Ce vaccinuri oferă protecția cea mai bună în varianta Delta. Strategia Chinei, subminată chiar de vaccinurile chinezești

Sursa: Pixabay

„Rezultatele primului studiu care a arătat că un vaccin ar putea preveni cazurile simptomatice de covid-19, din noiembrie 2020, au fost întâmpinate de mass-media cu încântare. Vorba revistei Nature: „Funcționează!”. Dar apariția unor variante de SARS-CoV-2 a complicat imaginea tabloul, deoarece vaccinurile pot funcționa bine împotriva unei variante, dar nu și împotriva alteia. Înțelegerea eficacității dozelor administrate, împotriva variantei Delta, acum dominantă la nivel global, este o preocupare presantă”, notează The Economist.

<< The Economist a colectat ceea ce, probabil, este cel mai mare set de rezultate privind eficacitatea vaccinurilor contra variantei Delta, din perspectiva spitalizării și infecției simptomatice. Am analizat rezultatele unei multitudini de studii clinice din teren și de faza a treia cu vaccinuri aprobate de autoritățile de reglementare americane și europene, cum ar fi AstraZeneca și Moderna, precum și vaccinuri dezvoltate în alte părți ale lumii, inclusiv cele chinezești, Sinovac și Sinopharm, cel al Bharat Biotech, din India, care produce Covaxin, și vaccinul rusesc, Sputnik V. (Unele vaccinuri, precum cel dezvoltat de CureVac, o firmă germană, nu au încă rezultate disponibile public împotriva Delta și, prin urmare, nu sunt incluse aici). Comparația noastră nu este perfectă. Pot apărea diferențe din variațiile ce țin de derularea testelor sau din ritmul cu care imunitatea scade în cazul diferitelor seruri. Vaccinurile ale căror teste au fost efectuate mai târziu, după ce fuseseră administrate, sau pe populații mai vulnerabile, ar putea părea mai proaste decât cele care oferă o protecție similară.

Am descoperit că vaccinurile continuă să ofere o protecție semnificativă împotriva infecției simptomatice cu varianta Delta – toate au depășit pragul minim de 50%, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Și au oferit o protecție și mai bună împotriva spitalizării. Dar unele rezultate sunt mai impresionante decât altele.

Mai întâi, să luăm cazul spitalizărilor. În studiile de etapa a treia, un vaccin realizat de firma chineză Sichuan Clover Biopharmaceuticals și de către Covaxin au evitat spitalizarea în rândul celor vaccinați, deși numărul mic de spitalizări în grupurile de control face ca estimările privind eficacitatea să fie incerte pentru prima și imposibile pentru a doua. Datele dintr-un studiu efectuat la Sankt Petersburg sugerează o eficacitate de 68-88% (cu un interval de încredere de 95%) pentru schema cu două doze de Sputnik V. Aceasta este aproximativ egală cu a dozeiunice de Johnson & Johnson, care este eficientă în proporție de 79-84% atunci când vine vorba de prevenirea spitalizărilor. Alte vaccinuri, inclusiv cele utilizate pe scară largă în America și Europa, se descurcă și mai bine, cu estimări centrale variind de la 90% la 92%, în două studii separate ale AstraZeneca, și 98% pentru Moderna.

Pentru infecțiile simptomatice, date mai numeroase fac intervalele mai restrânse și mai ușor de comparat. Două vaccinuri ARNm, Moderna și Pfizer-BioNtech, au avut cele mai bune rezultate. Ele sunt urmate de AstraZeneca, care într-un studiu realizat Canada a avut o eficiență de 68-96% (deși un studiu din Anglia a dat un rezultat mai prost, de 61-72%, posibil din cauza protecției împotriva infecțiilor anterioare, în grupul de control). Vaccinurile chinezești și indiene nu sunt la fel de impresionante. Într-un studiu foarte mic, făcut în lumea reală. în Guangzhou, datele culese de la beneficiarii a două injecții, făcute fie de Sinopharm, fie de Sinovac, au indicat o eficacitate de 16-82% (cu 59% ca fiind cea mai probabilă). Produsul Clover a avut împotriva Delta o eficacitate de 57-90%, în studiile sale de fază a treia. Este mai bine decât cea înregistrată de două doze de Covaxin (33-83%) și aproximativ egal cu a unei singure doze de Johnson & Johnson (77-80%).

Aceste constatări au implicații pentru traiectoria pandemiei. De exemplu, fac ca strategia zero-covid a Chinei să pară și mai puțin sustenabilă, întrucât cele mai utilizate vaccinuri chinezești apar să fie printre cele mai puțin eficiente în limitarea transmiterii variantei Delta. >>

Noul val de Covid, tot mai agresiv, iar furia generată de restricții, tot mai mare. Vaccinarea obligatorie câștigă teren în Europa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here