COP26 | Parisul, acuzat de limbaj dublu: Face jocul „fosil” al unor țări ca Ungaria și Polonia, pentru „înverzirea” centralelor nucleare franceze

Sursa: Pixabay

„În discursul său inaugural de la Glasgow, președintele francez și-a îndemnat omologii săi să-și ridice ambițiile climatice. Însă scurgerea unui document european ne amintește că Franța promovează activ gazul fosil cu sprijinul naționalistului Viktor Orbán din Ungaria sau al guvernului polonez pro-cărbune, în schimbul sprijinului lor pentru relansarea puterii nucleare tricolore”, notează Mediapart.

<< Era aproape ora 16.30, luni, 1 noiembrie, când Emmanuel Macron a spus, de la tribuna COP26, de la Glasgow: „Știm că ținta noastră este de 1,5 °C pentru sfârșitul secolului. Știm că astăzi nu suntem acolo. Traiectoria noastră actuală ne aduce la 2,7° C. Cheia acțiunii noastre colective este ca, în zilele următoare, să putem avea suficiente angajamente pentru a reveni la 1,5° C.”

Pe parcursul zilei, discursurile liderilor mondiali au fost legate la deschiderea summitului climatic. După ce președintele american, Joe Biden, și-a cerut scuze pentru decizia predecesorului său, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris, a venit rândul lui Emmanuel Macron să-și țină discursul inaugural. Iar șeful statului francez nu a ezitat să se prezinte din poziția celui care dă lecții, în ciuda a două condamnări recente împotriva guvernului său pentru inacțiune climatică, din partea Consiliul de Stat și a Tribunalul administrativ de la Paris.

Președintele francez a susținut, într-adevăr, că „Franța și Uniunea Europeană în sens mai larg, își îndeplinesc acum angajamentele [de a menține încălzirea globală la +1,5 °C – nota editorului]”. Și a tunat: „Cheia acestui COP este ca (țările) cele mai mari emitente, ale căror strategii naționale nu respectă obiectivul nostru de 1,5° C, să își crească ambițiile în următoarele două săptămâni. Acesta este singurul mod de a face credibil (obiectivul de) 1,5° C”.

Însă de vineri, 29 octombrie, ca o amintire nedorită, ivită în plin exercițiu de visare la reușita, în cadrul COP26, circulă un document care evidențiază o cu totul altă politică franceză în materie de climă. Două pagini simple care s-au scurs și care constau într-o propunere de act delegat – un text legal obligatoriu emis de Comisia Europeană – prin care se cere ca energia nucleară și gazul fosil să fie două activități etichetate „energie verde” de către Uniunea Europeană (UE).

Bruxelles-ul a adoptat recent un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55%, până în 2030, ceea ce ar trebui să conducă UE la neutralitatea carbonului până în 2050. Printre toate măsurile luate de autoritățile europene se numără și stabilirea unei taxonomii verzi. Scopul este de a crea un sistem de clasificare de mediu pentru diferitele activități industriale, în vederea redirecționării fluxurilor financiare private către proiecte compatibile cu obiectivele climatice europene.

Alianța gazului și nuclearului

În aprilie 2021, Comisia Europeană a adoptat o serie de acte delegate referitoare la aspectul climatic al taxonomiei europene. Dar gazele fosile și energia nucleară nu sunt vizate de aceste texte juridice pentru că sunt supuse unei dezbateri intense, încă nedecisă. Pentru aceste două energii, un act delegat suplimentar trebuie validat până la jumătatea lunii decembrie, pentru a le integra, sau nu, în această taxonomie.

Statul membru, responsabil de aceste dezbateri aprinse? Franţa. Parisul a făcut într-adevăr o alianță fără precedent cu țările din Europa Centrală, pro-gaz și nu foarte ambițioase în chestiuni climatice, precum Cehia, Ungaria condusă de naționalistul Viktor Orbán sau Polonia, condusă de un guvern ultra-conservator care refuză să pună capăt operațiunilor sale gigantice de exploatare a cărbunelui.

Includerea gazelor fosile pe lista surselor de energie verde „de tranziție”, în taxonomia europeană, ar fi pe contrasensul climatic. Din 2015, oamenii de știință au spus că, pentru a limita schimbările climatice, mai mult de jumătate dintre rezervele de gaze ale lumii ar trebui lăsate în subsolurile noastre. Iar Națiunile Unite, ca și revista Nature, tocmai au demonstrat că producția de gaz trebuie să scadă cu 3% pe an pentru a menține încălzirea globală la +1,5° C.

Motivul sprijinului curios al Franței pentru aceste țări producătoare de gaz constă în faptul că le solicită în schimb sprijinul pentru ca energia nucleară să fie considerată energie compatibilă cu clima, cu angajamentele UE în materie de climă. În timp ce Emmanuel Macron se pregătește să anunțe relansarea energiei nucleare până la sfârșitul anului, Parisul are mai mult ca niciodată nevoie de sprijinul politic și financiar al Uniunii Europene.

Europarlamentarul Bas Eickhout (Verzii olandezi) urmărește de mulți ani problematica „climei”, în Parlament, și a declarat pentru Mediapart: „Franța a fost explicită, de câteva luni, cu privire la sprijinul său pentru includerea energiei nucleare în taxonomia europeană. Mulți diplomați francezi au fost văzuți în țările din estul UE, pentru a susține această propunere. Este într-adevăr o coaliție murdară. Lobby-ul francez a mers foarte departe. Iar Comisia von der Leyen a fost presată să-și accelereze decizia cu privire la taxonomie, înainte ca noul guvern german să fie format”.

Din 2 iulie 2020, francezul Pascal Canfin, președintele comisiei de „mediu” a Parlamentului European, s-a poziționat în mod deschis pentru ca gazele și energia nucleară să fie considerate de UE drept energii verzi. Pe 20 septembrie, Alexis Dutertre, ambasadorul Franței în Cehia, s-a referit, pe Twitter, la „cooperarea sa activă” cu statul ceh, în vederea includerii gazelor fosile și a energiei nucleare în taxonomia europeană.

În cele din urmă, pe 22 octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat: „Avem nevoie de o sursă stabilă, nucleară, iar în timpul tranziției, de gaz”.

„Alianța lui Emmanuel Macron cu Polonia cărbunelui și Cehia gazului arată că obsesia lui este nucleară și nu climatică”, a comentat, pentru Mediapart, Yannick Jadot, europarlamentarul Verzilor și candidat ecologist la alegerile prezidențiale. Este iresponsabil să sacrifici ambiția europeană în materie de climă pe altarul energiei nucleare incapabile să facă față provocărilor deceniului”.

La Bruxelles, unii bănuiesc că propunerea de act delegat, care s-a scurs vinerea trecută, și în care se impune ca gazele fosile și energia nucleară să fie marcate ca „verzi”, a fost trimisă de reprezentanța Franței la UE către Cabinetul Ursula von der Leyen, precum și comisarilor responsabili cu taxonomia, Mairead McGuinness și Valdis Dombrovskis.

Unii atribuie această notă albă Franței și altor opt țări din Europa Centrală, inclusiv Ungaria, Polonia, Cehia și Bulgaria. Și în acest document, scris în întregime în limba engleză, apare cuvântul francez „gaz”, iar nu „gas”.

Contactată de Mediapart, reprezentanța Franței la UE și Comisia Europeană nu a dorit să comenteze documentul scurs. Palatul Élysée a transmis că nu este în măsură să răspundă: „Bercy încă lucrează la acest dosar”.

Actul delegat propus deschide un demers de subminare, din partea Franței și a aliaților săi „fosili”. Documentul confirmă că aproximativ jumătate dintre centralele electrice pe gaz existente în UE ar putea fi calificate drept „verzi”. În plus, deschiderea de noi uzine pe gaze ar fi permisă până în 2030.

Două propuneri în totală contradicție cu obiectivele climatice ale Acordului de la Paris și cele mai recente recomandări ale Agenției Internaționale pentru Energie pentru atingerea neutralității carbonului în 2050. Și asta, deși mai multe studii demonstrează că Europa nu are nevoie să dezvolte noi infrastructuri de gaze pentru a-și satisface nevoile energetice.

Europarlamentarul olandezi din partea Verzilor, Bas Eickhout, deplânge: „Nu am văzut niciodată, în contextul negocierilor dintre state, un document care să meargă atât de departe în sprijinul nuclearului și gazului. Propunerea este de a considera ca investiții verzi construirea unor centrale de gaze care emit până la 340 de grame de CO2 pe kilowatt oră – un prag care corespunde aproximativ tuturor centralelor noi – pentru a produce energie electrică, până în 2030. Aceasta este de facto o modalitate de a subvenționa energiile fosile, pe parcursul celor 10 ani despre care toată lumea știe că sunt cruciali pentru climă. Este de neimaginat. Cum poți pretinde că țintești neutralitatea carbonului cu o astfel de poziție?”

„Integrarea nuclearului și a gazelor în taxonomia verde a Uniunii înseamnă atragerea de fonduri private, garantând în același timp spălarea ecologică a companiilor care exploatează aceste energii periculoase. Aceasta este realitatea angajamentului francez față de climă, deplânge europarlamentarul francez din partea Verzilor, Marie Toussaint.

În plină conferință COP26, guvernul francez joacă astfel un dublu joc. Pe de o parte, își permite, din poziția sa de stat care a stat la originea succesului diplomatic al Acordului de la Paris, din 2015, să facă apel la țările care emit cel mai mult să își sporească ambițiile climatice. Iar pe de altă parte, face prioritară industria nucleară franceză în raport cu urgența climatică. >>

Expert francez: Trecem, imperceptibil, de la non-război la cvasi-război și începutul războiului / Rolul Covid și al încălzirii globale

1 COMENTARIU

  1. Un articol propagandist al celor fără minte care ataca baza civilizației. Sincer, meritam. Cu așa mass media. Sa fim făcuți una cu pământul de către „barbarii invadatori”, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori in istorie cu toți cei care s-au lenevit de prea mult bine. In numele carbonului ne omorâți dar ce va pasa, deja ați adus apocalipsa economica peste noi, suntem pe muchia prăpastiei cu preturile la energie. Apropo, creșterea cu 19% a produselor la poarta fabricii vi se poate imputa direct!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here