De ce a fost clasat dosarul „Covid” al senatorului Chițac: „E dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Procurorii de la Parchetul General au clasat dosarul de zădărnicire a combaterii bolilor deschis în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a fost confirmat cu coronavirus în luna martie, după ce participase la mai multe întâlniri oficiale şi private, transmite News.ro. Procurorii spun că el nu a încălcat normele de prevenire şi combatere a COVID-19, întrucât a anunţat autorităţile când a avut simptome de boală.

Totodată, au fost clasată cauza privind zădărnicirea combaterii bolilor cu privire la angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, al membrilor familiei şi unui angajat al biroului senatorial la spital în 13 martie. Senatorul PNL Vergil Chiţac a afirmat, după clasarea dosarului in rem, că aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei sale şi că integritatea nu i-a fost pusă niciodată la îndoială.

Chiţac a postat pe pagina sa de Facebook că în toată cariera sa nu existat nicio suspiciune legată de activitatea sa. “Dragii mei, legat de nefericita întâmplare din martie, am primit clasarea dosarului in rem. Pentru cei care încă se îndoiau, aceasta este dovada incontestabilă a nevinovăţiei mele, integritatea nefiindu-mi niciodată pusă la îndoială. În cariera mea anterioară, am administrat patrimonii de peste 100 de milioane de euro şi am dat bun de plată la peste 60 de milioane de euro, bani publici şi europeni, fără să existe nici cea mai mică suspiciune legată de activitatea mea. Vreau să mulţumesc acelora care m-au susţinut în acele momente dureroase. De asemenea, îi chem alături de mine şi pe cei care atunci m-au privit cu rezerve. Împreună facem Constanţa puternică. Aveţi încredere!”, a scris Chiţac. El este candidatul PNL pentru Primăria Constanţa.

Context

”În temeiul actelor şi probelor administrate în timpul cercetărilor s-a stabilit că senatorul nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolii COVID-19, anunţând autorităţile competente când a manifestat simptome specifice noului coronavirus şi supunându-se tuturor procedurilor medicale stabilite de către autorităţile medicale. Având în vedere studiile ştiinţifice invocate în actele normative emise cu privire la noul coronavirus, din care rezultă că simptomele bolii se manifestă într-un interval de maxim 14 zile de la contractarea virusului COVID-19, este exclusă contaminarea senatorului în perioada în care s-a aflat la Bruxelles (17 – 19 februarie 2020), întrucât trecuseră 19 zile de la revenirea în ţară şi până la apariţia simptomelor bolii (09 martie 2020)”, scrie în comunicat.

Procurorii precizează că în 19 februarie nu exista nicio interdicţie sau obligaţie cu privire la persoanele revenite în România dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, în contextul existenţei epidemiei generate de noul coronavirus.

De asemenea, ei spun că din ancheta epidemiologică făcută de Direcţia de Sănătate Publică rezultă că nu poate fi stabilită sursa infectării acestuia cu noul coronavirus.

”Prin urmare nu poate fi reţinută niciuna dintre variantele normative incriminate de art.352 Cod penal (intenţie pentru alin.1 şi culpă pentru alin.2), întrucât acesta nu a realizat vreo activitate de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, care să aibă ca urmare răspândirea bolii COVID-19”, menţionează procurorii.

Totodată, a fost dispusă clasarea cauzei privind zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), în ceea ce priveşte o persoană care are calitatea de consilier parlamentar. Cercetările au stabilit că aceasta nu a încălcat nicio normă privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, iar fapta de a nu transmite de îndată o informaţie privitoare la o posibilă contaminare nu are niciun fel de relevanţă penală în cazul de faţă.

În aceeaşi cauză penală, procurorii au dispus clasarea cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei şi unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020, întrucât nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Din investigaţiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condiţiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19.

Senatorul PNL Vergil Chiţac şi soţia sa au fost diagnosticaţi cu coronavirus în 13 martie, ulterior fiind confirmat şi fiul lor. Cei trei au fost internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

El a participat însă la o şedinţă a BPN al PNL.

Liderul PNL, premierul Ludovic Orban, declara ulterior că, având în vedere că senatorul Vergil Chiţac, diagnosticat cu coronavirus, a participat la reuniunea Biroului Politic, toţi membrii conducerii liberale se izolau la domiciliu, iar toţi senatorii din grupul senatorial au obligaţia să se izoleze.

Ulterior, alţi trei politicieni PNL au fost confirmaţi cu coronavirus, fiind vorba despre deputatul PNL Lucian Heiuş, primarul Devei, Florin Oancea, şi administratorul public Adrian David Nicolae. Toţi trei erau în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat şi senatorul Vergil Chiţac, confirmat anterior cu coronavirus. 

În 16 martie, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General anunţau că s-au sesizat din oficiu privind zădărnicirea combaterii bolilor în cazul senatorului PNL Vergil Chiţac, care a participat la mai multe întâlniri oficiale şi private după ce a intrat în contact cu persoană cu Covid-19, fiind confirmat şi el cu coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here