Estonia pledează pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei

Ministrul eston de externe Urmas Reinsalu a pledat luni pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei în contextul războiului care continuă în Ucraina, potrivit dpa, citată de Agerpres.ro.

‘Trebuie să facem ca preţul agresiunii pentru agresor să crească puternic înainte de venirea iernii. Cele şapte pachete (de sancţiuni) de până acum nu au exercitat o presiune suficientă asupra (preşedintelui rus Vladimir) Putin pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei’, a spus Reinsalu la postul public de radio din Estonia.

Noul pachet de sancţiuni sugerat de Estonia ar urma să cuprindă un embargo energetic complet, noi restricţii asupra unor mărfuri şi persoane, precum şi interdicţia pentru cetăţenii ruşi de a călători în UE.

Guvernul de la Tallinn a prezentat Comisiei Europene săptămâna trecută o propunere oficială privind al optulea pachet de sancţiuni.

După ce a înăsprit regulile de eliberare a vizelor pentru cetăţenii ruşi, Estonia, ţară baltică membră a UE şi NATO, a cerut suspendarea eliberării vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi la nivelul întregii Uniuni Europene.

‘Cineva trebuie să facă primul pas, sperăm să se poate ajunge la un acord la nivel european într-o formă oarecare’, a spus Reinsalu.

Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina la 24 februarie pe motivul protejării comunităţii vorbitoare de limba rusă. Războiul a suscitat temeri puternice în rândul ţărilor vecine, mai ales a statelor baltice, care au pe teritoriul lor comunităţi mari de rusofoni, că ar putea deveni următoarele ţinte după Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here