Directorul sistemului penitenciar din Rusia, demis după scandalul de tortură și viol

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de demitere a lui Alexander Kalașnikov, directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN), transmite agenția rusă TASS.

Concomitent, Putin l-a numit în funcția rămasă astfel vacantă pe Arkadi Gostev, anterior adjunct în Ministerului Afacerilor Interne.

Kalașnikov are 57 de ani, fusese numit șef al Serviciului Federal Penitenciar pe 8 octombrie 2019, iar din 1987 a lucrat în agențiile de securitate de stat, inclusiv ca șef al departamentelor FSB din Republica Komi și Teritoriul Krasnoyarsk, mai arată TASS.

Noul șef al Serviciului Federal de Penitenciare, Arkadi Gostev, are 60 de ani. Și-a început cariera în organele de securitate în 1981, la Moscova, urcând de la anchetator la șef al departamentului pentru investigarea activităților criminale organizate din Direcția Afaceri Interne a Districtului Administrativ de Sud al capitalei. Din 2006, Gostev a ocupat funcția de șef al departamentului de ordine publică al Direcției Centrale pentru Afaceri Interne din Moscova, iar din iunie 2010 a fost adjunct al direcției pentru Moscova. În iunie 2012, a fost numit viceministru al Afacerilor Interne.

Potrivit TASS, motivul acestor schimbări nu a fost evocat în decretul semnat de Vladimir Putin.

Totuși, agenția rusă de presă amintește că sistemul penitenciar a fost în centrul unui scandal, după ce, în septembrie, portalul Gulagu.net a publicat un videoclip cu abuzul la care a fost supus un deținut care, potrivit publicației, se afla într-un spital penitenciar cu tuberculoză, din regiunea Saratov.

Ulterior, au fost difuzate și alte videoclipuri. În total, după cum a declarat procurorul general al Federației Ruse Igor Krasnov, în acest spital sunt investigate 12 cazuri de tortură. Au existat și alte rapoarte privind practicarea torturii în colonii penitenciare.

Potrivit TASS, secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, a spus că președintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu informații referitoare la cazuri de tortură în locurile de detenție. El a menționat că „au devenit un motiv pentru desfășurarea de acțiuni de verificare destul de active din partea departamentelor relevante”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here