Coronavirusul „mexicanizează” Ungaria. Viktor Orban își sporește puterile, iar cetățenii iau cu asalt magazinele de arme, care se vând ca „făina și zahărul”

În timp ce premierul ungar Viktor Orban și-a întărit legislativ înclinațiile autocratice pe fondul stării de urgență, reducând la un simplu „decor” puterea parlamentară, populația se înarmează. La propriu.  

După ce au devalizat stocurile de zahăr și făină, mulți cetăţeni din Ungaria trec la autoapărare, pentru a face față unui posibil val de criminalitate cauzat de pandemia Covid-19, relatează presa locală, potrivit Courrier International.

Vânzările de arme și echipamente de autoapărare disponibile cu sau fără licență au luat avânt.

Pistoale de alarmă cu gaz, spray-uri lacrimogene, arme care trag gloanțe de cauciuc, chiar și … arbaletele se epuizează ca făina și zahărul din supermarketurile ungare.

„Clienții intră în panică din cauza virusului și se grăbesc să achiziţioneze orice îi poate proteja”

„Epidemia ridică temeri legate de o creștere a jafurilor și a infracțiunilor, de aici creșterea semnificativă a activității magazinelor specializate”, explică publicația HVG despre acest „atac asupra armurierilor” .

„Clienții intră în panică din cauza virusului și se grăbesc să achiziţioneze orice îi poate proteja. Producătorii și angrosiștii sunt pe cale să îşi epuizeze stocurile”, precizează pentru site-ul de informații Index proprietarul a trei mărci din Budapesta, care evocă o „situație similară” și în provincie.

Aproape 300.000 de persoane dețin permis de portarmă din cei 9,8 milioane de locuitori ai Ungariei. Sau la fel de mulţi ca în Republica Cehă, o țară de dimensiuni echivalente.

În Germania, primul partener comercial al Ungariei, cu o populație de opt ori și jumătate mai mare, numărul licențelor a crescut de la 240.000 la 640.000 între 2014 și 2019, relatează cotidianul conservator Magyar Nemzet.

Un program lansat în 2018 de guvernul Orban prevede construirea a patruzeci de câmpuri de tir pe teritoriul Ungariei.

Legea lui Orban

Viktor Orban a obţinut luni acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă de o durată nedeterminată, invocând lupta împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de parlamentul de la Budapesta introduce o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

Alarmă roșie la Comisia Europeană

Mutarea premierului ungar a sunat alarma la Bruxelles. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ungaria.

„Înţeleg că statele membre trebuie să ia măsuri de urgenţă pentru a face faţă crizei sanitare imediate. Însă sunt îngrijorată că unele măsuri merg prea departe. Sunt preocupată în special de situaţia din Ungaria”, a declarat ea într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Dacă va fi nevoie, vom lua măsuri, aşa cum am făcut şi în trecut”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Reacția Budapestei

În replică, Zoltan Kovacs, secretarul de stat ungar responsabil pentru comunicare şi relaţii internaţionale, a denunţat joi ceea ce el a numit o „vânătoare de vrăjitoare şi o campanie de denigrare” din partea Uniunii Europene împotriva noii legi adoptate de Budapesta, informează agenţia MTI.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Kovacs a spus că ori de câte ori Ungaria a ales „o cale în contradicţie cu cea a UE” în ultimii zece ani şi şi-a adaptat legile la propriile nevoi, „criticii ei autohtoni şi internaţionali au fost întotdeauna gata să reacţioneze”.

Kovacs a calificat drept „scandalos” faptul că Ungaria este „din nou cea arătată cu degetul” tocmai când ţări din Europa de Vest şi de Sud sunt devastate de virus şi lumea asistă la „greşelile” făcute de guvernele lor în gestionarea crizei.

El a respins îngrijorările exprimate de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen asupra măsurilor de urgenţă luate de Budapesta ca „un exemplu tipic al standardelor politice duble” aplicate Ungariei, susţinând că prim-ministrului Viktor Orban nu i-au fost conferite puteri mai mari prin legea de răspuns la epidemie decât cele de care se bucură preşedintele Franţei pe timp de pace, notează agenţia oficială de presă ungară.

„Cerem tuturor să se concentreze asupra protecţiei”, a spus Kovacs. „Eforturile tuturor sunt necesare atât acasă, cât şi în străinătate”, a notat el.

Declarația comună a 14 state europene

Între timp, paisprezece ţări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi împotriva încălcării statului de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19.

„În această situaţie fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-şi proteja cetăţenii şi a depăşi criza”, transmit Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Letonia, Belgia, Luxemburg şi Olanda, într-o declaraţie comună.

„Suntem totuşi profund preocupaţi de riscul încălcării principiilor statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale pe care îl implică adoptarea unor măsuri de urgenţă”, adaugă aceste ţări.

„Măsurile de urgenţă trebuie să fie limitate la strictul necesar, să fie proporţionale şi provizorii prin natura lor” şi „să facă obiectul unei reexaminări regulate”, continuă cele 14 state semnatare ale declaraţiei.

„Ele nu trebuie să restrângă libertatea de expresie sau libertatea presei”, mai notează ţările menţionate, fără a cita totuşi explicit Ungaria, care a introdus de asemenea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului. Asta în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Declaraţia este deschisă şi celorlalte state membre (12, fără a număra şi Ungaria) care vor să o semneze. Dintre acestea, Polonia este de asemenea criticată cu regularitate la nivelul UE pentru atingerile aduse statului de drept.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here