Cele 5 focare mari de Covid-19 din afara Moscovei. O exploatare a Gazprom ar avea de 10 ori mai multe cazuri decât s-a spus. Situația dramatică din spitale

Sursa: Pexels

Cu 145.268 de cazuri confirmate oficial până luni (marți s-a trecut de 155.000), Rusia este a șaptea țară pe plan mondial în clasamentul infecțiilor cu coronavirus. La două luni după ce primul caz a ajuns aici din Italia, boala s-a răspândit în toate colțurile celei mai mari țări a lumii și pare să nu prezinte semne de încetinire.

Peste jumătate din cazuri se află în Moscova, dar contagiunea este în creștere și în câteva epicentre din afara capitalei, scrie The Moscow Times.

Iată o trecere în revistă a principalelor focare de coronavirus din afara Moscovei:

1. Câmpul de gaz natural Chayanda (aproximativ 3.000 de cazuri), exploatat de Gazprom, situat în Republica Saha (311 cazuri declarate oficial la nivel regional).

 • Un oficial al Ministerului Sănătății, care a ajuns la fața locului, a declarat că aproximativ 10.000 de muncitori au fost testați pentru Covid-19.
 • Autoritățile regionale susțin, oficial, că au fost înregistrate doar 39 de cazuri. Totuși, un interviu luat unui înalt oficial regional, în care acesta din urmă susținea că 3.500 de lucrători de la Chayanda s-au dovedit pozitivi pentru Covid-19, a fost șters.

2. Șantierul Belokamenka de LNG Novatek (1.680), regiunea Murmansk (1974 cazuri la nivel regional).

 • Al doilea cel mai mare focar de Covid-19 din Rusia a apărut la mijlocul lunii aprilie în rândul lucrătorilor care construiescu o instalație de gaz natural lichefiat pentru gigantul energetic, Novatek, în nordul îndepărtat al Rusiei.
 • Deși autoritățile au introdus starea de urgență în satul Belokamenka, aflat pe litoral, la 2.000 de kilometri nord de Moscova, construcția a continuat. Muncitorii infectați au revenit astfel la muncă. Aproximativ 300 de lucrători, inițial găsiți negativi la testul de Covid-19, au fost trimiși în centrul țării. Ulterior, cel puțin 114 au fost depistați ca purtând virusul.
 • O navă de croazieră a fost trimisă în satul de litoral, Belokamenka, unde se spune că 11.000 de oameni lucrează pentru 20 de contractori, pentru a-i ține pe lucrători sub observație.
 • Autoritățile au ridicat un spital de 500 de paturi în apropiere de Belokamenka. Presa locală a relatat că planurile de a adăuga un al doilea, în cazul în care cazurile de Covid-19 continuă să se înmulțească, au fost respinse de Moscova din motive financiare.

3. Spitalul principal din Ufa (170 de cazuri), Republica Bașkortostan (1.102 la nivel regional).

 • Spitalul Clinic din Republica Kuvatov a fost plasat sub carantină cu peste 1.000 de cadre medicale și pacienți, la începutul lunii aprilie, după ce un angajat s-a îmbolnăvi, prezentând simptome de Covid-19. Ulterior, șeful unității a declarat că infecția cu coronavirus a fost depistată la 52 de pacienți, în timp ce alți 78 aveau pneumonie.
 • Într-o intervenție video, 30 de cadre medicale din acest spital au pus la îndoială cifrele oficiale referitoare la infecții și i-au solicitat președintelui Vladimir Putin să ordone o anchetă în acest focar. Verificările cerute au fost făcute, dar rezultatele lor nu au fost încă publicate.
 • Autoritățile vor să construiască unui spital pentru pacienții cu coronavirus din orașul la 1.500 de kilometri est de Moscova, pe care speră să-l deschidă până în 25 mai. În toată regiunea, guvernatorul Bașkortostan a extins măsurile de carantină până la 11 mai, a restricționat călătoriile interurbane și a impus purtarea măștilor în public, începând de săptămâna viitoare.

4. Satul Bogorodskoye (116 cazuri), regiunea Khabarovsk (668 cazuri la nivel regional).

 • Cu o populație de 3.272 de locuitori, acest sat situat la Oceanul Pacific, la 9.000 de kilometri est de Moscova, a devenit focar de coronavirus în mod „neașteptat”. Grupul regional de lucru consideră că virusul a fost transmis printr-un spital local, însă o anchetă nu a fost în măsură să localizeze „pacientul zero” până acum.
 • Guvernatorul regiunii Khabarovsk a pus în carantină Bogorodskoye la jumătatea lunii aprilie, iar medici suplimentari au fost trimiși în acest epicentru de coronavirus lipsit de suficiente cadre medicale. Iar medicii infectați au continuat și ei să trateze pacienții.
 • Asociația Rusă a Popoarelor Indigene din Nord și-a manifestat îngrijorarea cu privire la faptul că virusul amenință viața indigeni Ulch, marea lor majoritate fiind concentrați în acest sat îndepărtat.

5. Institutul de cercetare Dzhanelidze de Medicină de Urgență (111 cazuri), Sankt Petersburg (5.346 de cazuri la nivel regional).

 • Toți cei 111 pacienți cu coronavirus sunt medici și alte tipuri de cadre medicale din spital. Deși situat în cea de-a treia cea mai afectată localitate din Rusia în ceea ce privește infecțiile, spitalul nu a fost convertit în unitate de tratare a cazurilor de Covid-19.
 • Spitalul cu personal redus continuă să primeascî pacienți, în primul rând arși și victime ale intoxicației cu alcool. Totuși, funcționează la o capacitate limitată.
 • Se estimează că peste 250 de cadre medicale au fost depistate pozitiv la Covid-19 la Sankt Petersburg, iar opt au murit. Autoritățile încearcă acum să recruteze mai multe cadre medicale pentru a atenua deficitul tot mai mare de personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here