să se realizeze progrese în creşterea ratei de vaccinare care este în prezent atât de scăzută”, a spus Iratxe Perez Garcia la conferinţa de presă a grupului S&D de marţi.

Ea a remarcat, în context, că această situaţie, a ratei scăzute de vaccinare anti-COVID din România, se explică şi printr-un nivel foarte scăzut de încredere în structurile politice.

„Ne confruntăm cu o pandemie. Într-un moment în care alte ţări fac progrese, România se află încă la un nivel foarte scăzut. Şi cred că acest lucru, într-o anumită măsură, are de-a face cu un nivel foarte scăzut de încredere în structurile politice şi de aceea sprijinim pe deplin România şi sperăm să facă progrese pe acest front ca şi pe altele”, a mai afirmat lidera grupului S&D din PE.

Șansele unei coabitări mai lungi între PNL și PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here