Explozia bancomatelor din Otopeni: Oamenii au crezut că e vorba de un cutremur. Poliţiştii anunţă că nu au fost sustraşi bani

Poliţiştii anunţă că nu au fost sustraşi bani din bancomatele aruncate în aer, marţi dimineaţă, în Otopeni şi nu au fost victime. Autorii altor cinci infracţiuni similare, comise în acest an, au fost identificaţi, iar în trei dintre dosare au fost arestaţi.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General  al Poliţiei Române, poliţiştii au depistat în flagrant delict, la data de 20 martie, în localitatea Ozun, judeţul Covasna, doi bărbaţi, cu vârste de 25, respectiv 38 de ani, în timp ce ar fi sustras bani dintr-un bancomat prin producerea unei deflagraţii.

Ulterior, în municipiul Braşov, într-o benzinărie, a fost depistat un alt bărbat, care le-ar fi facilitat transportul. Cei trei bărbaţi sunt bănuiţi şi de distrugerea bancomatelor şi furtul de bani comise în Sinaia, în anul 2020.

De asemenea, la începutul anului, doi bărbaţi ar fi distrus, prin utilizarea unei substanţe explozive, un bancomat din incinta unei societăţi comerciale, din localitatea Lumina, judeţul Constanţa şi ar fi sustras cutii în care erau depozitate sume de bani.

Faţă de persoanele în cauză a fost dispusă măsura reţinerii. Ulterior, acestea au fost prezentate instanţei de judecată, care a dispus arestarea preventivă.
În alte 2 cazuri de acest fel, comise în Timiş şi Arad, au fost identificate persoanele bănuite, cercetările fiind continuate în vederea probării activităţii infracţionale.

„Totodată, poliţiştii din Ilfov efectuează verificări şi investigaţii pentru depistarea autorilor unor distrugeri ce au avut loc la două bancomate ce aparţin unei bănci din Otopeni, la data de 8 septembrie 2020. În cauză, au rezultat numai pagube materiale şi nu au fost victime”, au mai anunţat poliţiştii.

Oamenii din Otopeni spun că impactul exploziei a fost atât de puternic, încât au crezut că este vorba despre un cutremur. 

Potrivit acestora, acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

„Din datele existente, a reieşit faptul că, în comiterea unor astfel de infracţiuni în statele europene sunt implicaţi şi cetăţeni români, întrucât autorităţile din aceste state au probat activitatea infracţională a unor grupuri de români (ex. – Austria şi Spania). În cazurile înregistrate în România, poliţiştii desfăşoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz şi cu sprijinul specialiştilor din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române”, a mai transmis IGPR.

De asemenea, în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol şi au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autorităţile din Spania, Italia, Franţa, Germania şi Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here