Formula de compromis pentru protocolul rundei de negocieri în formatul ‘5+2’ de la Bratislava, propusă de preşedintele în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, este agreată de autorităţile de la Chişinău, care sunt pregătite să semneze documentul respectiv, potrivit Radio Chişinău, citând o declaraţie a vicepremierului moldovean responsabil pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Într-o conferinţă de presă, Flenchea a spus că autorităţile de la Chişinău au analizat formula propusa de către OSCE şi a confirmat printr-o scrisoare că o agreează şi că este gata să o semneze.

Chişinăul speră că protocolul rundei de negocieri în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA, ca mediatori) de la Bratislava din luna octombrie va fi semnat în preajma Consiliului Ministerial al OSCE, care se va desfăşura tot în capitala Slovaciei în perioada 5-6 decembrie, a declarat vicepremierul menţionat.

După ce Chişinăul şi Tiraspolul nu au putut conveni în privinţa priorităţilor pe termen scurt, din această cauză nefiind semnat protocolul, Franco Frattini a propus o formulă de compromis, iar aceasta este agreată de autorităţile Republicii Moldova, a explicat el.

Potrivit acestuia, Consiliul Ministerial al OSCE va discuta şi va aproba la cea de-a 26-a reuniune, în perioada 5-6 decembrie, la Bratislava, declaraţia cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul ‘5+2’.

El a evitat însă să precizeze în ce constă formula de compromis propusă de Franco Frattini, ceea ce a dat naştere la speculaţii potrivit cărora Chişinăul este dispus la concesii în defavoarea Republicii Moldova.

‘Mă tem că (…) ele sunt în detrimentul Republici Moldova şi demnitarul moldovean se teme să le anunţe din timp pentru că ar putea să provoace o reacţie ostilă a societăţii civile şi a opiniei publice’, a apreciat analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador la Moscova.

Expertul Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, spune că, aparent, autorităţile de la Chişinău au convenit deja anumite înţelegeri cu Moscova, care sunt în favoarea intereselor Tiraspolului, potrivit postului de radio citat.

La runda de negocieri în formatul ‘5+2’ de la Bratislava, desfăşurată în 9-10 octombrie, părţile nu au putut ajunge la un numitor comun pentru a semna protocolul. Potrivit Chişinăului, problema a constat în stabilirea priorităţilor pe termen scurt. Guvernul moldovean a insistat pe libera circulaţie, respectarea drepturilor omului, asigurarea activităţii şcolilor cu predare în limba română şi unificarea standardelor fiscale şi a tarifelor vamale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here