După șase luni de Covid, statisticile Rusiei aduc mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce numărul deceselor ar putea fi de câteva ori mai mare

Foto: Twitter

Numărul deceselor cauzate de coronavirus ar putea fi de câteva ori mai mare în regiuni decât apare în statisticile oficiale, sugerează analiza noilor date, făcută de The Moscow Times, pe care o vom reda pe larg.

Experții au indicat sub-raportarea sistematică a deceselor și au evidențiat o structură complexă de motivare și relație politică între Kremlin și guvernatorii Rusiei.

Aceștia consideră că, prin descurajarea regiunilor în a raporta vești proaste, insistând că virusul este ținut sub control și furnizând recomandări laxe despre cum să fie contabilizați morții, Rusia le-a deschis regiunilor ușa spre falsificarea, manipularea și întârzierea raportării exacte cu privire la răspândirea virusului.

Cifrele publicate săptămâna trecută de agenția de statistică, Rosstat, arată că Rusia a înregistrat de peste trei ori mai multe victime în exces în lunile mai și iunie decât numărul zilnic de decese de pe urma Covid-19, publicat de grupul de lucru pentru pandemie al Rusiei și utilizat de politicieni și de la mijloacele de informare în masă pentru a evalua răspândirea virusul.

În multe dintre cele 85 de regiuni ale Rusiei, discrepanța este și mai mare.

Zeci dintre ele au raportat că în lunile mai și iunie 2020 s-au înregistrat cele mai multe decese în ultimul deceniu, cu sute de victime în exces, în mod inexplicabil.

Noile informații ridică noi întrebări cu privire la modul în care porțiuni mari ale țării au fost afectate de pandemie, dar și referitor la impactul pe care datele insuficiente l-ar fi putut avea asupra răspunsului Rusiei.

Numărarea morților

Statisticile Rusiei privind coronavirusul au intrat în atenție încă de la începutul focarului, când oficialii au prezentat un regim de testare robust ca justificare pentru curioasa rată a mortalității din țară.

La fel ca și în alte țări, Rusia publică un bilanț zilnic privind noile infecții și decese cauzate de virus. Numerele sunt compilate de autoritățile locale și în fiecare dimineață sunt publicate cifrele naționale și regionale.

„În multe regiuni, statisticile nu au nici o legătură cu realitatea”, susține Tatiana Mihailova, o statisticiană care a urmărit focarul de virus încă de la început și care exprimă regulat îngrijorări cu privire la datele respective.

Fiind singura sursă oficială de informații în timp real despre virus, numărătorile zilnice sunt totuși raportate pe larg și au o greutate serioasă în evaluarea răspândirii virusului, în gestionarea răspunsului și în compararea Rusiei cu alte țări.

Dar Mihailova a declarat pentru The Moscow Times că este atât de slabă calitatea datelor, încât „nu are sens să tragem concluzii medicale, virologice sau epidemiologice din acestea”.

Începând cu 11 august, aceste cifre susțin că Rusia a înregistrat 897.599 de infecții și 15.131 de victime – situând Rusia pe al patrulea, respectiv al unsprezecelea loc în „clasamentul” mondial.

Noi informații, mai detaliate, referitor la decese, publicate de oficiile regionale, cu o întârziere semnificativă, încep acum să arate cât de greșită a fost numărătoarea inițială a deceselor din Rusia.

Datele arată că Rusia a înregistrat 26.360 de victime în exces în mai și iunie, comparativ cu media deceselor înregistrate în ultimii cinci ani, în timp ce grupul de lucru pe coronavirus a raportat doar 9.303 de victime din Covid-19, în aceeași perioadă.

Între timp, zeci de regiuni au prezentat o discrepanță și mai mare, cu o accelerare accentuată a deceselor în mai și iunie, care s-a reflectat doar parțial, iar în unele cazuri deloc, în bilanțul oficial al mortalității de Covid-19.

Aproximativ 27 din cele 85 de regiuni ale Rusiei au raportat cel mai „ucigaș” iunie din ultimii 10 ani, în timp ce luna mai a stabilit, de asemenea, un nivel record pentru ultimul deceniu, în 20 de regiuni.

Acest salt arată chiar mai accentuat pe fondul scăderii ratelor mortalității din ultimii ani. Nici o singură regiune nu atinsese un nivel record de decese, pentru ultimii 10 ani, în ianuarie, februarie sau martie 2020. De altfel, în acea perioadă Rusia, în ansamblu, a înregistrat cel mai mic număr de decese din ultimul deceniu.

În timp ce multe țări au observat salturi la capitolul decese, care depășesc numărul oficial de decese prin coronavirus, experții spun că în joc sunt câțiva factori specifici Rusiei.

„În esență, toate regiunile rusești fac tot posibilul pentru a suprima în mod artificial numărul principal al deceselor”, arată Mihail Tamm, statistician la Școala Superioară de Economie (HSE). Potrivit acestuia, cel mai nevinovat mod de a face acest lucru este prin a distinge între decese „de coronavirus” și „cu coronavirus” – unde principala cauză a decesului este înregistrată ca o altă boală cronică – apoi raportat este doar numărul cu „de coronavirus” în titlu.

Tamm se referă la ghidurile de clasificare pe patru niveluri pe care sistemul de sănătate rus le folosește pentru a determina cu exactitate modul în care decesele sunt legate de coronavirus. În temeiul acestora, autoritățile locale pot da ca principala cauză a decesului ca:

  • Covid-19, confirmat prin testare
  • Covid-19 suspectat, neconfirmat prin testare
  • Nu Covid-19, dar virusul a fost confirmat la pacient și a avut un impact semnificativ în declanșarea „complicațiilor fatale” de la o altă boală.
  • Nu Covid-19, virusul a fost confirmat la pacient, dar nu a avut un impact semnificativ asupra morții.

Într-o politică ce contravine recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății – care spune că toate decesele legate de Covid-19 ar trebui considerate ca atare „cu excepția cazului în care există o cauză alternativă clară de deces care nu poate fi legată de boala Covid-19 (de exemplu, traume)” – autoritățile ruse numără doar decesele alocate primelor două categorii ca urmare a apariției coronavirusului.

Liniile directoare au permis regiunilor să reducă numărul de decese coronavirus.

„Moscova le-a oferit regiunilor oportunitatea de a sub-raporta, deoarece toate aceste instrucțiuni despre cum se calculează decesele oferă multă libertate sistemelor de asistență medicală regionale pentru a nu raporta amploarea reală a epidemiei”, crede Nikolai Petrov, de la Chatham House și expert în sistemul politic regional al Rusiei.

În aprilie, mai și iunie, virusul a fost considerat ca principala cauză a morții în 59% dintre decesele legate de coronavirus în Rusia. În mai mult de un sfert din cazuri, birourile locale au declarat că virusul a fost prezent „dar nu a afectat în niciun fel instalarea morții”.

Luând în calcul toate decesele cauzate de coronavirus în Rusia, inclusiv cele în care s-a considerat că nu este cauza principală, rezultă că totalul se potrivește aproape perfect cu datele privind excesul de decese – ceea ce sugerează că creșterea-record pentru ultimul deceniu ar putea fi considerată în întregime ca fiind generată de coronavirus, dacă Rusia ar fi calculat altfel mortalitatea.

Dar privind chiar și la cea mai strictă interpretare a unui deces prin coronavirus din noile statistici, unde virusul e luat ca principala cauză și prezența sa a fost confirmată prin testare, Rusia a sub-numărat decesele cu o treime în decursul lunilor aprilie, mai și iunie – singurele trei luni pentru care aceste date sunt disponibile.

Interpretarea mai largă a deceselor cauzate de coronavirus ar fi trimis rata de mortalitate totală a Rusiei la sfârșitul lunii iunie, de la 1,4%, raportată de grupul de lucru, la 4,2%.

Încă o dată, în multe regiuni, discrepanța este semnificativ mai accentuată și complică și mai mult înțelegerea aspectelor regionale ale răspândirii coronavirusului rusesc, care deja prezenta discrepanțe majore. Chiar și rata oficială a mortalității la sfârșitul lunii iunie a variat de la 0,1% la 4,8% în regiunile Rusiei. Însă acum este clar că peste 20 de regiuni au pretins că Covid-19 nu a fost principala cauză a decesului în cel puțin jumătate din cazurile de deces înregistrate.

Regiunea Bryansk, de exemplu, situată la granița Rusiei cu Belarus și Ucraina, a raportat 37 de decese în care coronavirusul a fost cauza principală până la sfârșitul lunii iunie. Există și 270 de decese unde virusul era prezent, dar nu a fost factorul principal – de peste șapte ori mai multe.

Această contabilizare a ajutat Bryansk să raporteze o rată a mortalității de doar 0,6%, atunci când includerea tuturor deceselor legate de coronavirus ar fi trimis rata la aproape 5%.

De fapt, incluzând toate decesele ar fi triplat rata mortalității în primul în 19 dintre cele mai afectate regiuni.

Focare ascunse

Cu toate acestea, există o mulțime de zone din Rusia care au raportat număr-record de victime în iunie care nu au fost luate în considerare în niciuna dintre metodologiile de numărare – ridicând semne de întrebare cu privire la focare întregi care ar fi putut fi ascunse, nedetectate sau neatribuite.

Naberezhnye Chelny, un oraș de 500.000 de oameni, situat pe malul râului Kama, în Tatarstan, este un exemplu.

  • Continuarea articolului din The Moscow Times – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here