Colapsul Evergrande, la firul ierbii. Jurong, orașul în care nu locuiește nimeni

Sursa: Pixabay

Dezvoltatorul imobiliar chinez, Evergrande, promisese un mega-complex cu clădiri, magazine și un parc de distracții. Un proiect abandonat, care ilustrează motivele care au adus compania, ca și o parte a sectorului imobiliar, în pragul colapsului, scrie Simon Leplâtre, trimisul special al Le Monde.

<< Așezați în jurul unor mici mese rotunde, agenții imobiliari ai Evergrande fac cumva să le treacă timpul: unii discută, cu țigările în gură, alții stau pe telefon. Dincolo de fațada falsă, stil casă din povești, în marea sală de expunere a celui mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume sunt câțiva clienți, veniți să rezolve problemele administrative.

Hu Cui, un bărbat în de 30 de ani, într-un costum albastru, îi dă câteva contracte unei femei ceva mai în vârstă, cu ochelari rotunzi. Clienta, venită să semneze, are o minp sumbră: acum un an, plătise integral apartamentul, la un preț de puțin peste 9.000 de yuani (aproximativ 1.212 euro) pe metru pătrat. Acum, Evergrande vinde câteva apartamente din același complex la 6.000 de yuani pe metru pătrat … „Dar chiar și la acest preț, nu le vrea nimeni”, spune agentul imobiliar. Apartamentul acestui client trebuia livrat în luna mai. Dar muncitorii au abandonat zecile de clădiri aflate în construcție lângă un proiect gigantic de parc de distracții, în Jurong, un orășel la est de Nanjing, în Jiangsu.

Gâtuit de o datorie echivalentă cu 260 miliarde de euro, dezvoltatorul Evergrande este de două luni la ananghie. Vineri, 22 octombrie, grupul a evitat default-ul plătind in extremis 83,5 milioane de dolari (aproximativ 71,2 milioane de euro) investitorilor străini, după ce ratase un termen, cu o lună mai devreme.

Acest răgaz nu rezolvă problemele care stau la baza companiei, care a ratat deja alte câteva rate din datoriile sale și trebuie să ramburseze furnizori neplătiți și să termine apartamente pe care clienții săi le achitaseră în avans, adesea integral. În ultimele săptămâni, alți dezvoltatori supra-îndatorați, cum ar fi Sinic, Fantasia sau Modern Land, au intrat și ei în default.

Pe marginea prăpastiei

Giganticul „oraș cultural și turistic Evergrande” din Jurong arată motivele care au adus dezvoltatorul, ca și o parte din sectorul imobiliar chinez, pe marginea prăpastiei. În 2017, pe măsură ce prețurile pietrei au înregistrat o altă creștere spectaculoasă în China, Evergrande a lansat 15 proiecte care combină parcuri tematice și proprietăți imobiliare rezidențiale, în toată China.

În Jurong, Evergrande a achiziționat 134 de hectare de teren. Jumătate urma a fi folosit pentru construirea parcului de distracții, cealaltă jumătate pentru construirea a 56 de clădiri de apartamente. Din parc, finalizate au fost doar câteva zeci de case, ieșite parcă din desene animate: găzduiesc centrul de vânzări și câteva restaurante, toate închise. Un mini-market va coborî cu siguranță cortina la sfârșitul lunii. „Nu vine nimeni, nu mai sunt bani. Mă duc acasă”, a spus singura vânzătoare, în vârstă de 50 de ani, originară din Anhui, o provincie săracă, la vest de Jiangsu.

În spate, câteva schelete din beton armat ar putea găzdui într-o zi cinematografe dinamice sau centre acvatice proiectate pe un ecran uriaș în mijlocul sălii de licitații. Videoclipurile au fost realizate în Hainan, o insulă turistică din sudul Chinei, care găzduiește singurul parc Evergrande finalizat, din cele 15 începute.

La capătul unei străduțe de culoare pastel, un panou publicitar blochează drumul. Pe o pânză roșie mare, Evergrande își afișează diferitele divizii: imobiliare, vehicule electrice, administrarea proprietății, mass-media, parcuri tematice, apă îmbuteliată … Lista, care ar trebui să impresioneze potențialii cumpărători, este în cele din urmă cea care a precipitat căderea dezvoltatorului. Dacă Evergrande susține că a investit 20 de miliarde de euro în mașina electrică, în 2019, din aprilie valoarea de piață a acestei divizii s-a împărțit la 20.

În Jurong, Evergrande a mers pe construcția de clădiri de apartamente, cu o rentabilitate mult mai convingătoare, deoarece compania le vinde în proiect. Cel puțin jumătate au ajuns deja la cele 24 de etaje planificate. Și majoritatea sunt vândute, potrivit agenților imobiliari. Cu toate acestea, multe sunt doar nilte cuburi goale de beton. „Nimeni nu locuiește aici”, spune un angajat al Evergrande, în costum negru, stând la baza unuia dintre turnuri. Cei mai mulți proprietari au cumpărat apartamentele pentru „chaofang” [„speculând”, literalmente „prăjind proprietăți imobiliare”]. Dar s-ar putea să fie mai bine când se va deschide parcul de distracții”, crede el. Cu condiția ca acesta să se și deschidă într-o zi: construcția a fost complet oprită atât pe partea parcului, cât și pe partea reședințelor. Prin urmare, Evergrande trebuie să construiască 200.000 de apartamente pre-vândute în toată țara.

Puțin mai departe, lătratul unui câine vagabond răsună printre pereții unei duzini de clădiri pline de schele. În fața fiecărui turn, silozurile sunt instalate deasupra malaxoarelor de beton. La mijlocul anilor 2010, China a consumat mai mult ciment în trei ani decât Statele Unite în întregul secol al XX. Chiar și astăzi, proprietățile imobiliare contribuie indirect la creșterea chineză cu 25% până la 30%. Un model finanțat în mare parte pe datorie, în primul rând la dezvoltatorii imobiliari. Xu Jiayin, ambițiosul fondator al Evergrande, descrie filosofia companiei: „Datorii mari, pârghie, cifră de afaceri mare, cost redus”.

Înmulțiți pre-vânzările

În ciuda riscurilor, autoritățile au închis mult timp ochii, deoarece fondurile imobiliare sunt fonduri pentru cuferelor administrației locale. În 2020, cu un buget de 13 miliarde de yuani (1,74 miliarde de euro), municipalitatea Jurong a strâns 8 miliarde datorită vânzării de terenuri. În 2017, anul investiției Evergrande, suma a crescut la 12,6 miliarde de yuani. Tot în acel an, autoritățile centrale au lansat o primă campanie de reducere a datoriilor. Limitați de bănci, cei mai agresivi promotori au compensat prin creșterea pre-vânzărilor și prin lansarea „produselor de gestionare a averii”, o modalitate de colectare de fonduri de la persoane fizice.

Dar, în vara anului 2020, Beijingul a decis să pună capăt goanei imobiliare: țara are 100 de milioane de apartamente cumpărate de investitori, dar rămase goale. Există, de asemenea, 30 de milioane de proprietăți încă nevândute de către dezvoltatori. Suficient pentru a găzdui 340 de milioane de oameni, estimează firma de cercetare Capital Economics. În august, guvernul le-a impus dezvoltatorilor trei linii roșii contabile. Evergrande nu a avut de ales decât să strângă cureaua. La sfârșitul lunii august, numărul facturilor neplătite s-a înmulțit, șantierele sale au fost treptat părăsite de către furnizori și muncitori, unii ducându-se la asediul sediului central al Evergrande din Shenzhen, pentru a încerca să obțină plata facturilor lor.

Mulți angajați au părăsit deja nava, spune Hu Cui, tânăra vânzătoare. „Există prea multe apartamente în China, bula imobiliară este o realitate. Cine va cumpăra de la o companie aflată într-o astfel de situație? Oftează. Fără comisioane de vânzare, ea mai rămâne doar cu salariul de bază de 5.000 de yuani. „Înainte, câștigam cu ușurință de două ori mai mult”, spune, înainte de a renunța: „Evergrande are 200.000 de angajați, nu-mi vine să cred că grupul va da faliment. Țara noastră este suficient de puternică pentru a face față”. >>

ALEGERI ÎN FRANȚA | Bătălie neobosită pentru voturile extremei drepte – ultimele șarje dintre Zemmour și Marine Le Pen

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here