Criza politică din Slovacia declanșată de vaccinul Sputnik V se încheie cu instalarea unui nou guvern

Președintele slovac Zuzana Čaputová a învestit oficial joi un nou guvern, punând capăt crizei politice de o lună care a izbucnit când fostul premier Igor Matovič a decis unilateral să cumpere vaccinul rusesc Sputnik V, anunță Politico.

În fruntea noului guvern se va afla Eduard Heger, fostul ministru de finanțe din cabinetul lui Matovič.

Fostul premier a încercat inițial să reziste cererilor de a demisiona însă a cedat mai devreme în cursul acestei săptămâni după ce două din partidele coaliției de guvernământ au amenințat că vor părăsi executivul după ce Matovič a cumpărat două milioane de doze ale vaccinului Sputnik V fără să le consulte.

Slovacia a primit primul lot de vaccinuri Sputnik V pe 1 martie, acestea fiind întâmpinate personal de Matovič la aeroport.

Retragerea acestora din coaliție ar fi dus la pierderea majorității parlamentare de care se bucura Matovič și cel mai probabil la căderea guvernului și declanșarea de alegeri anticipate.

Eduard Heger a fost directorul unei companii producătoare de votcă și un novice politic când a fost ales pentru prima dată în parlament pe listele formațiunii lui Matovič, Partidul Oamenilor de Rând.

Matovič va rămâne în guvern și va prelua portofoliul de la finanțe lăsat vacant de succesorul său ca parte a unei înțelegeri a coaliției de guvernare.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent, 83% din slovaci se declară nemulțumiți de rezultatele coaliției și în special de partidul lui Matovič care se bucură de cel mai scăzut nivel de încredere dintre cele 4 formațiuni care alcătuiesc executivul.

Deși numărul de contagieri cu coronavirus a scăzut recent în Slovacia, țara are în continuare una dintre cele mai mari rate ale deceselor cauzate de COVID-19 din lume pe parcursul pandemiei.

Noul guvern va avea și un nou ministru al sănătății în persoana lui Vladimír Lengvarský, restul portofoliilor rămânând neschimbate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here