Efecte uluitoare ale postului asupra organismului. Primul studiu care arată anvergura proceselor metabolice declanșate

Sursa: Pexels

Postul câștigă popularitate în rândul biohackerilor care caută o nișă, dar există foarte puține informații despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru, în timpul unui post. În timp ce unele cercetări au arătat că restricția calorică poate crește durata de viață la animalele testate în laborator, iar o mulțime de pasionați ai postului intermitent jură că le sporește cogniția și îi ajută să piardă în greutate, mecanismele moleculare au rămas oarecum vagi – limitate mai ales la fenomenul ketozei, de ardere a grăsimilor.

Potrivit Inverse, un mic nou studiu încearcă să umple din golul de cunoaștere existent pe acest palier și dezvăluie că efectele postului asupra metabolismului uman sunt de fapt mult mai ample decât au indicat cercetările anterioare, iar postul intermitent ar putea avea beneficii nerecunoscute.

Într-o lucrare publicată în ianuarie 2019, în revista Scientific Reports, o echipă de cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie Okinawa (OIST) și Universitatea Kyoto a dezvăluit unele dintre efectele postului, care depășesc simpla ardere a grăsimilor.

Analizând sângele a patru participanți tineri, sănătoși, după ce au postit 34 și 58 de ore, echipa de experți a găsit 42 de substanțe diferite ale căror niveluri cresc în timp ce o persoană este în post, precum și două ale căror niveluri coboară). Doar 14 dintre ele mai fuseseră detectate anterior de către oamenii de știință care au studiat postul. Asta înseamnă că au descoperit 30 de substanțe pe care corpul uman le produce în cantități mari în timpul postului și de care oamenii de știință nu știuseră nimic.

Faptul că organismul produce toți acești compuși, scriu cercetătorii, înseamnă că posturile declanșează numeroase procese metabolice, oricum mai multe decât oamenii de știință au realizat vreodată, unele dintre acestea putând avea beneficii semnificative pentru sănătate. Printre ele, și apărarea antioxidativă – ceea ce poate explica presupusul anti-îmbătrânire al unei asemenea conduite alimentare.

„Cercetăm îmbătrânirea și metabolismul de mai mulți ani și am decis să căutăm efecte necunoscute asupra sănătății, apărute în timpul postului la om. Spre deosebire de așteptările inițiale, s-a dovedit faptul că postul a indus o activare metabolică destul de activă”, a declarat un autor al studiului, dr. Takayuki Teruya, de la OIST.

Pe măsură ce un om postește, organismul trebuie să treacă de la utilizarea alimentelor pentru energie la utilizarea energiei stocate în organism, sub formă de grăsime și glicogen. Întreruperea acestui comutator, la rândul său, declanșează o mulțime de alte procese metabolice care au ca rezultat compușii măsurați în acest studiu. Acestea includ produse cunoscute ale postului, cum ar fi butirații, acilcarnitinele și aminoacizii cu lanț ramificat, precum și o serie de alți acizi organici, coenzime, antioxidanți, purine și pirimidine, care, scrie echipa, „par până acum să implice mecanisme metabolice necunoscute, dar induse de post”.

Unii dintre acești compuși au atins valori maxime, în sângele și plasma participanților, după 34 de ore de post. În cazul altor compuși, valorile au continuat să crească până la finalul perioadei studiate, de 58 de ore, atingându-se chiar și valori de 60 de ori peste concentrațiile normale din sânge.

Implicațiile acestor concluzii nu sunt complet elucidate, deoarece studiul a fost mic și nu a urmărit sănătatea pe termen lung a participanților, pe mai multe tipuri de posturi, dar cercetătorii spun că indică deja o serie de beneficii potențiale ale postului. Pe lângă apărarea antioxidantă, care ajută la protejarea organismului împotriva unora dintre daunele pe termen lung asociate cu îmbătrânirea, autorii studiului susțin că postul pare să îmbunătățească activitatea mitocondriilor – centrala de alimentare a celulei.

Complicând imaginea, cercetătorii scriu că organismul poate produce de fapt niște compuși antioxidanți ca răspuns la stresul oxidativ periculos pe care postul îl poate provoca.

Un lucru este destul de clar, însă: Postul schimbă într-adevăr corpul.

„Deoarece cei 44 de metaboliți reprezintă o treime dintre toți metaboliții din sânge detectați, postul a provocat în mod clar modificări metabolice majore în sângele uman”, scriu cercetătorii. Studii viitoare, făcute pe mai mulți voluntari, ar putea oferi o imagine mai clară asupra modului în care postul afectează organismul uman.

Dar, deocamdată, este sigur să spunem că postul nu este nici pe departe atât de simplu pe cât pare, iar oamenii de știință abia încep să pună în evidență imaginea completă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here