Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale si Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, participa la o adunare solemnă orgnizata de Curtea Constituțională cu ocazia Zilei Constituției României, la Palatul Parlamentului din București, vineri 8 decembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a avut, luni, două întâlniri de taină în Parlamentul României. Una cu deputatul PSD Florin Iordache și alta cu Georgică Tobă, Secretar general – adjunct al Camerei Deputaților.

În timp ce primul este cunoscut pentru contribuția sa substanțială, de-a lungul timpului, la conceperea proiectelor legislative și a ordonanțelor de urgență menite să mutileze legile justiției, Georgică Tobă s-a făcut remarcat ca om de legătură între fostul lider PSD, Liviu Dragnea și președintele CCR, Valer Dorneanu. Aproape toate ordinele pe care Dragnea i le-a dat lui Dorneanu au fost transmise prin Georgică Tobă.

Potrivit unor surse apropiate celor doi, întâlnirile de luni cu Dorneanu au legătură cu sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă privind refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari. Sesizarea Guvernului privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Executiv şi preşedinte, pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari după plecarea ALDE de la guvernare, va fi discutată de Curtea Constituțională miercuri, 18 septembrie.

Raportor pe acest caz va fi chiar președintele CCR. Adică, Dorneanu va avea cel mai greu cuvânt de spus în decizia de respingere sau de admitere a sesizării. O decizie în favoarea Vioricăi Dăncilă ar însemna un colac de salvare pentru actualul guvern și mutarea presiunii pe Klaus Iohannis.

Întâlnirea de luni dintre Dorneanu și Iordache a fost relatată pentru prima dată de jurnalista Marinela Mititelu (Realitatea TV). Ea a povestit, în direct, în emisiunea pe care o moderează, cum i-a observat, din întâmplare, pe deputatul PSD Florin Iordache și pe președintele CCR, Valer Dorneanu, discutând într-un colț al Parlamentului.

„Iată cum a început săptămâna la ‘Casa Poporului’. În jurul orei 10:00 dimineaţa, deputatul PSD, Florin Iordache, şuşotea pe întuneric chiar aici, în spatele mini-studioului, cu preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. Erau în spatele cabinelor de presă, ne-am salutat. L-am întrebat pe domnul Iordache despre ce vorbeau. ‘Despre vreme’, a glumit. Erau ‘în trecere’.

A mai fost întrebat de presă ce a discutat cu domnul Daniel Morar, judecător al Curţii Constituţionale. S-a întâmplat într-o perioadă când era miză mare cu legile justiţiei. Domnul Iordache spunea şi atunci că s-a întâlnit cu domnul Morar întâmplător la restaurantul de la Parlament, nu au discutat chestiuni politice”, a afirmat Marinela Mititelu, în deschiderea emisiunii ei de luni, citată de siteul Știri Diaspora.

Între Valer Dorneanu și Florin Iordache există o veche și strânsă relație de colaborare. În 2007, Valer Dorneanu, la acea vreme deputat din partea PSD, propunea împreună cu Florin Iordache și Tudor Mohora mai multe modificări la Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie şi a celor conexe acestora. Era vorba despre dezincriminarea faptelor privind deturnarea de fonduri sau utilizarea subvenţiilor de la bugetul de stat.

Legea modificată a fost trimisă spre promulgare, dar preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Legea a trecut însă de Senat și a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 martie 2007.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here