Consiliul de Securitate al ONU cere eliberarea lui Aung San Suu Kyi şi altor oficiali reţinuţi de armată

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a cerut, joi, eliberarea liderului Myanmarului, Aung San Suu Kyi, şi a altor oficiali reţinuţi de armată şi şi-a exprimat îngrijorarea legată de starea de urgenţă, dar nu a condamnat lovitura de stat din această săptămână, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Între timp, administraţia preşedintelui american Joe Biden analizează emiterea unui decret care ar putea include unele sancţiuni, în urma loviturii de stat, a declarat consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Tranziţia lungă şi dificilă a Myanmarului către democraţie a fost deturnată luni, când armata comandantului Min Aung Hlaing a luat puterea, acuzând nereguli în alegerile din noiembrie anul trecut, câştigate cu o largă majoritate de partidul lui Suu Kyi.

Într-un comunicat publicat joi, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite ”a subliniat necesitatea de a menţine instituţiile şi procesele democratice, de a evita violenţele şi de a respecta în totalitate drepturile omului, libertăţile fundamentale şi domnia legii”.

Limbajul folosit în comunicat este mai temperat decât proiectul redactat iniţial de Marea Britanie şi nu a făcut nicio referire la lovitura de stat, se pare pentru a câştiga sprijinul Chinei şi Rusiei, care au protejat în mod tradiţional Myanmarul de măsurile ferme ale Consiliului. China are interese economice mari în Myanmar.

Suu Kyi, în vârstă de 75, laureată a premiului Nobel, nu a mai fost văzută de la arestarea sa. Poliţia o acuză că a importat şi a folosit ilegal staţii radio walkie-talkie la locuinţa sa, ea fiind reţinută până pe 15 februarie.

De la lovitua de stat, au fost reţinute circa 147 de persoane, între care activişti, parlamentari şi oficiali din guvernul  condus de Suu Kyi, potrivit Asociaţia pentru Asistenţa Prizonierilor Politici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here