Cercetători din Timișoara, ținta unui posibil furt intelectual. China și-ar fi însușit fără aprobare din România tehnologia de producere a unui vaccin

Specialiștii chinezi este posibil să fi copiat tehnologia de producere a unui vaccin împotriva COVID-19 de la cercetătorii timișoreni.

Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara au anunțat, încă de la sfârșitul lunii ianuarie, că un vaccin personalizat care să protejeze contra noului Coronavirus ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, scrie Timpolis.ro.

Tehnologia fusese postată, atunci, pe site-ul oncogen.ro. În 8 februarie, directorul OncoGen, profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, și echipa sa de cercetători au publicat un articol care descrie tehnologia de producere a unui vaccin împotriva Covid-19. „Structura proteică şi genetică a virusului a fost făcută publică de către cercetătorii chinezi. Folosindu-ne de aceste informaţii legate de structura proteică, precum şi de specificitatea imună a populaţiei din România, am identificat un număr de 21 de peptide care ar putea acoperi 85-90 la sută din populaţia țării”, declara profesorul Păunescu, într-un interviu foarte recent.

Acum, directorul OncoGen Timișoara anunță că a aflat că în 3 martie, niște cercetători chinezi au publicat un articol (aproape) identic cu al lor. 

Ceea ce nu v-am spus până acum este că în data de 4 februarie am fost contactați de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să mai și adauge «All Rights Reserved». Așa că, în timp ce presa românească relata, uneori ironic, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre. Deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, scrie Virgil Păunescu într-o postare pe contul său de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here