Cel mai rapid test de Covid dă rezltatele în 5 minute. A fost inventat de noua laureată Nobel pentru Chimie și măsoară „cantitatea” de virus din fiecare pacient

Sursa: Wikipedia

O echipă de cercetători, condusă de câștigătoarea Premiului Nobel pentru Chimie, Jennifer Doudna, a folosit tehnologia de editare genetică CRISPR pentru a crea un test care detectează coronavirusul pandemic în doar cinci minute, scrie Science Mag. Potrivit sursei citate, un alt avantaj este acela că nu necesită echipamente de laborator scumpe și poate fi folosit în cabinete medicale, școli și clădiri de birouri.

„Se pare că au un test foarte solid”, spune Max Wilson, biolog molecular la Universitatea din California (UC), Santa Barbara. Metoda CRISPR este doar una dintre căile prin care cercetătorii încearcă să accelereze testarea coronavirusului. Noul test este cel mai rapid diagnostic bazat pe CRISPR de până acum. În luna mai, de exemplu, alte două echipe au raportat că au creat teste de coronavirus, tot bazate pe CRISPR, care ar putea detecta virusul în aproximativ o oră, mult mai rapid decât cele 24 de ore necesare testelor de diagnostic convenționale.

Testele CRISPR funcționează prin identificarea unei secvențe de ARN – aproximativ 20 de baze de ARN – care este unică pentru SARS-CoV-2.

Ulerior, într-o nouă configurație a testului, s-a reușit identificarea cu precizie a unui lot de cinci probe clinice pozitive cu precizie perfectă, în doar 5 minute, în timp ce testul standard poate dura o zi sau mai mult pentru a obține rezultate.

Noul test are un alt avantaj cheie, spune Wilson: cuantificarea cantității de eșantion de virus. Când testele standard de coronavirus amplifică materialul genetic al virusului pentru a-l detecta, acest lucru modifică și cantitatea de material genetic prezent, eliminând astfel orice șansă de a cuantifica cu precizie cât de mult virus este în eșantion.

În schimb, echipa lui Ott și Doudna a descoperit că puterea semnalului fluorescent era proporțională cu cantitatea de virus din eșantionul lor. Acest lucru a dezvăluit nu doar dacă un eșantion a fost pozitiv, ci și cât de mult virus a avut un pacient. Aceste informații îi pot ajuta pe medici să adapteze deciziile de tratament în funcție de starea fiecărui pacient, spune Wilson.

Doudna și Ott spun că ei și colegii lor lucrează acum pentru a-și valida configurarea testului și caută soluții pentru comercializarea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here