Dezvăluire-bombă: Expertul SUA care putea „spiona” China, retras cu puțin înaintea apariției Covid-19 în Wuhan

china coronavirus
Foto: Wikimedia Commons

Cu câteva luni înainte de începerea pandemiei de coronavirus, administrația Trump a eliminat o poziție-cheie a americanilor, de la Beijing. Era vorba de un post din sfera sănătății publice, destinat să ajute la detectarea focarelor epidemice din China, dezvăluie, în exclusivitate, Reuters.

Expertul american în domeniul bolilor, un epidemiolog care activa în zona agenției chineze de control al bolilor, și-a părăsit postul în luna iulie, potrivit a patru surse la curent cu acest episod, citate de Reuters.

Primele cazuri ale noului coronavirus au apărut probabil încă din noiembrie, iar pe măsură ce cazurile au explodat, administrația Trump a pedepsit China pentru cenzura aplicată informațiilor despre focar și pentru împiedicarea experților americani să intre în țară pentru a ajuta.

„A fost dezolant să urmărești”, a declarat Bao-Ping Zhu, un sino-american care, între 2007 și 2011, a ocupat acest post finanțat de Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. „Dacă cineva ar fi fost acolo, oficialii din sănătatea publică și guvernele din întreaga lume s-ar fi putut mișca mult mai repede”.

Zhu și celelalte surse au declarat că expertul american titular până recent, dr. Linda Quick, a fost și formator pentru epidemiologii chinezidislocați în epicentrele focarelor, cu scopul de a monitoriza, investiga și limita răspândirea bolilor.

Prin prisma calității sale, Quick era într-o poziție ideală pentru a fi ochii și urechile Statelor Unite și ale altor țări în focarul infecțiilor cu Covid-19. Ea ar fi putut astfel să avertizeze cu câteva săptămâni mai devreme asupra amenințării crescânde a epidemiei.

Potrivit surselor Reuters, niciun alt expert nu a mai înlocuit-o pe dr. Linda Quick după pelcare. Asta, în condițiile în care un responsabil american aflat într-o asemenea poziție poate detecta timpuriu focarele, grație contactelor strânse pe care și le formează cu omologii chinezi.

Bao-Ping Zhu și celelalte surse consultate de Reuters mai arată că dr. Quick ar fi putut furniza Washingtonului informații în timp real din primele săptămâni, o perioadă critică, în care, susțin americanii, guvernul chinez a împiedicat comunicarea informațiilor și a furnizat evaluări eronate.

Dr. Linda Quick a părăsit postul în mijlocul disputei comerciale dintre SUA și China, când a aflat că postul ei, finanțat de la nivel federal, va fi desființat în luna septembrie. Oficial, titulatura postului era de rezident consultant în cadrul programului SUA de pregătire epidemiologică din China.

Autoritățile americane au declarat că despre ceea ce urma să fie recunoscut drept epidemia de coronavirus Covid-19 au aflat în 31 decembrie 2019. Primele informații făceau trimitere la un focar de 27 de cazuri de pneumonie de origine necunoscută în Wuhan. Între timp, a cuprins întreaga lume. În mai puțin de trei luni, sunt peste 300.000 de cazuri și aproape 10.000 de morți.

Duminică, în cadrul unui briefing de presă, la scurt timp după publicarea dezvăluirilor legate de cazul dr. Linda Quick, președintele Donald Trump a respins relatările Reuters, considerândurile 100% greșite, dar fără să lămurească dacă postul respectiv a fost sau nu eliminat.

Directorul Centrlor de Control al Bolilor din SUA, dr. Robert Redfield, a precizat că prezența agenției în China „este în realitate sporită în timp ce vorbim”, fără să dea alte detalii.

Într-o declarație către Reuters înainte de publicarea dezvăluirii, instituția a arătat că eliminarea poziției de consilier nu slăbește capacitatea Washingtonului de a obține informații.

Agenția a mai transmis că decizia sa de a nu avea un consilier rezident în China s-a „luat cu mult înainte de vara trecută și s-a datorat capacității tehnice excelente a Chinei și maturității programului”.

Organismul a mai subliniat că a alocat doi dintre angajații săi chinezi ca „mentori” pentru a sprijini programul de instruire, dar nu a răspuns la întrebările legate de rolul sau expertiza specifică a mentorilor.

Dr. Linda Quick lucrează în continuare pentru agenția americană, dar nu a fost disponibilă pentru a dialoga cu Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here