De ce sunt interesate statele din Europa de Est, inclusiv România, să emită obligaţiuni Samurai

Sursa: Pixabay

Obligaţiunile de tip Samurai revin pe agendele emisiunilor de obligaţiuni ale ţărilor din Europa de Est, în condiţiile în care guvernele din regiune vor să îşi diversifice sursele de finanţare într-un moment de creştere a costurilor cu emisiunile de obligaţiuni în euro şi dolari, transmite Bloomberg.

Polonia analizează o revenire pe piaţa de obligaţiuni japoneze în acest an, după o pauză de un deceniu, iar România şi Slovenia au şi ele planuri care vizează debutul emiterii de obligaţiuni Samurai, un termen pentru obligaţiunile denominate în yeni oferite de un emitent non-japonez. Ungaria a vândut deja astfel de obligaţiuni pe piaţa japoneză în 2022, relatează Agerpres.

În condiţiile în care costurile cu împrumuturile în moneda locală au explodat, guvernele sunt interesate să atragă mai multă finanţare de pe pieţele externe. Majorarea dobânzilor în zona euro şi SUA a făcut vânzările de obligaţiuni în yeni mai accesibile pentru emitenţii străini, care obţin astfel şi şansa de a ajunge la investitorii japonezi care caută randamente mai mari.

Emitenţii europeni văd cum costurile cu vânzările de obligaţiuni în yeni sunt comparabile cu cele în dolari sau euro. Iar dacă costurile cu împrumuturile sunt aproximativ la fel, ei vor să îşi diversifice baza investitorilor„, spune Kenichiro Nakahama, responsabil la SMBC Nikko Securities Inc.

Emisiunile de obligaţiuni pe pieţele externe au început să joace un rol mai important în strategiile de finanţare ale Poloniei şi României, după ce băncile centrale din cele două ţări au început să majoreze dobânzile în 2021, pentru a îmblânzi o inflaţie accelerată. Slovenia este o ţară membră a zonei euro şi se finanţează aproape în exclusivitate în moneda unică.

Europa de Est nu este singura interesată de potenţialul pieţei japoneze de obligaţiuni. Banca sud-americană de dezvoltare Financiero para el Desarrollo de la Cuenca del Plata, Renault SA şi BPCE SA au vândut obligaţiuni Samurai în ultimele luni.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, emisiunile de obligaţiuni Samurai au ajuns la 1.100 miliarde de yeni (8,3 miliarde de dolari) în perioada martie 2022-martie 2023, în creştere cu 41% comparativ cu anul anterior.

Obligaţiunile poloneze sunt „deosebit de atractive” în rândul emitenţilor est – europeni, spune Shinpei Hirose, manager de portofoliu la Japan Post Insurance Co., care deţine obligaţiuni guvernamentale poloneze denominate în zloţi şi acum este interesat de oferta de obligaţiuni Samurai a statului polonez. „Atât timp cât momentul este unul adecvat şi oferă randamente atractive, am dori să le cumpărăm„, a spus Hirose.

„Tovarășe Putin, sunteți un mare om de știință”. Cum e studiată „rusofobia” de către cercetătorii pro-Kremlin și cum justifică ei, „științific”,războiul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here