DEZASTRUL RADET. Avarii la magistrale, mascate drept lucrări de modernizare: „Situația este catastrofală”

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Bucureștenii, în fața celei mai dificile ierni din ultimii 30 de ani” – aceasta este concluzia unei analize Frames. Deși primarul Gabriela Firea îi asigură pe locuitorii Capitalei că vor trece cu bine de sezonul rece, situația conductelor RADET este mai gravă decât a fost comunicat public.

Povestea începe în 29 octombrie 2019, atunci când primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța într-o conferință de presă că: „Sunt convinsă că și în acest an bucureștenii vor avea atât apă caldă, cât și căldură precum și toate serviciile necesare pentru a trece cu bine peste sezonul rece”. O previziune optimistă având în vedere că la nici o săptămână de la acest anunț mii de bucureșteni rămân fără agent termic. Sunt afectate de avarii zone extinse și 5 din cele 6 sectoare ale Capitalei (1, 2, 3, 4 și 6), așa cum se arată pe site-ul oficial al RADET

Gabriela Firea pare să nu știe însă de problemele din Aviației, unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Capitalei, acolo unde oamenii au ieșit zilele trecute în stradă să protesteze. Primesc căldură cu porția, iar apă caldă nu mai au de jumătate de an, spun ei. Cel puțin în robinete, pentru că aceasta apare insistent pe factura de la sfârșit de lună. Sub presiunea camerelor de luat vederi și a populației, reprezentanții RADET promit că situația se va rezolva. În două săptămâni.

Tot primarul Firea pare să-și fi șters din memorie iarna lui 2018, atunci când mii de bucureșteni au rămas fără apă caldă și căldură în prag de Crăciun. RADET declara atunci că avaria a afectat magistrala 2, cea care alimentează cu energie termică în jur de 30% din București

Mii de bucureșteni, fără apă caldă sau căldură. Oficial RADET: „Situația este catastrofală”

Patru zile. Sau 192 de ore. Atâtea au trecut de la anunțul „totul va fi bine” din 29 octombrie, făcut de Gabriela Firea, până la prima situație de criză majoră cu care se confruntă Capitala la debut de iarnă. Sâmbătă, 2 noiembrie, zone extinse din Sectorul 3 rămân fără apă caldă și căldură. Luni seara, RADET dă publicității un comunicat de presă în care se arată că: „în urma finalizării lucrărilor de modernizare a tronsoanelor din conducta de termoficare 2 Dn 1000 – Magistrala II SUD, ce alimentează zona cuprinsă între Bulevardul Energeticienilor, strada Fizicienilor, Calea Vitan şi Şoseaua Mihai Bravu din Sectorul 3 al Capitalei este necesară oprirea apei calde și a căldurii pentru 72 ore. Oprirea este impusă de necesitatea reîntregirii tronsonului de conductă, a umplerii instalației, a efectuării manevrelor în sistem pentru punerea în funcțiune a întregii magistrale şi pentru începerea furnizării agentului termic pe noile conducte”.

Tot în 4 noiembrie, RADET publică un alt comunicat de presă, care îi informează pe bucureșteni că: „din cauza creşterii semnificative a temperaturii exterioare şi a diferenţelor dintre temperaturile diurne şi cele nocturne este necesară efectuarea unor manevre pentru echilibrarea sistemului de termoficare. Din această cauză unele puncte termice din zonele bulevardelor Mărăşeşti, Octavian Goga, Decebal, Calea Moşilor, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Şoseaua Colentina, Pantelimon, Bulevardul Lacul Tei, Şoseaua Fundeni, Bulevardul Doamna Ghica, Calea Vitan, Bulevardul Unirii, Calea Călărași, strazile Labirint, Foișorului, Matei Basarab, precum şi străzilor adiacente pot funcţiona sub parametri în următoarele 24 de ore”. Afectate sunt sectoarele 2 și 3. Iar „sub parametri” se traduce prin calorifere reci și lipsa apei calde.

Marți dimineața am sunat la punctul de informare al RADET Sector 3, în calitate de simpli cetățeni. Ni s-a explicat, pe un ton împăciuitor, că problemele sunt cauzate de lucrări de modernizare, care vor fi finalizate în următoarele ore, țevile sunt vechi și trebuie schimbate. Am consultat și lista zonelor unde funcționarea rețelei de termoficare este „sub parametri”. Așa am aflat că mai multe cartiere din Sectoarele 1, 2, 3 și 4 au rămas fără apă caldă și/sau căldură.

Între timp, pe Facebook, bucureștenii încep și ei să reacționeze. Unii se amuză, alții se plâng în comentarii că la RADET nu-i bagă nimeni în seamă. Am încercat să sunăm și noi la toate numerele afișate pe site-ul RADET, unde cetățenii Bucureștiului pot sesiza probleme și cere informații. După minute bune de așteptare, nu a răspuns nimeni: „Momentan, toți operatorii sunt angajați în alte conversații”.

Miercuri dimineața am reușit să vorbim cu un oficial RADET, sub rezerva anonimatului, implicat direct în rezolvarea situației de criză. Am aflat că „funcționarea sub parametri” din Sectorul 3 este cod pentru avarii la două magistrale. A treia funcționează, ați ghicit, „sub parametri”. Ni s-a spus că „situația este catastrofală” și că ar putea dura o lună până la remedierea problemei.

Revenim cu un telefon la RADET Sector 3. Ni se comunică, pe același ton calm, că există o avarie la magistrala 3 și că se lucrează la soluționarea problemei. O informăm pe doamnă că suntem jurnaliști și îi povestim discuția avută cu oficialul RADET. Ni se confirmă că, într-adevăr, este vorba despre două magistrale avariate. Întrebăm de ce simplilor cetățeni nu li se oferă aceleași informații și, mai ales, de ce, marți dimineața, RADET comunica lucrări de modernizare, deși vorbim despre două avarii care afectează mii de bucureșteni. Răspunsul vine calm, simplu și frustrant: noi comunicăm informațiile pe care le primim. „De unde?”, întrebăm. La schimbul de tură, este răspunsul.

În același timp, pe site-ul RADET, la secțiunea „Avarii”, sunt raportate doar adrese din sectoarele 1 și 6. Nimic despre cartierul Aviației, unde oamenii protestează că stau de jumătate de an fără apă caldă. Nimic despre magistralele din Sectorul 3. Explicația este simplă:

Reprezentant RADET: Se funcționează sub parametri pentru că suntem nevoiți să furnizăm de la cel mai îndepărtat CET posibil.

Locuitor Aviației: Tot avaria e și asta. Noi plătim apa rece la preț de apă caldă.

Reprezentant RADET: Nu este vorba de o avarie, nu e o conductă spartă. Nu plătiți apă caldă la preț de apă rece. Tot ce se contorizează la baza blocului este ceea ce plătește administrația. Acele contoare nu sunt niște simple apometre. Acele contoare țin cont și de debit și de temperatură”, se arată în reportajul Digi24.

Tot în același timp, termenele de soluționare ale problemelor de funcționare „sub parametri” sunt amânate de la oră la oră.

Cât despre termenul de finalizare a lucrărilor de modernizare a Magistralei 2 Sud, ultimul comunicat RADET, publicat marți pe site-ul companiei, ne anunța că: „finalizarea lucrărilor de modernizare a conductei 2 Dn 1000 – Magistrala II SUD impune sistarea furnizării apei calde și a căldurii, în zona cuprinsă între Bulevardul Energeticienilor, strada Fizicienilor, Calea Vitan şi Şoseaua Mihai Bravu din Sectorul 3 al Capitalei. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 07 noiembrie 2019, ora 24.00.

Joi dimineață, lista zonelor afectate s-a mai redus. Mai funcționau „sub parametri” doar conducte din Sectorul 1 și 2, așa cum se poate vedea aici.

Cât timp va trece, însă, până la următoarea criză majoră? Și cine poate garanta că bucureștenii vor fi la fel de norocoși să o întâmpine cu peste 20 de grade în termometre, pe timp de zi?

Biroul de presă RADET: „Nu sunt în măsură să vă ofer aceste informații”

Am sunat la Biroul de Presă al RADET, pentru un punct de vedere oficial despre criza ultimelor zile. Am întrebat de ce avariile care au afectat Sectorul 3 nu au apărut la secțiunea „Avarii” de pe site-ul RADET? . „Nu sunt în măsură să vă ofer aceste informații”, ni s-a răspuns, fiind rugați să revenim cu o solicitare în scris și vom primi răspuns la toate întrebările pe care le avem. Lucru pe care l-am făcut și vom publica răspunsul RADET imediat ce va ajunge la noi.

Firea dă vina pe „greaua moștenire”…

Într-un interviu acordat în ziua de 29 octombrie postului de televiziune Digi 24 primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat vina pe „greaua moştenire” pentru desele avarii la reţeaua de termoficare. Întrebată, simplu, la ce ar trebui să se aștepte bucureștenii în acest an și dacă le poate garanta confortul în lunile grele de iarnă, primarul răspunde: „În momentul acesta sunt mult mai puţine avarii, cel puţin anul trecut şi acum doi ani faţă de câte se înregistrau acum 4, 5 sau 10 ani şi aşa mai departe. Ideal ar fi să nu mai fie avarii, dar cu o reţea de 50-60 de ani nu poţi să funcţiezi fără să fie şi astfel de incidente. Noi, ce facem acum este un fapt fără precedent, înnoirea reţelei de termoficare, care, potrivit Băncii Mondiale, BERD-ului şi tuturor organismelor internaţionale, este cea mai eficientă din punct de vedere al costurilor, cea mai ecologică şi cea mai sigură pentru cetăţeni. Acea poveste că centrala termică se poate înlocui cu centrală individuală pe gaze a fost o încercare a fostelor administraţii dar care s-ar fi dus, până la urmă, foarte mult în costul cetăţeanului. Factura ar fi fost foarte mare, iar, în plus, Bucureştiul ar fi fost un oraş mult mai poluat decât este acum. Prin urmare, singura noastră şansă este să modernizăm reţeaua existentă, să o îmbunătăţim. Practic, să înlocuim zonele cu ţeavă foarte veche, care în fiecare iarnă creează probleme, avarii, cu o reţea nouă, modernă. Lucru care s-a întâmplat toată primăvara, vara şi lucrăm acum cât se poate de mult, concomitent cu livrarea agentului termic.

…după ce anul trecut a redus cu peste 4 milioane de lei bugetul de modernizare a sistemului de termoficare

Potrivit rectificării bugetare de la sfârșitul lui noiembrie 2018, Primăria Generală a decis să taie 4,1 milioane de lei de la modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare. Iar bugetul RADET s-a diminuat, per total, cu 7,8 milioane de lei. Au crescut însă subvențiile către companie, cu 87,7 milioane de lei. 

Informația a făcut valuri atunci în presă și a indignat opinia publică, mai ales că tăierea investițiilor venea la pachet cu acordarea a încă 10 milioane de lei Patriarhiei Române, pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. În total, anul trecut, Municipalitatea a oferit Catedralei un ajutor de 35 de milioane de lei. 


RECTIFICAREA BUGETARĂ DIN NOIEMBRIE 2018, în cifre:

Au fost tăiați:

 • 2,1 milioane de lei de la Politia Locala
 • 6,6 milioane de la protectie civila si protectie contra incendiilor
 • 4,1 milioane de lei de la reabilitarea sistemului de termoficare
 • 7,8 milioane de lei, per total, din bugetul RADET
 • 28,6 milioane de lei de la protecția mediului
 • 24,5 milioane de lei de la STB (fost RATB)
 • 9,7 milioane de lei de la Administrația Străzilor 
 • 6,2 milioane de lei de la Administrația Spitalelor
 • 19 milioane de lei de la  Direcţia Generală de Asistenţă Socială

Au fost suplimentate bugetele pentru:

 • cultura, recreere si religie – cu peste 33,8 milioane de lei (bugetul total fiind de peste 1 miliard de lei):
  • din care:  15,3 milioane de lei pentru lăcașuri de cult
 • locuinte, servicii si dezvoltare publica – cu 22,4 milioane lei
 • majorat capitalul social al STB pentru construcția de autobaze noi –  cu 56 de mil lei
 • achiziţia de imobile monumente istorice  – 45 de milioane de lei

Situația a devenit din ce în ce mai tensionată peste iarnă, alimentată de gravele avarii care au afectat zone extinse din București la sfârșitul lunii decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă.

La sfârșitul lui ianuarie, Nicușor Dan anunța că dă RADET în judecată pentru că refuză să comunice informații referitoare la avariile la rețeaua de termoficare. Dan acuza RADET că ascunde o situație dezastruoasă și amenda lipsa de implicare și nepriceperea actualei administrații locale.

Mai mult, la început de an, Primăria Capitalei şi-a propus să investească în 2019 în alimentarea cu energie termică 63 de milioane de euro şi să reabiliteze doar 31,2 kilometri, în condiţiile în care mai mult de 75% din reţeaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani, se arată într-o analiză Frames publicată în luna aprilie și citată de Agerpres.

„După o iarnă cu avarii în lanţ, cu zeci de mii de bucureşteni rămaşi fără apă caldă şi căldură, Primăria Capitalei îşi propune să investească în acest an în reabilitatea a numai 31,2 kilometri de reţea, în condiţiile în care mai mult de 75% din reţeaua de aproape 4.000 kilometri de conducte are o vechime de peste 40 de ani şi riscă să crape oricând. Datele din proiectul de buget al Muncipalităţii pe 2019 indică suma de 63 de milioane de euro (303,5 milioane lei) la capitolul cheltuieli cu energia termică (RADET), din care 20,4 milioane euro pentru continuarea investiţiilor din anii anteriori şi 43,4 milioane de euro pentru alte investiţii”, scrie sursa citată.

Bucureștenii, fața în față cu cea mai grea iarnă din ultimele trei decenii

Administrația actuală a Bucureștiul este doar o piesă din complicatul puzzle care explică de ce RADET, o companie cu 1,21 milioane de clienți, a ajuns în faliment. Explicația, rezumată pe scurt, ține de subfinanțarea cronică și de dezinteres major din partea autorităților. Cel puțin asta rezultă din ultima analiză Frames (n.r. o companie privată, înființată în anul 2012, cu scopul de a furniza servicii de consultanță strategică și de dezvoltare pentru mediul de afaceri și administrația publică centrală și locală) publicată pe site-ul companiei chiar în ziua de 29 octombrie, atunci când primarul general al Capitalei își anunța optimist convingerea că anul acesta bucureștenii vor avea parte de apă caldă și căldură. 

Vorbim despre ani la rândul în care nu s-au făcut investiții, sistemul de termoficare fiind ignorat cu abnegație de primarii și oficialii care s-au perindat la conducerea orașului. Vorbim de a doua cea mai extinsă rețea de termoficare din lume, după cea a Moscovei. Vorbim despre peste 950 de kilometri de rețea primară, 2.900 de kilometri de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice. Toate în stare critică.

80% din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani, arată analiza Frames. În mod normal, trebuiau înlocuite acum 10 ani. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, în 2019 au crăpat țevi aproape zilnic. Iar răcirea vremii și începerea furnizării căldurii nu au făcut decât să accentueze fenomenul. 

„Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii și zeci de mii de bucureșteni au înghețat în case. În condițiile unei subfinanțări cronice, cei de la RADET abia dacă au reușit în acest an să schimbe câteva dintre conducte și să repare o parte din rețea. O parte infimă, de numai câteva procente. (…) Cu un personal subdimensionat raportat la gravitatea situației, fără logistica necesară pentru a interveni rapid în perspectiva sezonului de iarnă, pentru RADET urmează o misiune aproape imposibilă. Dacă anul trecut au fost peste 3.500 de avarii, nu este exclus ca acest record să fie depășit. Pentru bucureșteni, asta s-ar traduce în zile în șir fără apă caldă și căldură, în plină iarnă, arată analiza Frames.

Spus altfel, iarna lui 2019 se anunță a fi una extrem de dificilă. Rețeaua de termoficare a ajuns la un nivel de degradare fără precedent în ultimii 30 de ani, iar misiunea de a furnizara căldură în cele peste 560.000 de apartamente branșate la rețeaua publică va fi una dificilă, cel puțin din punct de vedere tehnic. În ciuda promisiunilor făcute bucureștenilor de primarul Gabriela Firea și fostul premier Viorica Dăncilă, care spun că au fost alocate toate resursele necesare. 

„În esență, deși ELCEN și RADET fac toate eforturile pentru a menține presiunea la un nivel constant, a devenit o sarcină extrem de dificilă să livreze apă caldă și căldură la parametri normali. În condițiile în care conductele sunt foarte vechi, ruginite și pline de găuri, mare parte din apă se scurge în pământ, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Războiul juridic dintre RADET și ELCEN și o datorie istorică de 3,83 de miliarde de lei

RADET este în faliment. Compania este ținută în viață de un artificiu juridic: declararea falimentului a fost contestată în instanță. Cazul se judecă, însă, dacă contestația va fi respinsă de judecători, falimentul va intra în vigoare și toată activitatea RADET va fi preluată de una dintre noile societăți înființate de Primăria Generală.

Cum s-a ajuns în această situație? Fără o sursă de finanțare sigură, RADET a acumulat datorii peste datorii. Cea către Electrocentrale București (n.r. ELCEN) se ridică la 3,38 de miliarde de lei. O cifră alarmată, care a băgat în insolvență ELCEN-ul, din cauza blocajului financiar.

Primăria nu vrea să plătească datoria. Își asumă doar o parte din ea. Cazul a ajuns în instanță, acolo unde Municipalitatea a fost chemată de către ELCEN și administratorul acesteia – Sierra Quadrant.

„În eventualitatea în care RADET intră în faliment, înţeleg că e pregătită Termoenergetica să preia serviciul de transport şi distribuţie (…). Eu nu pot să accept ca autorităţile statului să nu ia măsuri astfel încât Bucureştiul să aibă căldură şi apă caldă (…). În anul 2020, eu exclud varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul (…). Refuz şi nu cred în sistarea serviciului. Mesajul meu e pozitiv, indiferent de situaţie, autorităţile trebuie să găsească soluţii”, a declarat, recent, Claudiu Creţu, administratorul ELCEN.

„Primarul Capitalei şi echipa de conducere au patentat o metodă extrem de eficientă de a încălzi oraşul iarna: nu plătesc agentul termic care ajunge în calorifere, nu modernizează infrastructura, se uită la apa care se scurge în pământ şi apoi solicită ELCEN să acopere şi acele pierderi. (…) Fiecare zi care trece înseamnă încă un pas către catastrofă. Şi vă asigur că acea zi va veni, dacă cei de la Primărie nu fac nimic”, spune și Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant. 

În tabăra adversă, Primăria Generală, RADET și administratorul acesteia contestă nivelul datoriei și vorbesc despre ciclicitatea creanțelor: „Nu este normal ca aproape săptămânal să avem atacuri asupra atât a primarului general, cât şi a RADET, atacuri care au ca pretext o aşa-zisă datorie. Ca să vă dau un exemplu, că această teză este una falsă, vreau să vă spun că anul trecut valoarea datoriei RADET către ELCEN a fost aproximativ aceeaşi ca anul acesta. Anul trecut, subvenţia a fost plătită. Deci, trebuie să înţelegem că valoarea datoriei nu se datorează neplăţii Primăriei, ci caracterului ciclic al RADET. Noi vara producem puţin şi vindem puţin, datoria urmând să fie plătită imediat cu începerea sezonului rece. Acelaşi lucru se întâmplă an de an”, a spus Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET.

ELCEN acuză RADET de „artificii contabile şi de raportare”, menite să destabilizeze societatea

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, a transmis, joi, 31 octombrie, că RADET a solicitat Primăriei Capitalei plata subvenţiei pentru doar 32% din energia termică livrată şi acuză RADET de „artificii contabile şi de raportare”, menite să destabilizeze ELCEN. „Vom sesiza instituţiile statului care au atribuţii în acest sens”, au transmis reprezentanţii Sierra Quadrant, scrie news.ro.

„În urma unor investigaţii declanşate de compania noastră şi pe baza probelor pe care le deţinem, până la finalizarea redactării actelor pe care le vom înainta organelor abilitate ale statului, suntem în măsură să informăm opinia publică că, în luna iulie 2019, RADET a solicitat Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) acordarea subvenţiei doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de ELCEN care ar fi trebuit să ajungă la populatie, a transmis, joi, Sierra Quadrant, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că, analizând datele, „există suspiciuni rezonabile cu privire la existenta a cel puţin două situaţii”.

„RADET a solicitat pentru distribuţia către populaţie o cantitate mai mare decât cea necesară, comercializând energia termică suplimentară către alţi clienţi, la preţuri mai mari, înregistrând venituri în contabilitate şi asumându-şi de la început plata parţială a facturilor ELCEN şi afectarea situaţiei economice a acesteia. EADET urmează să solicite sau a solicitat PMB şi diferenţa de plată, pentru acoperirea costurilor întregii cantităţi de 115.339 Gcal livrate de ELCEN şi distribuite de RADET, însă nu cu titlul de subvenţie. Astfel, sumele primite de la PMB fără titlu de subvenţie pot fi utilizate în alte scopuri, în condiţiile în care subvenţia pentru căldură urma să fie depozitată într-un cont escrow aflat la dispoziţia ELCEN şi nu poate fi utilizată decât exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN”, a mai transmis Sierra Quadrant.

Administratorul judiciar al ELCEN susţine că prin aceste artificii contabile şi de raportare, RADET poate acumula în continuare datorii către ELCEN, mizând pe faptul că ELCEN nu va sista livrarea apei calde în sezonul rece”.

„Totodată, RADET poate utiliza sumele care ar fi trebuit să fie plătite de PMB în contul subvenţiei fie pentru diminuarea artificială a pierderilor, pe seama destabilizării ELCEN, fie pentru achiziţii de servicii şi bunuri (fără un calcul economic justificativ) care vor adânci dezastrul financiar care a condus oricum la intrarea în faliment. În ambele scenarii sau în oricare alt scenariu care a dus la solicitarea subvenţiei pentru doar 32% din energia termică primită, situaţia economică a ELCEN a fost grav prejudiciată, motiv pentru care vom sesiza instituţiile statului care au atribuţii în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, „doar pe luna iulie ELCEN nu a primit suma de 13,76 milioane de lei, în cazul în care PMB ar fi plătit această subvenţie”.

Ne aflăm deja în zona unui plan bine conturat pentru a băga şi ELCEN în faliment. Mie îmi vine greu să cred că RADET face toate aceste lucruri fără ştirea PMB. În plus, aşa cum ştie deja toată lumea, PMB refuză constant să plătească subvenţia, chiar şi atunci când este solicitată întreaga subvenţie datorată. Sper ca instituţiile statului să îşi facă datoria, după ce le vom informa, iar cei responsabili să plătească. Vorbim despre un sistem de importanţă strategică, a cărui subminare are încadrări clare în lege”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

La ce să se aștepte bucureștenii pe viitor?

Dincolo de războiul juridic dintre RADET și ELCEN, rețeaua de termoficare a Bucureștiului se degradează pe zi ce trece. Rugina mănâncă nemilos din țevi, iar cancerul a metastazat de mult la toate organele.

Iar investițiile majore, în ciuda promisiunilor și declarațiilor populiste, întârzie să apară, au scos la iveală analiștii Frames.

RADET a anunțat anul acesta încheierea a patru acorduri cadru pentru înlocuirea țevilor și contracte de 150 de milioane de lei pentru materiale și reparații: „În curând vom scoate la licitaţie un tronson de 202 kilometri pe fonduri europene, au spus reprezentanții companiei.

Raportați la cei peste 4.000 de kilometri de conducte, planurile sunt infime. Necesarul de investiții în sistemul de termoficare a Bucureștiului este de peste 3 miliarde de euro. Numai în cazul ELCEN este nevoie de investiții de peste 515 milioane de euro în retehnologizarea și refacerea CET-urilor, pentru a respecta standardele impuse de legislația europeană”, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Care este concluzia analiștilor? „Soluția se află, în primul rând, în mâinile Municipalității. Să își asume faptul că este responsabilă pentru cetățenii săi. Bucureștenii sunt, în prezent, victimele de serviciu în acest război instituțional și juridic, în care birocrația, incompetența, interesele politice și lipsa de viziune administrativă fac din RADET candidatul ideal la un loc în topul falimentelor’’.

10 COMENTARII

 1. Toți care s-au perindat pe la conducerea Bucureștiului nici măcar n-au făcut o restructurare, să fi înjumătățit personalul de umplutură format din amante, nepoți, fini, șoferi, etc.
  Ba încă li se promite acum majorarea salariilor, cu toate că sunt FALIMENTARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here