Ce înseamnă metoda „ciocanul și dansul”, care ne va ghida întoarcerea la „normalitate” pe fondul pandemiei

Circulă o expresie legată de pandemia Covid-19: „ciocanul și dansul”. Expresia face referire la reluarea activităților sociale după perioada de restricții drastice.

Jurnalistul Donald J. McNeil Jr., editorul rubricii de știință și sănătate al cotidianului The New York Times, face „anatomia” acestei expresii în podcast-ul The Daily.

Expresia descrie o alternanță care va caracteriza reîntoarcerea la „normalitate” pe fondul coabitării cu noul coronavirus: pendularea societăților între perioade de relaxare și de reluare a restricțiilor.

„Și dansăm, și dansăm, și dansăm”

„Ei bine, cea mai bună descriere (a expresiei – n.r.) am găsit-o într-un articol. De pe 19 martie, scris de Tomas Pueyo, un scriitor din San Francisco. Și se numea «Ciocanul și dansul». Iar ciocanul este blocajul. Atunci nu se punea încă problema distanțării sociale. Suna mai mult a, pac!, toată lumea trebuie să se închidă în casă. Apoi, odată ce morțile ajung la minim, atunci începe dansul. Și dansul se dansează încet și o parte din restricții se deschid, se decide pe parcurs până unde îi poți lăsa pe oameni să meargă. Și te uiți în timpul ăsta ce efect are asupra ratei mortalității. În momentul în care mortalitatea începe să crească, trebuie să pleci iarăși de pe ringul de dans și să te închizi în casă. Și se repetă din nou și din nou. Și dansăm, și dansăm, și dansăm, și dansăm. Practic, asta ne sugerează modelele epidemiologice că ar trebui să facem”, explică McNeil Jr.

Cu ce „ținută” ar trebui să ieșim pe „ringul de dans”?

„Una dintre cerințe este purtarea măștii. O alta este păstrarea distanței de doi metri față de tovarășii tăi la restaurant. Deci, un restaurant care avea înainte 100 de clienți, acum va trebui să aibă maxim 10 clienți. De asemenea, trebuie reduse călătoriile între orașe, deoarece oamenii dintr-o zonă fierbinte, precum New York, ar putea merge într-o zonă rece și să provoace infecții. Apoi, călătorii internaționali vor trebui să stea în carantină timp de 14 zile, astfel încât să fim siguri că nu vor fi infectați atunci când vor intra în țară. Așadar, va trebui să impunem restricții mobilității oamenilor astfel încât să-i împiedicăm să se apropie prea mult și să lase din nou virusul să se răspândească”, a răspuns jurnalistul.

Altfel spus, va fi un act de echilibristică pe coarda de circ până când se va găsi un vaccin împotriva Covid-19. Termenul realist pentru obținerea unui antidot, ținând cont de experiența de până acum a omenirii în fabricarea vaccinurilor, ar fi maxim patru ani. Patru ani pentru a se acoperi întreaga plajă de posibile efecte secundare.

Numai că, în cazul de față, „este posibil să mergem cu standarde de siguranță ceva mai scăzute pentru vaccinuri, deoarece ne confruntăm cu o situație în care viața este pusă în pericol”.

Articolul lui Pueyo

Tomas Pueyo a prezis corect impunerea restricțiilor la scară națională, pe care a numit-o ciocanul, și a spus că va duce la o nouă fază, pe care a numit-o dansul, în care părțile esențiale ale economiei s-ar putea redeschide, inclusiv unele școli și unele fabrici, care să opereze cu minim de personal.

Fiecare model epidemiologic are în vedere ceva precum dansul. Toate presupun că virusul va înflori de fiecare dată când apar prea multe gazde și că asta va forța reluarea restricțiilor. Apoi ciclul se repetă. În modele, curbele creșterii și descreșterii numărului de morți seamănă cu un rând de dinți de rechin.

Potrivit modelelor, revenirea creșterilor este inevitabilă chiar și atunci când stadioane, biserici, teatre, baruri și restaurante rămân închise, toți călătorii din străinătate stau în carantină timp de 14 zile, iar călătoriile interne sunt puternic restricționate pentru a împiedica zonele cu infectare ridicată să le contamineze pe cele cu infectare redusă.

Cu cât restricțiile sunt mai drastice, spun specialiștii, cu atât morții sunt mai puțini și cu atât perioadele dintre blocaje sunt mai lungi. Majoritatea modelelor presupun că statele vor efectua în cele din urmă, pe scară largă, verificări de temperatură, testare rapidă și urmărirea contactelor, așa cum este rutina în Asia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here