Cum ar putea Omicron să pună capăt pandemiei

Sursa: Pixabay

Un medic american susține că cea mai recentă variantă a COVID-19 (Omicron – n.r.) ar putea aduce de fapt sfârșitul pandemiei mai devreme decât ne-am aștepta. Dr. Houman Hemmati susține că varianta Omicron, potrivit rapoartelor deocamdată insuficiente din Africa de Sud, ar putea fi foarte infecțioasă și ar putea cauza puține simptome, ceea ce înseamnă că mulți oameni de pe tot globul ar putea fi expuși și ar putea dezvolta anticorpi care ar oferi protecție la eventuale variante viitoare ale virusului, notează Fox News

Dr Hemmati: Sunt o mulțime de date care rămân de analizat. Există întotdeauna posibilitatea ca acest virus să fie mult mai infecțios, mult mai mortal decât ceea ce am auzit până acum. Până acum, avem doar un firicel de rapoarte care vin din Africa de Sud. Dar, ipotetic, dacă acest lucru nu provoacă o boală semnificativă sau vreo boală majoră reală și se întâmplă, pe de altă parte, să fie extrem de infecțios, astfel încât toată lumea să-l primească – imaginați-vă că o mulțime de oameni, inclusiv cei vaccinați în prezent, îl contractează și este imposibil de evitat. 

Dintr-o dată, putem avea un scenariu în care avem un segment mare al populației, dacă nu întreaga populație, care a primit o versiune ușoară sau chiar nicio versiune a bolii, dar a dezvoltat anticorpi și dezvoltă rezistență, astfel încât dacă, mai târziu, apare o variantă mai mortală, ești protejat”.
 

„ Această variantă ar putea fi o veste bună, este de părere și virologul Yves Van Laethem, într-o declarație pentru cotidianul belgian La DH, în timp ce Omicron, această nouă tulpină de Covid-19 detectată în Africa de Sud, îngrijorează lumea. 

Omul de știință se bazează pe relatările președintelui Asociației Medicilor din Africa de Sud care a spus duminică că cei infectați cu noua variantă nu sunt grav bolnavi, deocamdată, chiar dacă informațiile rămân încă limitate.

Dacă putem inversa Delta în acest fel, ar fi un dar neașteptat în sensul că o variantă mai puțin virulentă ar înlocui-o pe cealaltă și ar permite celor nevaccinați să se imunizeze într-o manieră benignă„, explică virologul, adăugând că o „ răceală cu febră de 37,7°C este mai puțin problematică ”.

De la începutul pandemiei s-a emis uneori ipoteza că virusul Covid-19 s-ar transforma în timp pentru a-și pierde virulența. Această afirmație se bazează pe ideea că orice virus, bacterie sau alt parazit evoluează, pentru a supraviețui mai bine, prin creșterea sau păstrarea unei transmisibilități ridicate, dar fără a-și deteriora prea repede gazdele. 

Surse: Fox News, Le Figaro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here