Fost ambasador american la NATO: După războiul Rusiei vor apărea o Ucraină și un Occident mai puternice

Protest fata de actiunea militara desfasurata de Rusia in Ucraina. Inquam Photos / Adriana Neagoe

<<Războiul lui Putin produce opusul a ceea ce intenționase: o Rusie diminuată, o Ucraină mai puternică și un Occident revigorat>>, scrie Kurt Volker, într-o analiză CEPA

<<Urmează zile și săptămâni lungi, grele și fatale, în timp ce Ucraina „absoarbe” și apoi întoarce atacurile în desfășurare ale Rusiei asupra teritoriului său. Pachetul de 20,4 miliarde de dolari de asistență suplimentară de securitate propus de președintele Biden – și coordonat cu aliații direct prin secretarul Apărării Austin – este necesar cu disperare. Este mult prea devreme pentru a sărbători o victorie ucraineană, deoarece munca dificilă se află încă în față.

Totuși, deja, putem afirma cu încredere că Ucraina va câștiga – adică va supraviețui ca stat european suveran, independent și în continuă consolidare – iar Rusia va fi forțată să pună capăt agresiunii. Kremlinul nu poate distruge toată Ucraina și poporul ei, iar ucrainenii vor continua să lupte. Forțele ruse sunt blocate în estul Ucrainei, fără niciun plan de a amenința din nou Kievul. Nici Vladimir Putin nu poate rezista la infinit împotriva presiunii combinate, a unei operațiuni militare eșuate în Ucraina și a unei economii eșuate la nivel intern, cauzate de sancțiuni masive și izolarea crescândă a Rusiei de economia globală.

Având în vedere aceste puncte de bază, de orientare, puteți începe să vedeți schimbările puternice care vor avea loc ca urmare a războiului lipsit de sens al lui Putin.

În primul rând, Rusia va fi un paria global atât timp cât Putin rămâne la putere și/sau forțele ruse rămân în Ucraina. Sancțiunile nu vor fi eliminate; Europa va interzice în mod sigur achizițiile de petrol și gaze rusești (deși nu suficient de repede); Companiile occidentale vor continua să părăsească Rusia și nu se vor întoarce; accesul țării la tehnologiile cheie și anumite importuri cheie se vor epuiza; nu va fi acceptat ca interlocutor în adunările internaționale; liderii săi militari și civili vor fi acuzați de crime de război în tribunalele internaționale.

Minciunile și brutalitatea Rusiei în continuarea acestui război neprovocat au distrus orice bunăvoință sau încredere între statele democratice de a face afaceri cu Rusia. Economia sa se va micșora cu cel puțin 10% în acest an și, posibil, mai mult în 2023, deoarece veniturile sale din petrol și gaze au de suferit. Rusia va fi un stat autoritar diminuat și izolat, cu puține opțiuni.

În al doilea rând, Ucraina va fi văzută în sfârșit ca un stat european legitim și demn. Aspirațiile sale nu vor mai fi respinse pentru că este „post-sovietică” sau suferă de „corupție endemică” sau „lipsă de reformă”. Niciodată, nimeni din Europa de Vest nu va da vina pe Ucraina și Rusia în mod egal pentru invaziile anterioare ale Rusiei în Ucraina. Rezistența și determinarea poporului ucrainean, curajul soldaților săi, inteligența liderilor săi și forța identității sale ca democrație europeană au condus la o schimbare totală a percepțiilor în Europa și America. Toată lumea înțelege acum că Ucraina este una dintre noi.

În al treilea rând, și decurgând din aceasta, Uniunea Europeană (UE), Statele Unite și altele se vor lansa într-un program masiv de reconstrucție postbelică pentru Ucraina. Aceste fonduri nu vor readuce doar Ucraina la ceea ce era înainte, ci vor construi o Ucraina mai bună. Va avea o infrastructură mai bună și orientată spre vest, o digitalizare mai mare, o integrare sporită a energiei, a agriculturii și a logisticii sale cu Occidentul și legislația și reglementările reproiectate în timpul reconstrucției pentru a alinia economia Ucrainei cu cea a UE. Va dura, desigur, ani – dar nu atât de mulți ani decât cei 30 care au trecut deja de când Ucraina și-a recâștigat independența.

În al patrulea rând, schimbarea de atitudini și schimbarea reală în economia Ucrainei vor poziționa Ucraina să adere la UE. Deja, Consiliul UE a cerut Comisiei sfatul său cu privire la acordarea statutului de candidat – sfaturi care probabil vor reveni în mod favorabil în scurt timp. Statele vest-europene care au exclus anterior aderarea Ucrainei la UE vorbesc acum despre asta drept o posibilitate reală. Europenii își vor da seama rapid că o Ucraina reconstruită va fi mai degrabă un atu pentru UE decât o obligație. Ucraina va oferi surse de energie (tradiționale și regenerabile), agricultură, zăcăminte minerale, forță de muncă calificată, industrie de susținere și multe altele. Aceasta poate ajuta UE să-și atingă propriile obiective în eliminarea importurilor de petrol și gaze din Rusia și creșterea proporției de energie regenerabilă în mixul energetic al Europei Centrale și de Est, facilitând astfel atingerea obiectivelor blocului în domeniul energiei regenerabile.

În al cincilea rând, alianța NATO a fost „întinerită” de agresiunea Rusiei. Toată lumea vede acum că războiul în Europa este într-adevăr posibil și, prin urmare, pregătirile pentru apărare nu mai pot fi trecute cu vederea. Germania a rupt tradiția de a ajuta la înarmarea Ucrainei și s-a angajat să mărească cheltuielile pentru apărare cu 100 de miliarde de euro (105 de miliarde de dolari). Finlanda și Suedia – aceasta din urmă după 200 de ani de nealiniere – se vor alătura acum alianței occidentale. Argumentele folosite în trecut pentru a împiedica aderarea Ucrainei la NATO – cum ar fi de a nu provoca Rusia – sună a fi lipsite de rost, deoarece Rusia a atacat deja de două ori Ucraina fără să fie provocată. În urma unei Rusii diminuate și a unei Ucraine puternice, reconstruite și capabile din punct de vedere militar, nu mai există nicio justificare pentru a o forța (și Georgia și Moldova) să trăiască în zone gri, nesigure.

În al șaselea rând, și în cele din urmă, perioada lungă de pasivitate și distragere a atenției în conducerea globală a SUA s-ar putea să se apropie de sfârșit. După cum se spune că Winston Churchill a afirmat, se poate conta întotdeauna pe Statele Unite să facă ceea ce trebuie, după ce ai epuizat toate celelalte posibilități. În prezent, administrația Biden a fost inițial prea lentă și lipsită de viziune în a răspunde agresiunii Rusiei; dar în ultimele săptămâni, și-a intensificat activitatea pentru a oferi o conducere mult mai importantă în comunitatea transatlantică. În plus, majoritățile bipartizane majore din ambele camere ale Congresului au împins administrația să facă mai mult și mai repede (cum ar fi noul act de împrumut-închiriere). Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în curând, ceea ce înseamnă că reînnoirea consensului bipartizan asupra conducerii americane este gata să dureze și în viitor.

Președintele Putin a lansat acest război în vederea eliminării unei Ucraine independente și a reconstruirii Imperiului Rus. Rezultatul, însă, va fi o Rusie diminuată, o Ucraina mai puternică și mai pe deplin europeană și o comunitate transatlantică revigorată, hotărâtă să facă față amenințărilor viitoare chiar și după ce cele actuale se vor diminua.

Deși toate aceste tendințe sunt clare, ele nu sunt prestabilite. Liderii occidentali, și în special administrația SUA trebuie să înțeleagă clar și să continue să-i susțină. Este prea devreme pentru a pretinde victoria, dar calea către un Vest mai bun și mai sigur, cu o securitate consolidată și o prosperitate mai mare care dă drepturi și Ucrainei, este acum simplu de văzut.>>

Analist: Falimentul moral al pacifismului german. Germania se îndreaptă spre o altă umilire istorică, pentru care se va scuza decenii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here