EURO 2024: Cristiano Ronaldo şi Luka Modric arată că vârsta nu reprezintă o problemă pentru starurile fotbalului modern

Sursa: X

În vârstă de 39 de ani şi pe punctul de a participa la cel de-al şaselea său Campionat European, un record, longevitatea lui Cristiano Ronaldo la cel mai înalt nivel al fotbalului aproape că sfidează limitele imaginaţiei, informează News.ro.

Luka Modric are 38 de ani, încă joacă pentru Real Madrid şi este de aşteptat ca el să asigure factorul X pentru Croaţia la Euro din Germania.

Cei mai buni jucători îşi prelungesc carierele, în ciuda ritmului şi intensităţii crescute a jocului modern.

Sportivilor li se cer niveluri mai ridicate de condiţie fizică şi rezistenţă, dar acest lucru este însoţit de o expertiză din ce în ce mai bună în ceea ce priveşte modul de maximizare a performanţei, notează AP.

„Ştiinţa sportului a avut un impact asupra modului în care pregătim jucătorul modern în ceea ce priveşte dieta, nutriţia, stilul de viaţă, programele de antrenament. Am ieşit din anii ’80 şi ’90, odată cu creşterea nivelului de profesionalism”, a declarat pentru Tony Strudwick, un om de ştiinţă în domeniul sportului cu o experienţă de peste trei decenii în fotbal.

Strudwick a deţinut funcţii importante la Manchester United, Arsenal şi naţionala Angliei, iar în prezent este director medical la West Bromwich Albion.

El a lucrat cu Ronaldo la United, când atacantul portughez s-a consacrat ca unul dintre cei mai buni jucători din lume. „El s-a pregătit pentru succes”, a spus Strudwick. „Am spus acum patru sau cinci ani, ştiind cât de profesionist era Ronaldo, că ar putea juca până la 40 de ani. Nu a fost nicio problemă”.

Cu vârsta de 40 de ani apropiindu-se, Ronaldo nu dă semne că ar fi gata să renunţe. Iar odată cu progresul ştiinţei sportului, longevitatea pe care o ating cei ca Ronaldo şi Modric ar putea deveni ceva normal.

ATITUDINE

Nu este vorba atât de mult de faptul că sportivii s-au schimbat fizic de-a lungul anilor – mai degrabă a fost o schimbare de mentalitate.

„Am asistat la un fel de evoluţie a profesionalismului, mai degrabă decât la o evoluţie a geneticii”, a declarat Strudwick. „Nu era vorba că jucătorii erau neprofesionişti (în trecut), ci doar că nu ştiau ce nu ştiau. Există mult mai mult control asupra jucătorilor în ceea ce priveşte responsabilitatea”.

Îmbunătăţirea stilului de viaţă al jucătorilor prelungeşte carierele, mulţi dintre ei apelând la serviciile unor experţi în fitness şi condiţionare pentru a se asigura că rămân în cea mai bună condiţie chiar şi în timpul intersezonului.

Ryan Giggs s-a apucat de yoga în ultimii ani pentru a-şi prelungi cariera şi pentru a-i permite să joace pentru United până la 40 de ani.

DIETĂ

Mulţi jucători de top se bazează, de asemenea, pe serviciile unor bucătari privaţi care le livrează zilnic mese echilibrate din punct de vedere nutriţional, fiind în acelaşi timp de calitate de restaurant.

Acest lucru se adaugă la ceea ce oferă cluburile de elită, care au departamente de nutriţie pentru a-i ajuta pe jucători să ţină jurnale alimentare şi să le ofere coaching în materie de dietă.

În trecut, unii jucători aveau mese cu friptură înainte de meci. Multe s-au schimbat, unii manageri interzicând sosurile la masă.

Rod Thornley, un maseur care a lucrat cu Manchester United şi cu echipa Angliei, îşi aminteşte de momentul în care antrenorul italian Fabio Capello a preluat conducerea naţionalei.

„Prima masă de dinaintea meciului a fost doar un bol masiv de paste. Fără sos, doar paste”, a declarat Thornley pentru AP. „Băieţii se uitau în jur şi se întrebau: „Ce este asta? Nu putem mânca asta’. Şi asta e tot ce le-a oferit. Asta a fost tot”.

PREVENIREA ACCIDENTĂRILOR

Masajul joacă un rol în evitarea leziunilor ţesuturilor moi. Jucătorii moderni vor avea parte de mai multe masaje pe parcursul săptămânii, la baza de antrenament sau acasă.

„Cu cât faci mai multe exerciţii fizice, cu atât muşchii devin mai tensionaţi”, a spus Thornley. „Afectezi muşchii, afectezi masa musculară, afectezi acumularea de tensiune, lipsa de elasticitate în muşchi. Este o parte imensă a menţinerii unui jucător în formă, a menţinerii unui jucător sănătos, a menţinerii lui pe teren”.

Băile de gheaţă sunt, de asemenea, folosite pentru a ajuta la recuperare.

BANI

Pentru toată ambiţia jucătorilor de a continua cât mai mult timp, există, de asemenea, un stimulent financiar clar, într-o perioadă în care recompensele nu au fost niciodată mai mari.

Este logic ca un jucător să dorească să îşi extindă potenţialul de câştig. Ronaldo, de exemplu, se pare că este plătit cu 200 de milioane de dolari pe an jucând pentru Al Nassr în Liga saudită. El este CEO-ul maşinii de făcut bani care este cariera sa de jucător. Este ceva ce Strudwick numeşte „ascensiunea jucătorului de fotbal antreprenor”.

Şi se poate aplica jucătorilor mult mai jos în lanţul trofic decât Ronaldo.

„Există un mare stimulent pentru a-ţi continua cariera”, a spus Strudwick. „Cinci ani în plus la finalul carierei tale îl pregăteşte pe fotbalistul modern pentru un viitor foarte, foarte confortabil”.

AMBIŢIE

În cazul lui Ronaldo, o carieră remarcabilă, care l-a făcut să câştige cinci premii Balonul de Aur pentru cel mai bun jucător din lume, nu este un accident, potrivit lui Thornley.

Ei au lucrat împreună la United, unde Ronaldo a câştigat primul dintre cele cinci titluri ale sale în Liga Campionilor.

„Ronaldo avea acea mentalitate în care voia să fie cel mai bun în toate”, a spus Thornley. „A vrut să fie cel mai bun jucător din lume din secunda în care a ajuns acolo. Era unul dintre acei băieţi despre care ştiai că va face tot ceea ce este necesar pentru a deveni acea persoană, iar el a făcut-o şi a dovedit-o.”

Croaţia va juca la Euro 2024 în grupa B, cu Spania, Italia şi Albania.

Portugalia va evolua în grupa F, cu Turcia, Georgia şi Cehia.

EURO 2024: România, la turneul final după 8 ani. Țara noastră are lotul cu cea mai mică valoare / Ce echipe se anunţă favorite

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here