Doi judecători CCR demască “simulacrul” orchestrat de PSD la modificarea Codului Penal

Judecătoarele CCR Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu consideră, într-o opinie concurentă la decizia de neconsituţionalitate privind modificările aduse Codului Penal, că dezbaterea parlamentară a proiectului de lege, în aceeaşi zi cu votul, a fost „dusă în derizoriu” şi a reprezentat un „simulacru”, a scris Gândul. 

„Nu este vorba doar de încălcarea unui simplu termen procedural, ci de consecinţele pe care le produce sau le poate produce o asemenea încălcare având în vedere importanţa problemelor dezbătute. Politica penală și procedural penală a statului nu poate fi dezbătută şi votată într-o Cameră a Parlamentului într-o singură zi;  Prin urmare, se constată că deputaţii au fost puşi în situaţia de a nu putea participa în mod real la dezbaterea parlamentară, aceasta fiind dusă în derizoriu, căpătând valenţele unui simulacru,” au scris cele două judecătoare CCR în opinia lor separată. 

Cei doi magistrați au acuzat că votul la foc automat contravine Constituției. 

„Constatăm conduita vădit arbitrară a legiuitorului, care ignoră, în mod constant, normele regulamentare, recomandarea Curții Constituționale cuprinsă în Decizia nr.250 din 19 aprilie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.378 din 3 mai 2018, parag.48-49, potrivit căreia „parlamentarii, fie că provin din rândul majorității, fie că provin din cel al opoziției, trebuie să se abțină de la exercitarea abuzivă a drepturilor procedurale și să respecte o regulă de proporționalitate, de natură să asigure adoptarea deciziilor ca urmare a unei dezbateri publice prealabile”, și, implicit, principiul exercitării cu bună-credință și în spirit de loialitate față de valorile constituționale a drepturilor procedurale parlamentare. Nerespectarea termenelor prevăzute în propriile regulamente de organizare și funcționare 37 împiedică Parlamentul să-și exercite funcția de legiferare în mod efectiv, transformând actul decizional al votului într-o formalitate care lipsește de efecte juridice norma cuprinsă în art.69 din Constituție. ” scrie în comunicatul postat pe pagina CCR. 

Pe 29 iulie, Codul penal şi Codul de procedură penală au fost declarate de CCR neconstituţionale în ansamblul lor. Astfel, procesul de revizuire al Codurilor penale va trebui reluat. Curtea transmite că în cazul Codului de procedură penală Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare.

Curtea Constituţională a admis sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL – USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here