China i-a eliberat pe cei doi canadieni arestați în 2018. Trudeau: Vreau să mulţumesc aliaţilor

Sursa: captură video

Cei doi canadieni arestaţi în China la sfârşitul anului 2018, Michael Kovrig şi Michael Spavor, au fost eliberaţi şi sunt în drum spre Canada, a anunţat vineri seară premierul Justin Trudeau la scurt timp după ce directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a părăsit Canada cu destinaţia China, informează sâmbătă AFP, preluată de Agerpres.

„Acum aproximativ 12 minute, avionul care îi transportă pe Michael Kovrig şi Michael Spavor a părăsit spaţiul aerian chinezesc şi se îndreaptă spre Canada”, a anunţat premierul Justin Trudeau într-o conferinţă de presă.

„Aceşti doi bărbaţi au trăit timp de peste 1.000 de zile o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de hotărâre, graţie, rezistenţă în fiecare etapă şi sunt o inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat Justin Trudeau.

„Este o veste bună pentru noi toţi că se îndreaptă spre casă spre familiile lor”. „Vreau să mulţumesc aliaţilor şi partenerilor noştri din comunitatea internaţională care au fost în mod ferm solidari cu Canada şi cu aceşti doi canadieni”, a mai spus premierul canadian, potrivit Reuters.

Deşi Beijingul a insistat de-a lungul timpului că nu există o legătură între cele două cazuri, guvernul premierului canadian Justin Trudeau a acuzat China că se angajează într-o diplomaţie a ostaticilor.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj, la scurt timp după ce poliţia din Vancouver a arestat-o pe directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, în baza unui mandat al SUA. Acest incident a provocat o criză diplomatică fără precedent în relaţia dintre Ottawa şi Beijing.

Potrivit News.ro, Wanzhou a ajuns la un acord cu procurorii americani pentru a pune capăt cazului de fraudă bancară împotriva ei, au declarat, vineri, procurorii americani. Mișcarea ar trebui să îi permită să părăsească teritoriul Canadei şi să amelioreze un punct de tensiune între China şi Statele Unite, transmite Reuters.

Meng a fost arestată la Aeroportul Internaţional Vancouver în decembrie 2018, pe baza unui mandat american, şi a fost pusă sub acuzare pentru acuzaţii de fraudă bancară şi bancară pentru presupusa inducere în eroare a băncii HSBC () în legătură cu relaţiile comerciale ale gigantului de echipamente de telecomunicaţii în Iran.

Acordul se referă doar la Meng, iar acuzaţiile americane împotriva companiei vor fi menţinute, potrivit unor două persoane familiare cu problema.

La o şedinţă desfăşurată în curtea federală din Brooklyn, la care Meng a participat practic din Canada, procuror american adjunct David Kessler a declarat că guvernul va trece la respingerea acuzaţiilor care i se impută, dacă aceasta va respecta toate obligaţiile care îi revin în temeiul acordului.

El a adăugat că Meng va fi eliberată pe o garanţie personală şi că Statele Unite intenţionează să îşi retragă cererea către Canada pentru extrădarea ei.

Meng – fiica fondatorului Huawei, Ren Zhengfei – a pledat ca nevinovată de acuzaţiile din şedinţă.

Dincolo de soluţionarea unei dispute între Statele Unite şi China, acordul ar putea deschide calea pentru eliberarea a doi canadieni, omul de afaceri Michael Spavor şi fostul diplomat Michael Kovrig, care au fost reţinuţi în China de la arestarea lor la scurt timp după ce Meng a fost arestată, în 2018.

În august, un tribunal chinez l-a condamnat pe Spavor la 11 ani de închisoare pentru spionaj.

O purtătoare de cuvânt a Huawei a refuzat să comenteze.

William Taylor al III-lea, un avocat care o reprezintă pe Meng, s-a declarat ”foarte mulţumit” de acord, adăugând că ”ne aşteptăm pe deplin ca acuzarea să fie respinsă cu prejudecăţi după paisprezece luni. Acum, ea va fi liberă să se întoarcă acasă pentru a fi cu familia ei”.

Meng, care a folosit şi prenumele englezeşti ”Cathy” şi ”Sabrina”, a declarat că este nevinovată şi că luptă împotriva extrădării în Statele Unite din Canada.

Ea nu a avut voie să plece din Vancouver, fiind monitorizată 24 de ore din 24, 7 zile pe zi, de o firmă de securitate privată, pe care a plătit-o ca parte a acordului de cauţiune.

Scânteia care poate aprinde următorul război

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here