Cum ne putem apăra în fața noii variante a coronavirusului. Câteva chestiuni esențiale

The New York Times ne oferă câteva sfaturi despre cum ne putem proteja în fața noii variante a coronavirusului.

🔷 Varianta cunoscută sub numele de B.1.1.7., care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, nu pare să provoace boli mai severe, dar are potențialul de infectare mai mare cu aproximativ 50%. Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au atras atenția, de exemplu, că această variantă ar putea deveni sursa dominantă de infecție în Statele Unite până în martie. Variante cu aceeași mutație au fost raportate în Brazilia și Africa de Sud, iar acum oamenii de știință studiază dacă o versiune cu o mutație diferită, descoperită pentru prima dată în Danemarca, împreună cu una identificată în California, au cauzat o creștere a cazurilor în California.

Noua variantă de coronavirus pare să se agațe mai eficient de celulele noastre. Mutația duce la situația următoare: un om se poate îmbolnăvi acum de Covid-19 dacă ia contact cu o cantitate virală mult mai mică și într-un timp de expunere mult mai scurt decât în cazul versiunii „clasice” a virusului.

„Mecanismul exact care îl face mai transmisibil nu este în întregime cunoscut”, a spus Nathan D. Grubaugh, profesor și epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Yale. „S-ar putea ca atunci când sunteți infectat să expirați o cantitate infecțioasă mai are”.

Deci, cum putem evita o versiune mai contagioasă a coronavirusului?

Iată ce recomandări au pentru noi unii dintre cei mai importanți specialiști americani consultați de The New York Times.

Varianta se răspândește la fel cum s-a răspândit mereu coronavirusul. Cel mai probabil sunteți expuși contractării virusului dacă petreceți timp într-un spațiu închis respirând aerul unei persoane infectate. Aceleași lucruri care v-au protejat de tulpina originală ar trebui să vă ajute să vă protejați și de noua variantă, deși ar trebui să fiți puțin mai riguroși.

  • Purtați o mască cu două sau trei straturi;
  • Nu petreceți timp în interior cu persoane care nu aparțin familiei;
  • Evitați aglomerația și păstrați distanța;
  • Spălați-vă mâinile des și evitați să vă atingeți fața.

„Primul lucru pe care îl spun pacienților este că nu este un virus diferit. Toate lucrurile pe care le-am învățat despre acest virus încă se aplică ”, a spus dr. Ashish K. Jha, decanul Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown. „Nu este ca și cum această variantă se răspândește prin alte mijloace. Orice lucru riscant față de tulpina normală devine mai riscant odată cu noua variantă.”

Și să recunoaștem, după câteva luni de viață pandemică, mulți dintre noi au devenit liniștiți cu privire la măsurile noastre de siguranță anti-Covid. Poate că ai lăsat jos garda și petreci timp în interior fără mască alături de prieteni de încredere. Sau poate ai luat masa în restaurante sau ai făcut mai multe drumuri la magazinul alimentar în fiecare săptămână decât ai făcut la începutul lockdown-ului. Apariția noii variante înseamnă că ar trebui să încerci să reduci potențialele expuneri acolo unde poți și să dublezi măsurile de precauție, cele de bază, pentru următoarele câteva luni, până când tu și oamenii din jur vă veți vaccina.

„Cu cât aud mai multe despre noile variante, cu atât sunt mai îngrijorat”, a spus Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech și unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniul aerosolilor. „Cred că acum nu există spațiu pentru erori sau neglijențe în respectarea măsurilor de precauție, în timp ce, înainte, am fi putut să mai trecem cu vederea câte o măsură de apărare.”

Ar trebui să-mi îmbunătățesc masca?

Ar trebui să porți o mască de înaltă calitate atunci când mergi să plătești facturile ori la cumpărături sau te afli într-o situație în care petreci timp în interior cu oameni alături de care nu locuiești, a spus dr. Marr. „Acum port cea mai bună mască când merg la magazinul alimentar”, a spus ea. „Ultimul lucru pe care vreau să-l fac este să iau Covid-19 în luna anterioară vaccinării.”

Laboratorul dr. Marr a testat recent 11 materiale pentru mască și a constatat că masca de pânză, montată corespunzător, face o treabă bună de filtrare a particulelor virale de acea dimensiune probabilă să provoace infecție. Cea mai bună mască are trei straturi – două straturi de pânză cu un filtru intercalat între ele. Măștile ar trebui montate în jurul punții nasului și fabricate din material flexibil pentru a reduce golurile. Sistemul de prindere pe cap fixează masca mai bine decât buclele pentru urechi.

Dacă nu dorești să-ți cumperi o mască nouă, o soluție simplă este să porți o mască suplimentară atunci când te afli în imediata apropiere a unei persoane care nu face parte din cercul familial al casei. Poți purta o singură mască când îți plimbi câinele sau când faci mișcare în aer liber. Dar dacă mergi la magazin, iei un taxi sau intri la metrou, poți să-ți dublezi masca, folosind o mască chirurgicală de unică folosință și acoperind-o cu masca de pânză.

Am nevoie de o mască medicală N95?

În timp ce personalul medical, care intră în contact îndelungat cu pacienții bolnavi, se bazează pe măștile standard N95, tu nu ai nevoie de acel nivel de protecție dacă eviți adunările de grup, rărești drumurile la cumpărături și păstrezi distanța față de ceilalți.

„N95-urile sunt greu de obținut”, a spus dr. Jha. „Nu cred că oamenii ar trebui să facă o fixație din obținerea unei astfel de măști. Există cu siguranță o sumedenie de alte măști pe piață care sunt destul de bune.”

Dacă lucrezi într-un birou sau într-un magazin alimentar sau te afli într-o situație în care dorești o protecție suplimentară pentru mască, poți găsi o alternativă pentru N95. Dr. Jha a sugerat utilizarea unei măști KF94, un tip de mască fabricată în Coreea de Sud care poate fi achiziționată cu ușurință online. Seamănă cu N95, însă cu unele diferențe. Este realizată dintr-un material similar nețesut, care blochează 94% din particulele virale cele mai greu de captat. Dar KF94 are bucle pentru urechi, în loc de benzi elastice pentru cap, deci nu se va fixa la fel de bine ca un N95.

Vaccinurile actuale au efect împotriva noii tulpini?

Experții sunt optimisti, însă cu prudență, că generația actuală de vaccinuri va fi în mare parte eficientă împotriva variantelor emergente de coronavirus. La începutul acestei luni, Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul Covid funcționează împotriva uneia dintre mutațiile-cheie prezente în unele dintre noile variante. Este o veste bună, dar variantele au alte mutații potențial riscante care nu au fost încă studiate.

Unele date sugerează, de asemenea, că variantele cu anumite mutații pot fi mai rezistente la vaccinuri, dar este nevoie de mult mai mult studiu și aceste variante nu au fost încă detectate în Statele Unite. În timp ce datele sunt îngrijorătoare, experții au spus că vaccinurile actuale generează niveluri extrem de ridicate de anticorpi și este probabil să prevină cel puțin bolile grave la persoanele imunizate care ajung să se infecteze.

„Motivul pentru care sunt optimist cu precauție este că, din ceea ce știm despre modul în care funcționează vaccinurile, nu este doar un anticorp care oferă toată protecția”, a spus dr. Adam Lauring, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Michigan. „Când te vaccinezi, generezi anticorpi pentru întregul ghimpe-proteină (al viruslui – n.r.). Acest lucru face mai puțin probabil ca o mutație aici sau acolo să vă lase complet neprotejat. Asta îmi dă motive de optimism, dar mai sunt multe de făcut ”.

Sunt copiii mai expuși la risc în fața noii variante?

Copiii se infectează cu noua variantă aproximativ la aceeași viteză ca și în cazul tulpinii originale. Un studiu amplu realizat de oficiali din domeniul sănătății din Marea Britanie a constatat că, față de adulți, copiii mici transmit mult mai puțin noua variantă – cu jumătate – decât adulții. Deși este o veste bună, natura extrem de contagioasă a noii variante înseamnă că mai mulți copii vor primi virusul, chiar dacă sunt încă proporțional mai puțin contagioși și mai puțin predispuși la infectare decât adulții.

Dacă am avut deja Covid-19, este probabil să am același nivel de imunitate față de noua tulpină?

Majoritatea experților este de acord că, odată ce ai avut Covid-19, corpul are un anumit nivel de imunitate naturală pentru a ajuta la combaterea unei a doua infecții – deși nu se știe cât durează protecția. Variantele care circulă în Brazilia și Africa de Sud par să aibă mutații care permit virusului să se sustragă anticorpilor naturali și să reinfecteze pe cineva care a avut deja virusul.

În timp ce toate acestea par înspăimântătoare, oamenii de știință speră că, deși vaccinurile nu protejează pe deplin împotriva noilor variații ale virusului, anticorpii generați de vaccin vor proteja oamenii de boli mai grave. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here