Dâncu: Ciolacu m-a chemat în conducerea PSD. Atacul la adresa mea, comandat. PSD dispare dacă nu se schimbă

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Sociologul Vasile Dâncu le-a răspuns, marți, contestatarilor săi din PSD, arătând că revenirea sa la vârful PSD s-a produs la inițiativa liderului interimar al partidului, Marcel Ciolacu. Totodată, el a dezvăluit, pentru Europa Liberă, că s-a reînscris anul trecut în organizația Bistrița-Năsăud a PSD.

„Marcel Ciolacu m-a invitat să revin în conducerea partidului. Eu am vorbit cu Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, oameni câștigători din sud și am venit alături de partid în ultimele luni, am gândit împreună, fără să dețin nici o funcție, la cererea acestor oameni. Nu am cerut niciodată funcția de președinte al Consiliului Național. Vor spune unii că nu am câștigat niciodată Transilvania, de parcă PSD nu a câștigat din cauza mea”, a declarat Dâncu, la Europa Liberă.

Apariția lui Vasile Dâncu în ecuația de putere din PSD a generat nervozitate în partid, mai notează Europa liberă, reamintind totodată că sociologul a participat în ultimele luni la mai multe ședințe informale ale conducerii social-democraților, iar numele său a fost propus pentru funcția de președinte al Consiliului Național.

Vasile Dâncu a obținut sprijinul filialelor PSD din Transilvania săptămâna trecută, la Reghin.

Declarațiile lui Vasile Dâncu, la Europa Liberă:

  • Acest atac la adresa mea a fost comandat și s-a reacționat după o transcriere oarecum imperfectă a unei emisiuni de televiziuni. Eu nu am spus niciodată că nu-i respect pe cei din sud care câștigă.
  • Am spus-o chiar la întâlnirea de partid cu organizațiile din Transilvania de la Reghin, am spus cât de mult și de ce respect eu munca celor câștigă în acest moment alegerile pentru PSD în sudul țării.
  • Ceea ce am spus a fost simplificat într-o transcriere care a fost pusă pe net a fost faptul că victoria unor organizații din sud nu poate să reprezinte întreaga cultură politică a stângii din România. Aceste victorii, din păcate, trebuie să le completăm cu cultura politică din alte județe și cu reprezentarea politică în conducerea politică a Moldovei sau a Transilvaniei. Eu am spus că asta nu epuizează întreaga cultură politică, nu am spus că nu respect munca acestor oameni.
  • Sunt unii care cred că singurul lucru important e votul. E foarte important pentru partid, dar în partid, așa cum oamenii trebuie să fie diferiți, ar trebui să gândim un pic mai complex de atât. Am mai spus și poate și asta deranjează că în politică, mai ales în cea de stânga, este importantă diversitatea. Dacă nu acceptăm diversitatea internă, cum să o înțelegem pe cea din societate. 
  • Dacă PSD se concentrează doar pe susținerea unui electorat captiv sau pe rezolvarea unor probleme din justiție, atunci suntem condamnați să dispărem. Electoratul se schimbă, aceasta este cea mai mare provocare a PSD-ului în acest moment, dacă partidul nu se schimbă, vom pierde peste tot, chiar și în zonele din sud.
  • În ultima vreme am pierdut Moldova, cred că cel mai important lucru e să ne întrebăm ce s-a întâmplat în ultimii trei ani. De la 46%, în doi ani și jumătate, partidul a ajuns la 23%, a pierdut jumătate de voturi. O asemenea dinamică negativă nu a mai existat. Noi nu ne întrebăm ce s-a întâmplat, aceasta cred că trebuie să fie principala întrebare de la Congres. 
  • Am promis să nu fac o polemică cu colegii din sud, îi respect pentru că ei câștigă, însă dincolo de acest respect nu merg cu mâna întinsă la ei. Nu am cerut nici o funcție, nu le-am cerut niciodată nimic, iar cu foarte mulți dintre ei nu am nimic în comun.

1 COMENTARIU

  1. „Am pierdut Moldova… am câștigat în sud…” Așa vorbește Dâncu de parcă ar fi la o partidă de poker. PSD a jucat TOT TIMPUL la cacialma. Ce ați făcut, mă, pentru poporul ăsta în 30 de ani, partid de neo-comuniști și lichele ce sunteți? Strategia lui e să spele pe creier cu Latrina 3 și alte segmente de electorat, să ajungă din nou la putere și să fure in continuare. Un partid plin de penali și analfabeți, asta sunteți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here