China dă o lovitură năucitoare Rusiei

Două bănci de stat chineze vor restricționa finanțarea pentru achizițiile rusești de mărfuri, sugerând că există limite în sprijinul acordat de Beijing Moscovei, deoarece Kremlinul se confruntă cu sancțiuni economice severe în urma atacului său asupra Ucrainei, informează Fox News.

Acreditivele denominate în yuani sunt încă disponibile pentru unii clienți, în așteptarea aprobării directorilor superiori.

Mișcarea vine după ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina, spulberând trei decenii de pace în Europa și provocând o serie de condamnări și sancțiuni financiare din partea SUA, a Uniunii Europene și a altor națiuni.

Decizia băncilor chineze reprezintă o întorsătură surprinzătoare și indică potențiale fisuri care au apărut în relația dintre Moscova și Beijing. Cele două țări sunt adesea aliați geopolitici care s-au unit în trecut împotriva SUA; au format legături din ce în ce mai strânse în ultimii ani, Rusia fiind un furnizor cheie de energie pentru China.

În același timp, cele mai mari bănci din China dețin miliarde de active rusești. Beijingul a oferit Moscovei fonduri de zeci de miliarde de-a lungul anilor.

Unitățile offshore ale Băncii Industriale și Comerciale a Chinei au încetat să mai emită scrisori de credit în dolari SUA pentru achiziții de mărfuri fizice rusești gata de export, în timp ce Banca Chinei a limitat, de asemenea, finanțarea, potrivit Bloomberg News, citând persoane familiare cu chestiunea.

Dar Beijingul are în cele din urmă legături economice mai strânse cu națiunile occidentale, care sunt clienți de export mult mai mari pentru China, surse majore de tehnologie și investiții și controlează, de asemenea, accesul Chinei la sistemul internațional al dolarului.

China s-a angajat să mențină comerțul normal atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, în ciuda celor mai recente restricții din partea a două dintre cele mai mari bănci de stat ale sale.

Liderii celor două națiuni – Xi Jinping din China și Vladimir Putin din Rusia – au discutat vineri, iar Xi i-a cerut lui Putin să rezolve criza prin negocieri.

„Situația din estul Ucrainei a suferit schimbări rapide, atrăgând o mare atenție din partea comunității internaționale. Poziția Chinei s-ar baza pe ceea ce este corect și ceea ce este greșit în legătură cu problema Ucrainei în sine”, i-a spus Xi lui Putin, vineri, a informat postul de stat chinez CCTV. „China sprijină Rusia și Ucraina în rezolvarea problemei prin negocieri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here