Cum vinde chinezilor UE libertatea presei din Europa. În ce măsură face România (deocamdată) notă discordantă

În ciuda îngrijorărilor tot mai mari cu privire la dezinformarea și propaganda chineză în Europa, acordul comercial al UE cu Beijingul nu face nicio încercare de a remedia discrepanța puternică în ceea ce privește drepturile de acces dintre investitorii europeni și cei chinezi atunci când vine vorba de operațiuni mass-media, scrie publicația Politico.

Textul acordului de investiții al UE cu China a fost publicat vineri (săptămâna trecută – n.r.), iar documentele arată că Beijingul a profitat de ocazie pentru a impune restricții draconice asupra investițiilor străine în mass-media și industria divertismentului, specificând chiar că programele străine nu pot fi prezentate între orele 19:00. și 22:00. fără aprobare specială și că numai desenele animate chinezești pot fi afișate între orele 17:00 și 22:00.

În timp ce liderii europeni insistă adesea că acordul ar trebui să atingă o „reciprocitate” cu China, Comisia Europeană nu a reușit să introducă această logică în sectorul de știri și informații atât de important. Textul acordului încheiat în decembrie arată că investitorii europeni sunt scoși din mass-media chineză, în timp ce investitorii chinezi sunt în mare măsură liberi să cumpere servicii de știri, radiodifuzori, cinematografe și case de producție în UE.

În termeni de soft power, asta înseamnă că așii sunt în favoarea Chinei, permițând Beijingului să impună noi pârghii în ceea ce președintele Xi Jinping numește „Spune cum trebuie poveștile Chinei”. Această agendă de a câștiga inimi și minți prin povești despre „veștile bune” din China a devenit un subiect fierbinte în timpul pandemiei, China fiind acuzată pe scară largă că a acoperit originile virusului și că a minimizat asistența externă pe care a primit-o.

Cea mai mare familie de partide din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, a identificat că deschiderea către preluarea chineză a presei europene este principala sursă de îngrijorare. Potrivit unui raport PPE, China a investit aproape 3 miliarde de euro în firme media europene în ultimii 10 ani.Prin urmare, încurajăm Comisia să dezvolte un sistem de reglementare la nivelul UE pentru a împiedica companiile media finanțate sau controlate de guverne să achiziționeze companii media europene”, se arată în raport.

Întrebată în legătură cu acest dezechilibru, Comisia Europeană a spus că acordul UE-China pur și simplu consacră statu quo-ul pe care părțile l-au convenit în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului. Cu toate acestea, acordul va oferi Chinei o modalitate suplimentară de a pune în aplicare aceste angajamente printr-o soluționare a litigiilor de la stat la stat, la care alți membri ai OMC nu au acces.

Acordul „nu creează niciun drept nou pentru investitorii chinezi din sectorul mass-media – nici proprietate privată, nici [publică]”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei. În afara domeniului comercial, purtătorul de cuvânt a adăugat că înțelegerea nu va afecta capacitatea țărilor de a-și limita investitorii chinezi dacă ar trebui să acționeze „pe motive de securitate și ordine publică”.

Acordul de investiții UE-China a fost convenit la sfârșitul anului trecut, dar necesită aprobarea Parlamentului European înainte ca acesta să poată intra în vigoare.

Angajamentele UE privind accesul la piață au acordat în mod explicit un „tratament național” investitorilor chinezi care doresc să cumpere servicii de știri sau agenții de presă în majoritatea țărilor UE. Aceasta înseamnă că țările ar trebui să acorde unui investitor chinez aceleași drepturi ca un investitor local. Doar 11 state membre – Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Ungaria, Lituania, Malta, România, Polonia, Slovenia și Slovacia – și-au rezervat dreptul de a trata diferit cu investitorii chinezi.

Franța este singura țară care a mers chiar mai departe și a vorbit explicit despre un principiu de reciprocitate în mass-media. În timp ce alte țări mari ale UE, inclusiv Germania, Italia și Spania, au promis Chinei acces la investiții în agențiile lor de presă și știri, acordul prevede că pentru Franța „participarea străină la companiile existente care publică publicații în limba franceză nu poate depăși 20% din capital sau din drepturile de vot în companie.”

UE, deschisă pentru afaceri – și propagandă

Accesul inegal este deja de multă vreme o realitate. În timp ce canalele CCTV controlate de statul chinez, precum CGTN, pot fi difuzate în mod liber în întreaga Europă, radiodifuzorii publici din UE, cum ar fi DW și France 24, sunt accesibili numai în hotelurile internaționale. Luna trecută, China a interzis complet BBC World News după ce canalul a publicat o serie de investigații ce detaliază persecuții și violuri sistematice la adresa musulmanilor uighuri din Xinjiang, precum și detalii despre originea coronavirusului.

Marie-Pierre Vedrenne, un parlamentar liberal francez din Parlamentul European, a declarat că anexele publicate vineri au făcut-o și mai sceptică în legătură cu acordul, din cauza dezechilibrelor în accesul pe piață în sectoarele soft power, cum ar fi școlile de afaceri.

Aceste anexe trebuiau să ne ofere claritate asupra tranzacției. Dar acum, după ce Comisia le-a publicat, am și mai multe întrebări decât înainte ”, a spus ea. „Conform strategiei Comisiei, China a fost un concurent, un partener și o rivală. În acest acord nu pot vedea decât UE tratându-l ca pe un «partener»… Săptămâna viitoare, grupul de monitorizare al Parlamentului va discuta despre acordul UE-China cu Comisia și negociatorul Comisiei se pot aștepta la întrebări critice cu privire la anexe.”

În afară de investițiile directe, China a căutat, de asemenea, să construiască legături mai puternice cu activele media prietenoase din Europa. De exemplu, în 2015, a semnat un memorandum, în cadrul inițiativei Belt and Road (BRI), care a inclus parteneri mass-media spanioli și olandezi. Acordul BRI din 2019 între Italia și China a inclus, de asemenea, o clauză pentru „promovarea schimburilor și cooperării media.”

Industrie „sensibilă”

Reinhard Bütikofer, un europarlamentar verde care conduce delegația pentru relațiile cu China în Parlamentul European, a numit sectorul media „o industrie deosebit de sensibilă” și a declarat că acordul de investiții UE-China nu a abordat cu succes toate dezechilibrele economice.

Când am lucrat la mecanismul de examinare a investițiilor, am insistat să includ sectorul media ca un sector sistemic, care se referă și la securitatea națională”, a spus Bütikofer. „Din păcate, nu toate statele membre au propriul mecanism.”

El a dat Cehia drept exemplu, unde investițiile chinezești în sectorul mass-media local au fost folosite ca instrument pentru a influența politica internă cehă.

În 2015, compania chineză privată CEFC a achiziționat o participație la Empresa Media, asigurându-și accesul la un post TV (TV Barrandov) și la câteva reviste. Un studiu realizat de MapInfluenCE, un grup care urmărește influența chineză, a constatat că achiziția a făcut ca acoperirea Chinei să fie în general mai pozitivă.

„Vedem aici imaginea obișnuită, unde nivelul efortului de protecție diferă de la o națiune la alta pe piața europeană, iar orice actor dintr-o țară terță poate beneficia de acea realitate multifațetată”, a spus Bütikofer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here