Potrivit unor rapoarte interne ale Poliției Române, peste 100 de șoferi cu permisul reținut au fost salvați de Inspectoratul de Poliție Constanța în ultimii doi ani. Aceştia nu ar fi rămas nicio zi pietoni, așa cum spune legea: își recuperau carnetul chiar de a doua zi, deoarece suspendarea era făcută doar de formă, iar poliţiştii constănţeni ar fi avut parte de anumite beneficii.

În 2017 au apărut primele semne de întrebare. Conducerea Direcției Rutiere a verificat baza de date și a descoperit nereguli în cazul a 75 de permise suspendate pe parcursul acelui an.

Raport, Direcția Rutieră: „Cu ocazia auditării (anul 2017, n.r.) s-a stabilit faptul că un număr de 75 de abateri ce atrag suspendarea dreptului de a conduce, starea dreptului de a conduce a persoanei sancționate contravențional a fost modificată din „Valabil” în „Cu restricții – Suspendat” în aceeași zi sau la scurt timp înainte de validarea stării dreptului de a conduce ca urmare a expirării perioadei de suspendare”.

În total peste 100 de șoferi ar fi beneficiat de „sprijin” în ultimii doi ani și jumătate. Pe scurt: ei rămâneau fără permis din cauza depășirii vitezei sau a altor abateri de la Codul Rutier, dar își puteau primi permisul înapoi, arată notele interne, pentru că reținerea nu figura nicăieri. Pentru a se acoperi, polițiștii din Constanța introduceau abaterea în baza de date chiar și la câteva zile după expirarea perioadei de suspendare.

Spre exemplu, conform unor surse din IGPR, în vara anului 2017 proprietarul unui hotel de aici din statiunea Mamaia a rămas fara permis. Dar suspendarea a fost introdusă în sistem abia la 7 zile de la expirare, notează Digi24.

În aceeași perioadă, mai precis, mai – iunie 2017, ar fi rămas fără permis și nașa fostului șef al IPJ Constanța, Constantin Dancu, aflat până în iunie 2020 la conducerea inspectoratului de poliție. Permisul i-ar fi fost luat femeii doar de formă. În sistem a fost implementat ca suspendat abia la două zile după ce a expirat perioada de suspendare.

Metoda a funcționat și în 2018, arată rapoartele interne. Direcția Rutieră a cerut IPJ Constanța să ia măsuri. Nu s-a întâmplat însă nimic. IPJ Constanța a trimis cazul la Parchet și, potrivit legii, cercetările interne s-au oprit.

Reacția fostului șef IPJ Constanța, C. Dancu, pentru Digi24: „În cazul tuturor neregulilor pe care le-am constatat (inclusiv în urma materialelor de verificare ale forurilor superioare) am sesizat atât Biroul Control Intern din cadrul Inspectoratului, cât și Direcția Control Intern din cadrul IGPR ori unitățile de parchet competente”.

Anul trecut în vară Comandantul Poliției Române a trimis Corpul de control la Poliția din Constanța.

Raport Direcția Control Intern, IGPR: „Din datele existente la nivelul IGPR reiese că, începând cu luna ianuarie 2018, în cadrul IPJ Constanța – Serviciul Rutier – conducătorii auto nu au răspuns pentru abaterile comise și au avut posibilitatea conducerii autovehiculelor, fără riscul răspunderii în cazul depistării în trafic, deși, în fapt acestora le fusese suspendat dreptul de a conduce”.

Nu toți erau persoane influente, ci angajați ai acestora, spun surse interne din IGPR. De exemplu în martie-aprilie 2018 ar fi rămas fără permis de conducere angajatul unei firme mari de jocuri de noroc din județul Constanța. Patronul acestuia ar fi intervenit, iar polisțiștii ar fi introdus ca fiind suspendat abia la 5 zile după ce perioada expirase.

Rapoartele de reținere a permiselor erau puse pe „tăvițe”, nu erau trecute în registre și nu erau asumate printr-o semnătură, arată raportul Corpului de control. Acest mod de lucru ar fi făcut mai ușoară ascunderea abaterilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here