Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat care sunt simptomele unei posibile tromboze după vaccin și când se impune prezentarea la medic

Foto: INQUAM/Octav Ganea

România continuă campania de imunizare cu toate serurile disponibile, inclusiv cu vaccinul AstraZeneca, a anunţat, joi, şeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă într-o conferință de presă.

Medicul militar a prezentat simptomele la care trebuie să fie atenţi cei care s-au vaccinat în eventualitatea în care ar putea dezvolta reacţii adverse.

Incidenţa cazurilor de tromboză în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca este atât de scăzută, încât beneficiile imunizării sunt net superioare riscurilor, a mai spus medicul.

Şeful CNCAV a declarat că fiecare persoană trebuie să ştie, însă, care sunt semnele de alarmă în eventualitatea apariţiei unor reacţii adverse.

Vorbim despre dificultăţile de respiraţie, durere în piept, umflături ale membrelor inferioare, dureri abdominale persistente, durerea de cap intensă – care nu cedează la tratamentele uzuale şi care se poate asocia şi cu tulburări de vedere – sau apariţia unor mici pete de sânge (peteşii) sau sângerări în afara locului de administrare. Toate aceste elemente care apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului sunt semne care trebuie să conducă persoana respectivă să apeleze la serviciul medical”, a arătat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Medicul a explicat, joi, că au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile de evenimente trombotice în urma vaccinării cu serul AstraZeneca raportate la nivel european şi la nivel mondial.

 „Au fost înregistrate 222 de evenimente trombotice – tromboză de sinus venos cerebral şi tromboză de sistem venos abdominal – din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariţie a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate”, a declarat dr.col. Valeriu Gheorghiţă. Dintre evenimentele precizate de Valeriu Gheorghiţă, presa internaţională a semnalat 92 de reacţii adverse severe după administrarea vaccinului AstraZeneca.

Şeful CNCAV a arătat că, în mod uzual, evenimentele trombotice la populaţia din România sunt unele comune. „Oamenii trebuie să ştie că evenimentele trombotice în general sunt evenimente comune, ele se întâlnesc cu o frecvenţă de 1.400-1.500 de cazuri la circa 100.000 de persoane anual. (…) Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depăşesc cu foarte mult riscurile”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În acest context, coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că este foarte important să se continue imunizarea cu toate serurile vaccinale disponibile.

În urma şedinţei de lucru s-au desprins următoarele concluzii. Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu acelaşi tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicaţie de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, în urma investigaţiilor medicale, în urma acelor posibile cazuri, se va decide oportunitatea continuării schemei cu un alt tip de vaccin”, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here