Borogan și Soldatov | Marea retragere din sectorul IT al Rusiei

Sursa: Pixabay

<< La patru luni de la începerea războiului, Rusia a recunoscut că nu are specialiști IT. Dar de soluția propusă ar putea beneficia doar vecinii țării >>, scriu Irina Borogan și Andrei Soldatov, într-o analiză CEPA

<< Rusia are 170.000 de lucrători IT, potrivit lui Igor Zubov, viceministrul de Interne. Acea declarație amăgitoare a contrazis mesajele optimiste ale Ministerului Dezvoltării Digitale, din urmă cu doar o lună – pe 17 mai, Maksut Șadaiev, ministrul Dezvoltării Digitale, a declarat că s-au întors 80% dintre specialiștii IT care părăsiseră țara după invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Zece zile mai târziu, prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin, a sugerat că fluxul inițial s-a inversat aproape complet, odată cu fuga specialiștilor IT care se întorceau – 85% au venit acasă, a spus el, citând date de pe cartelele SIM ale telefoanelor mobile. Iar pe 17 iunie, adjunctul lui Mișustin, Dmitri Cernîșenko, a mers mai departe negând categoric că exodul IT ar fi avut loc.

Narațiunea Ministerului de Interne sună puțin mai aproape de realitate: viceministrul a făcut declarația uluitoare din motive pur practice. El a luat cuvântul la Consiliul Federației, camera superioară a Parlamentului rus, cerându-i să susțină o nouă legislație pentru ușurarea procedurii birocratice de acordare a permiselor de ședere specialiștilor IT străini, precum și membrilor familiilor acestora, pentru a compensa deficitul (departamentul de migrație face parte din Ministerul de Interne).

Evident că legislația va fi adoptată, dar adevărata întrebare este dacă acest lucru va ajuta o industrie ajunsă la disperare?

Rusia se confrunta deja cu o lipsă acută de specialiști IT chiar și înainte ca invazia din Ucraina să fie extinsă la un război total, pe 24 februarie.

Încă din iunie anul trecut, Ministerul Dezvoltării Digitale a recunoscut lipsuri semnificative de specialiști IT și a estimat deficitul la 1 milion de oameni. Ministrul Maksut Șadaiev a spus că pregătirea specialiștilor IT este o prioritate, dar guvernul a înțeles că acest lucru va dura.

Așa că a fost adoptată rapid o strategie de urgență: invitarea de programatori în Rusia.

Oficialii ruși au înțeles că nu pot atrage oameni calificați din Europa, Asia, India sau China. Guvernul s-a concentrat în schimb pe obținerea celor mai buni și mai străluciți specialiști IT din Asia Centrală, proveniți din foste republici ale Uniunii Sovietice.

Acest lucru părea rezonabil – specialiștii IT ruși au fost întotdeauna dornici să lucreze pentru companiile occidentale, care promiteau salarii mai mari, în timp ce mulți dintre colegii lor din Asia Centrală aveau ambiții diferite. Rusia a fost mult timp un „magnet” pentru lucrătorii migranți din Asia Centrală (deși pentru posturi slab plătite), trimițând sume semnificative acele țări.

În noiembrie, guvernul rus a anunțat planuri de a deschide trei centre pentru migranții cu studii superioare din Uzbekistan, Tadjikistan și Kârgâzstan. Guvernul a anunțat chiar planuri de a dezvolta o aplicație specială intitulată „Munca în Uniunea Economică Eurasiatică”, pentru a facilita mutarea migranților în Rusia.

În decembrie, Ministerul Dezvoltării Digitale a oferit „cetățenie digitală” specialiștilor IT străini – foarte asemănătoare celei oferite în Estonia – permițând înregistrarea companiei în Rusia fără a fi nevoie de permise de ședere sau de cetățenie.

Rusia consideră că standardele educaționale din Asia Centrală rămân în mare parte la fel ca în perioada sovietică și că standardele tehnice din Rusia sunt aproape aceleași, făcând tranziția relativ ușoară. Marea întrebare era, desigur, limba; așa că, la începutul lunii februarie, guvernul a anunțat și planuri de a sponsoriza profesorii de limbă rusă din țări străine.

Tinerilor din Asia Centrală li s-au oferit și burse pentru a studia în școlile politehnice rusești: până la sfârșitul acestui an, guvernul a promis că va crește numărul beneficiarilor de granturi la 8.500. Până în 2030, guvernul rus a planificat să mărească de 1,5 ori numărul studenților străini care studiază în Rusia – de la 300.000 la 450.000 – și să-i convingă pe mulți să rămână și să lucreze în Rusia.

Era un plan ambițios. Cu o lună înainte de cea mai nouă invadare a Ucrainei, președintele kazah, Kassim-Jomart Tokaiev, a anunțat o schimbare fundamentală a programului educațional național, „Bolașak”. „Producem prea mulți economiști, avocați, manageri. Acum trebuie să punem educația pe o cale tehnică. Vom reorienta programul Bolașak. Vom trimite pe tinerii noștri să studieze inclusiv în Rusia, și poate în primul rând în Rusia, în universități tehnice cunoscute”, a spus el la întâlnirea cu liderii de afaceri ai țării.

Kremlinul face tot ce poate acasă. În septembrie, 106 universități rusești au fost instruite să predea IT, printre ele și institute medicale, facultăți pedagogice și școli de teatru.

Între timp, autoritățile kazahe își continuă planurile. Ministerul Educației din țară și-a anunțat, în iunie, planurile de a deschide filiale kazahe ale MIFI (Institutul de Inginerie Fizică din Moscova) – cea mai importantă universitate rusă nu numai în fizică, ci și în domeniul cibernetic, și Universitatea de Stat de Petrol din Rusia, numită Gubkin, care pregătește ingineri pentru Gazprom și companiile petroliere ruse.

Toate acestea ar fi putut face o diferență dacă nu ar fi fost război. Deschiderea ostilităților a forțat zeci de mii de lucrători IT ruși să fugă din țară (70.000 au fugit doar în prima lună de război, potrivit Asociației Electronice Ruse).

Kazahstanul este unul dintre refugiile lor, deși s-au răspândit în întreaga lume, chiar și în America Latină. Iar profesorii universitari ruși trimiși să predea în sectoarele kazahe ar putea să nu-și dorească să se întoarcă — rămânând departe de război, de teama de mobilizare și de neplăcerea de a trăi sub sancțiunile occidentale.

Există o altă întrebare conexă: investește Rusia tot acest efort în beneficiul vecinilor săi mai degrabă decât în ​​propria economie? În țările care odată făcuseră parte din Uniunea Sovietică, fluxurile de talent se pot schimba într-adevăr foarte repede. S-ar putea ca autoritățile de la Moscova să fi fost prea lente pentru a înțelege că „valul” iese tocmai din sectorul IT din Rusia. >>

Cum au fost piloții ruși luați „prizonieri” de către statul rus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here