EFE: Ciocniri între poliţie şi protestatari proruşi în timpul vizitei Maiei Sandu în Găgăuzia

Sursa: captură video

Vizita preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în regiunea autonomă Găgăuzia din cadrul Republicii Moldova a fost marcată miercuri de ciocniri între poliţie şi protestatari proruşi, informează EFE, citată de Agerpres.ro.

Ciocnirile au avut loc în apropierea universităţii din capitala regională, Comrat, unde grupuri de oameni protestau împotriva preşedintei proeuropene Maia Sandu, adaugă agenţia de presă spaniolă, care citează informaţii din presa locală.

Deschide.md a relatat miercuri că zeci de persoane au fost aduse în faţa Universităţii de Stat din Comrat, unde ar urma să aibă loc o întrevedere a Maiei Sandu cu mai mulţi aleşi locali. Potrivit sursei citate, la un moment dat, protestatarii au încercat să rupă cordonul poliţiei, scandează lozinci antiguvernamentale şi solicită ca Maia Sandu să părăsească Găgăuzia.

Sandu, care va candida pentru un nou mandat în alegerile prezidenţiale din octombrie, avea programat să se întâlnească miercuri cu reprezentanţi ai regiunii autonome, care acuză Republica Moldova că a impus o blocadă economică în Găgăuzia, care menţine legături strânse cu Kremlinul.

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, o avertizase pe Sandu că va fi întâmpinată cu proteste din cauza presupusei presiuni exercitate de Chişinău asupra autorităţilor regionale.

De altfel, Deschide.md scrie că printre cei prezenţi la protestul de la Universitatea de Stat din Comrat se află mai multe persoane afiliate başcanei Evghenia Guţul, inclusiv adjunctul şi un consilier al acesteia.

În plus, în timpul vizitei pe care a efectuat-o marţi la Moscova, Guţul nu a exclus să fie reţinută imediat ce revine în Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu partidul pro-rus Şor, dat fiind că Parchetul a prezentat acuzaţii împotriva ei la începutul lunii aprilie, pe fondul unei anchete privind corupţia în rândul partidelor.

Recent, ea a avertizat că Găgăuzia îşi va declara independenţa faţă de Republica Moldova dacă aceasta din urmă încearcă să unească cu România şi a insistat, pe aceeaşi linie cu regiunea separatistă prorusă Transnistria din Republica Moldova, că va cere ajutor Rusiei dacă Chişinăul va decide să trimită trupe în regiune.

Marţi, la Moscova, Guţul a semnat un acord cu banca rusă Promsviazbank (PSB) care le va permite locuitorilor acestei regiuni să utilizeze cardurile bancare ruseşti MIR

„Este un moment foarte important pentru noi. Rusia a salvat din nou poporul nostru şi şi-a confirmat statutul de prieten şi apărător al găgăuzilor”, a declarat ea cu acel prilej.

Guţul şi-a amintit de vizita sa din martie, când i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin tarife preferenţiale pentru exportatorii de produse găgăuze, preţuri mici la gazul rusesc şi acces la sistemul de plată rusesc MIR.

Republica Moldova intenţionează să organizeze simultan la 20 octombrie alegeri prezidenţiale şi un referendum pentru integrarea în Uniunea Europeană, în condiţiile în care atât găgăuzii, cât şi transnistrenii vor să rămână pe orbita rusă.

Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, vorbesc preponderent limba rusă, motiv pentru care Sandu pledează pentru introducerea unui program obligatoriu de studiu al limbii române, limba oficială în Republica Moldova, potrivit Constituţiei, scrie EFE.

În urmă cu un an, Republica Moldova a înăsprit pedepsele împotriva separatismului şi a altor conspiraţii împotriva statului central în codul penal, un avertisment clar la adresa regiunii autonome proruse, consideră EFE. Găgăuzia, care a existat pentru scurt timp, ilegal, în anul 1990, ca republică autonomă independentă în componenţa Uniunii Sovietice, a devenit regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova în 1994.

Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial (sondaj)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here