Cioloş, contestat în Renew. Ce anunţă aritmetica parlamentară, după ieşirea FIDESZ din PPE

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Apar probleme în Renew Europe, al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, între vechii „liberali și democrați” ai ALDE, respectiv conducerea grupului și a delegației franceze a partidului lui Emmanuel Macron, potrivit unei surse din interior, citată de Euractiv.com.

<< Există o nemulțumire crescândă față de președintele român al Renew, Dacian Ciolos, întrucât multe delegații naționale consideră că au fost trase pe dreapta, iar grupul a pierdut, în general, ocazia de a se afirma ca o alternativă viabilă la Partidul Popular European (PPE) și Social Democrați (S&D), a explicat sursa.

„După aproape doi ani, majoritatea delegațiilor înțeleg acum că grupul nu este condus de un membru ALDE, consideră că am pierdut multe oportunități şi că am fi putut fi mult mai eficienți”, a afirmat sursa, adăugând că dificultăţile au devenit și mai pronunțate după problemele de săptămâna trecută ale PPE, care semnalează o posibilă rearanjare a cărţilor în Parlament.

Partidul PLUS al lui Cioloş (Partidul Libertății, Unității și Solidarității) nu este membru al Partidului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Nici LREM-ul lui Macron nu este, deși toți europarlamentarii lor fac parte din grupul Renew, din cadrul Parlamentului European.

„Încrederea politică se erodează și frustrarea este destul de semnificativă în acest moment. Multe delegații sunt acum angajate să construiască o nouă agendă politică pentru a doua jumătate a mandatului”, a adăugat sursa.

EURACTIV înțelege că, dacă se ajunge la o masă critică, grupul ar putea chiar să se orienteze spre alegeri la jumătatea perioadei și să încerce să îl elimine pe Ciolos.

O sursă apropiată de tabăra lui Ciolos a confirmat, pentru EURACTIV, că un număr de parlamentari s-au plâns încă de la început de conducerea sa. Cu toate acestea, potrivit sursei respective, acești oameni provin în principal din „vechiul ALDE” și nu au reușit niciodată să se adapteze la noua realitate.

„Vorbim despre parlamentari UE de modă veche, care nu s-au adaptat niciodată la noul impuls al socio-liberalismului, inspirat de președintele Macron și îmbrățișat pe deplin de Ciolos”, a spus sursa.

„Acești liberali de modă veche ar semna orice acord de liber schimb fără condiții […] fără a lua în considerare drepturile sociale, aspectele de mediu”, a adăugat sursa.

„Istoria merge înainte și trebuie să rezolvăm acest decalaj generațional”, a adăugat sursa.

Un potenţial shimb de putere

Plecarea întârziată a Fidesz, condus de Viktor Orban, din grupul PPE a pregătit scena pentru o posibilă remaniere a puterii în cameră.

Într-un e-mail trimis lui Ciolos, joi (4 martie), al cărui conținut a fost pus la dispoziția EURACTIV, europarlamentarul olandez Renew, Sophie in’t Veld, a solicitat ca luni (8 martie) să aibă loc o dezbatere în cadrul grupului, pentru a discuta despre implicațiile potențiale asupra structurii de putere din interiorul Parlamentului European.

In’t Veld a mai spus că i-a cerut secretarului general al Renew să „producă urgent o analiză a impactului diferitelor scenarii” în ceea ce privește majoritățile sau posturile, spunând că „dacă facem matematica simplă pentru scenariul de status quo, grupul nostru va deveni un grup foarte mic, după alegeri. Trebuie să ne mişcăm acum și să avem un plan pe termen mediu și trebuie să începem să pregătim 2024”.

„Dacă suntem serioși în ceea ce privește crearea unei mișcări centriste puternice și largi, liberale, progresiste, pro-europene, nu mai putem ezita”, a scris europarlamentarul olandez, adăugând că ea crede că mutarea făcută de Fidesz este „puțin probabil să rămână un eveniment izolat” .

„S-ar putea să declanșeze o remaniere a peisajului politic în Parlamentul European, mai repede decât ne așteptăm (…) Renew trebuie să adopte foarte repede o strategie și să se poziționeze. În timp ce vorbim, au loc întâlniri și negocieri”, a scris V’t Veld.

Conform calculelor EURACTIV, dacă Fidesz ar trece la grupul conservatorilor și reformiștilor europeni de extremă dreapta (ECR), numărul deputaților ECR ar crește de la 63 la 74.

Mai mult decât atât, dacă Fidesz reușește să-l convingă Liga lui Matteo Salvini să treacă de la Identitate și Democrație (ID) la ECR, ar ajunge să surclaseze Renew, la numărul de membri, cu 102 la 97, devenind al treilea grup ca mărime din Parlament.

„Lega Nord, care în prezent face parte din grupul ID, dar încearcă să se repoziționeze ca fiind mai puțin eurosceptic, după intrarea în Guvernul Draghi, pare să ia în considerare și trecerea la ECR”, i-a scris In’t Veld șefului partidului.

Acest lucru ar slăbi și mai mult mâna liberalilor, deoarece aceștia sunt deja împărțiți intern, între liberalii moderni cu tendințe verzi, cum ar fi Momentum din Ungaria, și facțiunea pro-piață mai de centru-dreapta, care este mai probabil să se alăture PPE.

Liberalii sunt, de asemenea, îngrijorați de consolidarea stângii, dacă cei 10 deputați europeni neafiliați ai Mișcării 5 Stele italiene s-ar alătura fie social-democraților (S&D), fie Verzilor.

Catalogând-o „o mișcare substanțială”, In’t Veld arată în scrisoarea sa că „va reduce decalajul dintre PPE și S&D și va mări și mai mult decalajul dintre S&D și Renew”.

Patru europarlamentari de la 5 stele au părăsit partidul pentru a se alătura Verzilor.

Competiţia pentru poziții

„Această remaniere ne va afecta poziția în lunile și anii următori şi nu în ultimul rând la alegerile de la jumătatea termenului, peste zece luni, când majoritatea posturilor vor fi distribuite din nou”, a scris In’t Veld, deplângând „pastila amară” a liberalilor care nu primesc una dintre președințiile Conferinței pentru Vviitorul Europei.

Verzii nu par prea îngrijorați de schimbarea puterii din Parlament, dar ECR cu Fidesz, i-ar depăși în număr. EURACTIV înțelege, de asemenea, că cu cât forțele de extremă dreaptă, cum ar fi Lega, aderă la ECR, cu atât mai „toxic” va deveni pentru Verzi să lucreze cu ei la dosare pe care cele două grupuri au găsit până acum un teren comun.

Acest lucru s-ar putea întâmpla destul de curând: Orbán a solicitat deja, vineri (5 martie), crearea unei noi forțe europene de dreapta, pentru „tipul nostru de oameni” care doresc să-și protejeze familiile și patria, și a spus „toate tipurile de propuneri pentru reînnoirea politicii europene” sunt luate în considerare.

Europarlamentarul francez Renew, Valérie Hayer, a declarat, pentru EURACTIV Franța, că, chiar dacă nu există încă o decizie, „o fuziune a Fidesz, PiS (partidul de guvernământ din Polonia), Lega și Fratelli d’Italia este într-adevăr în curs de desfășurare”.

„Cred că, dacă Lega părăsește ID Group, este și un semn că ieșirea din UE nu mai este atractivă. În orice caz, un astfel de acord ar fi un pas înapoi pentru partidul lui Marine le Pen … ID-ul își va pierde cea mai mare delegație ”, a adăugat ea.

O sursă din cadrul ECR a declarat, pentru EURACTIV, că „destul de mulți membri ai grupului așteaptă cu nerăbdare o astfel de inițiativă”.

„Cu toate acestea, mi se pare puțin probabil ca diferitele facțiuni și părți să fie capabile să cadă de acord asupra unei narațiuni comune care să-i satisfacă pe toți – unii dintre ei pur și simplu nu pot fi de acord unul cu celălalt în acest moment”, a afirmat sursa, adăugând că acest lucru a fost deosebit de relevant pentru partidele naționale care se confruntă cu alegeri în viitorul apropiat.

„Majoritatea VDL”

O altă implicație potențială a plecării Fidesz din PPE, potrivit unei surse din Renew Europe, este că ar putea în cele din urmă să slăbească „majoritatea VDL”, europarlamentarii (PPE, S&D, Renew Europe) care au sprijinit alegerea lui Ursula Von der Leyen ca şefă a Comisiei, în 2019.

PPE va fi într-o poziție dificilă și va fi mai vulnerabil la vot, trebuind să țină cont de imperativul de a nu pune în pericol majoritatea VDL.

„PPE va fi acum mai slab în această majoritate și va fi forțat să se apropie de politici mai progresiste”, a spus sursa. >>

1 COMENTARIU

  1. Se crede de către toţi că România e neglijabilă. Greu de suportat lider român, când suntem ţinuţi mereu la poarta Schengenului şi fără vize USA. Dar nici nu alocăm 6% din pib la Edu-Cultură să ne respecte euroatlanticii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here