Tribunalul București a continuat marți audierea a șase martori, în dosarul Belina, caz în care este judecat fostul vicepremier Sevil Shhaideh, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, notează Ziare.com. Doi specialiști au explicat instanței că insula Belina și Brațul Pavel sunt parte din albia minoră a Dunării, una dintre întrebările cheie ale acestui dosar.

O ședință care a durat aproape 7 ore și care a fost întreruptă de două ori. Una din pauze a fost cerută chiar de avocata Flavia Teodosiu, care o reprezintă pe Sevil Shhaideh în acest caz, deoarece avea un alt proces într-o sală alăturată, în care-l apară pe fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Revenind la procesul Belina, toți inculpații VIP au fost prezenți în sala de judecată: Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea, fostul președinte al CJ Teleorman, și Ionela Stoian, fost director în cadrul Ministerului Dezvoltării. Din băncile din sala, ei au ascultat cu interes declarațiile martorilor.

La termenul de marți au fost audiați patru martori, angajați în cadrul firmei Europrotect, cea care asigura paza insulei, dar și funcționari în diverse instituții ale statului care au fost implicați în procedura de avizare a unor acte necesare adoptării hotărârii de guvern prin care insula Belina și brațul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, proprietate a statului, au trecut din administrarea Ministerului Mediului – prin Administrația Națională Apele Române (ANAR), în administrarea CJ Teleorman.

*Geografia a fost schimbată prin HG

Una din întrebările cheie: Brațul Pavel și insula Belina reprezintă albia minoră a Dunării?

Potrivit acuzațiilor DNA, fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, a promovat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale insulei Belina și brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării.

Astfel s-ar fi creat aparența că trecerea lor în administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Trebuie spus că acuzațiile în cazul Rovanei Plumb au fost clasate, deoarece Parlamentul a votat împotriva ridicării imunității.

Doi dintre martorii-cheie din acest caz, angajați în cadrul Apelor Române, au fost fermi în față judecătorului Bogdan Dări: insula aparține albiei minore a Dunării!

Să vedem cum au decurs interogatoriile martorilor, întrebările fiind puse de avocați, procurorul DNA și judecător.

Discuții încordate martor-avocat

Fost director în cadrul Administrației Naționale Apele Române, în prezent pensionat, Cristian Ban a explicat că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării: „Această delimitare s-a făcut în trecut, dar în prezent se lucrează la stabilirea unor principii pentru delimitarea albiilor minore, dar nu s-a ajuns la un consens„.

Discuția a devenit încordată, după ce judecătorul a cerut mai multe detalii, iar avocata Flavia Teodosiu a sărit la atac.

Cine poate să stabilească această delimitare?” vine întrebarea magistratului Dări.

Albia minoră este porțiunea cuprinsă între maluri, la nivelul apei, care acum este relativ, mai mare sau mai mic. Această poate să fluctueze. Fiind insulă, putem spune că este albia minoră„, răspunde martorul.

Ce argumente ar fi că nu ar fi albie minoră?„, ridică întrebarea Dări.

Să zicem că este! Conform definiției putem spune că sunt parte din albia minoră. Dar nu vreau să fac o afirmație categorică, deoarece în prezent se poartă discuții la nivelul Apelor Române și Ministerului Mediului referitor la stabilirea unor metodologii exacte de stabilire a albiei minore„, explică fostul director.

Când se citește definiția din Legea Apelor

Este momentul în care avocata lui Sevil Shhaideh citește cu intonație definiția albiei minore din Legea Apelor: „o suprafață de teren ocupată permanent sau temporar de apă, care asigura curgerea nestingherită, din mal în mal, a apelor la niveluri obișnuite, inclusiv insulele create prin curgerea naturală a apelor„.

Teoria acesteia este că Brațul Pavel, care desparte insula Belina de județul Teleorman, a colmatat, așa că acesta nu mai poate asigura „curgerea nestingherită a apei”. În plus, pentru a ajunge pe insula, au fost construite două diguri, peste Brațul Pavel, așa că acolo se poate ajunge de pe mal pe insula, pe un drum.

Termenul acesta este cheia apărării: curgerea nestingherită a apei.

Iată cum arată Brațul Pavel și insula Belina pe Google Earth. Drumurile de acces către ostrov sunt vizibile.

Belina

Sursă: Google Earth

Judecătorul a scos harta zonei

Judecătorul prezintă martorului o harta a insulei Belina.

Fostul director este însă de neînduplecat: „Consider că și în acest moment se află în albia minoră, întrucât curgerea apei nu a fost oprită natural, dacă nu ar există aceste diguri, apă ar curge nestingherită„.

Moment în care avocata Teodosiu izbucnește: „Aici discutăm o chestie serioasă, condamnăm sau nu o persoană! Cum raportează afirmația la definiția făcută, privind albia minoră? Pe Brațul Pavel apă nu mai curge nestingherit„.

Martorul însă se ține tare și aduce un argument greu: „Am auzit și discuții că insula Belina nu ar fi insula, ci peninsula, prin lucrările făcute. Eu nu sunt de acord cu asta. În aceste condiții, nu ar mai avea denumirea de insula, Cadastrul Apelor nu mai poate fi modificat„.

„Științific, ce este acum?”, insistă judecătorul.

„Consider că nu poate fi considerat că cele două bunuri nu fac parte din albia minoră, dacă se elimina cele două diguri și se decolmateaza brațul, apă ar circulă nestingherit”, explică Cristian Ban, fost director al Apelor Române.

Brațul, blocat de intervenția oamenilor

La rândul sau, avocata nu se lasă: „pe insula se poate ajunge de pe mal!”

„Se ajunge pe insula prin intervenția oamenilor”, vine rapid răspunsul martorului. El vrea să dea de înțeles că la mijloc nu este vorba de cauze naturale, că e vorba de ceva artificial.

În jocul întrebărilor intră și Sevil Shhaideh, care este curioasă să afle dacă odată ce insula este legată de mal prin drumuri, mai este insula? Nefiind o insula, mai este în albia minoră?

Da, consider că este parte din albia minoră, apă poate circulă pe lângă ea„, spune apăsat fostul director.

Inginerul și planul lui Ceaușescu

Marian Zlatescu a lucrat din 1983 la Sistemul de Gospodărire a Apelor din Teleorman, subordonată Administrației Naționale „Apele Române”. „Sunt inginer- șef acolo”, spune acesta judecătorului Dări. În așteptarea audierii a stat pe holurile Tribunalului ore bune.

Știe foarte bine istoria insulei și vorbește despre proiectul lui Ceaușescu, cel care a vrut să facă o hidrocenrrala aici. Pe Belina, comuniștii ar fi vrut să amplaseze centrală electrică. După ce lucrările au fost abandonate, pe locul săpăturilor efectuate s-a ițit un lac. Baltă pe care pescuia Liviu Dragnea și prietenii lui.

Avocata lui Sevil Shhaideh îl ia la rost din prima, de ce pe actele semnate de Zlatescu care au ajuns la Ministerul Mediului nu apare mențiunea că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării.

Martorul ridică din umeri, ar putea fi o eroare, de la ei plecau referatele de oportunitate, de vină ar fi cei de la Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.

Da însă detalii intersante, pe malul Dunării pornește de la Turnu Măgurele un dig de pământ de 4-5 metri înălțime, până în județul Giurgiu. A fost construit în anii ’60 -’70, iar scopul lui este să protejeze de inundații localitățile riverane Dunării.

A demontat apărarea din greșeală

Fără să vrea, demontează o parte din apărările făcute de avocatul lui Sevil Shhaideh, că insula nu este inundabilă, deci pe ea se poate construi doar cu avize excepționale. Povestea construcțiilor pe insula are legătură cu solicitarea CJ Teleorman de a prelua insula sub pretextul că acolo ar urmă să se construiască o tabăra pentru copii și o stațiune turistică. În realitate, după ce au preluat-o în administrare au închiriat-o societății Tel Drum.

În 2006 a fost cel mai mare debit înregistrat pe Dunăre de 40-50 de ani, în jur de 16 metri cubi/secundă. Deși nu am văzut, dar îmi permit să spun că cea mai mare parte din insula a fost inundată, digul a protejat comunele„, explică martorul.

„Belina este sau nu legată de mal?” îl ia direct la întrebări avocata Teodosiu.

Că hidrotehnician, consider că aceea este insula, chiat dacă are legătură cu malul cu acele podețe. Căile de acces sunt provizorii, pot fi oricând inundate. Așa gândesc eu prin prisma experienței. Eu cred că în 2006 au fost inundate, dar nu am văzut niciodată asta„, povestește sigur pe el Zlatescu.

Insistență judecătorului

Judecătorul insistă cu o întrebare: „Există posibilitatea reală că acele zone să fie inundate?”

„Da. Nu poți să prevezi asta”, răspunde martorul.

„Brațul Pavel face parte din albia minoră a Dunării?”

O întrebare la care martorul răspunde fără dubii.

Nu a existat niciodată o discuție cu privire că cele două bunuri nu ar face parte din albia minoră a Dunării. Nu s -a pus niciodată această problema. Arăt faptul că se poate construi și în zone inundabile, dar trebuie luate avize de la AN Apele Române prin care se stabilesc avize pentru construire„, vine răspunsul acestuia.

Procesul continuă pe 25 februarie, când instanța a stabilit să fie audiați doi martori esențiali. Este vorba de doi angajați ai firmei Cobrex Trans, firma care deține elicopterul care a făcut mai multe zboruri pe insula Belina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here