Efectul miraculos al înjumătățirii contactelor sociale, în oprirea epidemiei de coronavirus

Expertul în politici de sănătate publică, Vlad Mixich, prezintă calculele unui matematician epidemiolog, la Școala de Sănătate Publică și Boli Tropicale din Londra. Potrivit cifrelor, prin câteva măsuri simple, de la o persoană infectată ar putea rezulta într-o singură lună alte patru cazuri noi în loc de 244.

Postarea integrală a lui Vlad Mixich:

Un calcul simplu: pentru fiecare caz nou infectat de coronavirus ne așteptăm să vedem într-o lună alte 244 de cazuri noi. Asta pentru că fiecare caz nou infectează alți 2.5 și la rându-le fiecare dintre aceia infectează alți 2.5 și tot așa exponențial.

Acum atenție: dacă reușim să înjumătățim frecvența contactelor => fiecare caz nou infectat de coronavirus va infecta 1.25 persoane, în loc de 2.5 persoane. Asta înseamnă că ne putem aștepta să vedem într-o lună alte… 4 (PATRU!) cazuri noi.

Înțelegeți acum de ce reducerea cât de mult posibil a contactelor sociale, spălatul pe mâini și anularea călătoriilor este importantă? Diferența e de la 244 noi cazuri pe lună la doar 4 noi cazuri pe lună produse de o persoană nou infectată.

[calculul de mai sus îi aparține lui Adam Kucharski, matematician epidemiolog la Școala de Sănătate Publică și Boli Tropicale din Londra]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here