Oamenii de știință americani, coordonați de Kim Lewis, profesor de biologie de la Universitatea Northeastern, au descoperit un nou antibiotic, în stare să anihileze unele dintre cele mai periculoase bacterii, inclusiv pe cele rezistente la antibiotice, cum sunt Salmonella sau E.coli.

Antibioticul, pe nume darobactina, a fost găsit în intestinele unui nematod – vierme minuscul din sol, după doi ani de cercetări realizate de o echipă de oameni de știință de la Northeastern University, din SUA, arată Phys. Este pentru prima dată, spune Lewis, când în microbiomul animal (ecosistemul format din organisme microscopice care trăiesc în interiorul altui organism -n.r.) a fost găsit un antibiotic care promite a fi util pentru om.

Descoperirea a fost anunțată în jurnalul Nature și vine la peste 50 de ani de când nu a mai fost identificată o nouă clasă de antibiotice care să țintească astfel de bacterii rezistente. Această descoperire vine într-un moment în care bacteriile rezistente la antibiotice fac aproximativ 700.000 de victime anual.

Antibioticul a fost deja testat pe șoareci infectați cu E.coli și Klebsiella pneumoniae, iar cobaii s-au însănătoșit, fără să aibă efecte secundare sau urme de toxicitate în organism.

 „Cu siguranță este un drum foarte lung către un nou antibiotic pentru oameni”, a declarat profesorul Lewis. Și Eric Brown, profesor emerit al Universității de biochimie și științe biomedicale de la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, spune că descoperirea darobactinei este un exemplu de cercetare în ceea ce privește găsirea unui compus din surse naturale, identificând o țintă, făcând studii asupra animalelor și sortând modul în care organismul face acel compus. Totuși, prof. Brown, care a subliniat că darobactina pare un potențial antibiotic nou, spune că, deocamdată, este dificil de precizat dacă noul compus descoperit va fi sigur și eficient în cazul oamenilor.

Sursa foto: Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here