Dăncilă mai dă, luni, o tranșă de bani către clientela PSD

Foto: Inquam Photos/George Călin

O nouă rectificare bugetară ar putea avea loc săptămâna viitoare, luni sau marți, arată sursele universul.net. Asta după ce ultima „ajustare” de buget, făcută după moțiunea de cenzură, a lăsat nemulțumiți în rândul baronilor locali ai PSD.

În urmă cu aproape două săptămâni, universul.net scria că Viorica Dăncilă a anunțat adoptarea unei rectificări bugetare imediat după moțiunea de cenzură, vineri, 11 octombrie. 

Mișcarea făcută atunci de premierul demis al României urmărea două obiective. În primul rând, aceasta voia să „cumpere” susținerea baronilor locali la moțiunea de cenzură, semnalându-le că, prin această rectificare la buget, se va ține de cuvânt și va împărți banii potrivit promisiunilor făcute. Asta după ce, în zilele premergătoare moțiunii din 10 octombrie, atât Viorica Dăncilă, cât și susținătorii ei au făcut tur de forță printre liderii nemulțumiți ai partidului, pentru a-i convinge să nu o trădeze. Prețul plătit pentru susținere: funcții și contracte cu statul. Astfel, vineri, la rectificare, Dăncilă ar fi urmat să se țină de cuvânt și să-i răsplătească pe toți cei care i-au fost loiali.

Al doilea motiv care a îndemnat-o pe Dăncilă să grăbească rectificarea bugetară imediat după votul pe moțiune? Tocmai teama că aceasta va trece, ceea ce s-a și întâmplat. Așa că bani trebuiau reîmpărțiti, astfel încât aceștia să ajungă la cei care au ajutat-o și să-i „pedepsească” pe cei care au trădat-o.

Rectificarea bugetară a avut loc vineri, la o zi după ce Guverul Dăncilă a picat la moțiune. Cu o seară înainte, premierul demis declara în direct la Realitatea TV: „Nu putem să blocăm adminstraţia locală. Eu aş vrea să dăm hotărâre de Guvern să achităm şi toate facturile din PNDL 1, PNDL 2. Eu m-aş bucura ca mâine să dau hotărârea de Guvern pentru rectificarea bugetară. Să dau hotărârea de Guvern pentru achitarea facturilor pe PNDL 1 şi PNDL 2, pentru că mi-e frică de faptul că următorul Guvern va întrerupe acest program”.

Ajustarea de buget i-a nemulțumit însă pe unii baroni locali, care s-au simțit nedreptățiți, iar noua rectificare, ce ar urma să fie dată săptămâna viitoare, ar fi menită să-i împace pe nemulțumiți.

Un semnal de alarmă pe această temă a fost tras, joi, de liderul Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache (PNL). Acesta susține, într-o postare pe Facebook, că împărțirea celor 1,4 miliarde de lei pentru primării nu a avut „nicio legătură cu realitatea”. În opinia lui Petrache, marele câștigător al alocării banilor este orașul Voluntari, unde edil e Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

„Poate s-au supărat unii pentru că am zis că cele 1,4 miliarde de lei de la rectificarea bugetară au fost distribuite pe criterii politice. Vă dau câteva exemple unde împărțirea banilor nu a avut nicio legătură cu realitatea din teritoriu. Localitățile care au posibilități financiare foarte mici, ori n-au primit nimic, ori au primit niște sume derizorii – Copăceni, Cornetu, 1 Decembrie, Dascălu, Dărăști, Grădiștea, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Nuci, Periș sau Vidra. Din cele 47 de milioane de lei distribuite spre Ilfov, CJ-ul nu a primit niciun ban, în schimb, trei localități au primit 50% din suma totală alocată – Voluntari, care are bugetul mai mare ca tot CJ-ul, Pantelimon și Bragadiru.

Toți primarii au nevoie de fonduri, dar discrepanțele bugetare sunt mari – unele primării nu au bani pentru cheltuielile curente. Să nu uităm că vine iarna! Eu, și sunt convins că și fiecare dintre primari, ne dorim să facem investiții pentru creșterea calității vieții. Dar fără bani nu se poate. Și e inadmisibil să nu fie consultat Consiliul Județean când sunt alocate aceste sume. Mai ales că CJ-ul a încercat să ajute, prin asocieri, localitățile cu buget mai mic, în realizarea proiectelor. Să se termine odată cu gândirea asta păguboasă!”, a scris Petrache pe Facebook.

Înainte de rectificările la buget de după moțiune, Guvernul mai făcuse o ajustare în data de 12 august, când au fost reduse bugetele la Ministerul Transporturilor (-128,8 milioane lei), Ministerul Fondurilor Europene (-681,9 milioane lei), Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-243 milioane de lei). În schimb, bugetele locale au crescut cu 4,4 miliarde lei, din care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare. 1,5 miliarde de lei au mers către PNDL, programul care s-a dovedit cea mai importantă pușculiță pentru baronii PSD.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here