„Factorul Bobocov”. Corupție prin chat în Bulgaria: Un oligarh i-ar fi dictat președintelui țării pe cine să numească ambasador

Procuratura de la Sofia a dat publictății o altă porție de discuții pe chat între omul de afaceri din Ruse, Plamen Bobocov, și consilierul prezidențial și fost ministrul de interne al Bulgariei, Plamen Uzunov. Procuratura sugerează că omul de afaceri „numea” ambasadori, scrie Mediapool.

  • Redăm articolul integral, tradus de Rador:

Din discuție reiese că Bobocov a propus diplomați ca ambasadori în Algeria și Nigeria. Ambii și-au primit posturile.

Bobocov i-ar fi trimis lui Uzunov numele și biografiile ambasadorilor propuși de el, susție procuratura de la Sofia. Discuțiile de pe chat sunt luate din telefonul omului de afaceri.

În una dintre discuții, ce a avut loc la data de 3 august 2018, după ce cei doi au avut o întâlnire într-un hotel din Sofia, Bobocov a scris: “Rumen Petrov – Algeria”. Petrov a fost numit în ianuarie 2020.

Tot la începutul anului este numit și ambasadorul Bulgariei în Nigeria – Joro Kiradjiev. Înainte de asta, la data de 19 iunie anul trecut, omul de afaceri i-a trimis lui Uzunov CV-ul lui Kiradjiev. Cu precizarea: “Salut, tizule! Asta este propunerea mea pentru Abuja (Nigeria)”.

”Procuratura specializată va solicita de la MAE bulgar și de la Administrația Prezidențială de la Sofia informații cu privire la cele menționate mai sus”, mai arată instituția urmăririi de stat.

Acesta este al doilea proces împotriva lui Plamen Bobocov. El este acuzat de participarea la un grup infracțional împreună cu fratele său, Atanas Bobocov. Ancheta are loc din cauza deșeurilor periculoase provenite de la fabrica lor de acumulatori Monbat.

În același proces a fost arestat și fostul ministru bulgar al ecologiei, Krasimir Jivkov, precum și alte trei persoane. Procuratura susține că, prin intermediul unei scheme coordonate de el, deșeurile provenite de la reciclarea de acumulatori nu au fost neutralizate, ci depozitate în diferite locuri din Bulgaria.

Separat, s-a deschis un alt proces de trafic de influență, în care acuzat până în prezent este doar Plamen Bobocov. În această cercetare au fost date publicității discuțiile sale cu Uzunov și cu fostul procuror de Ruse, Nikolai Nicolov. Bobocov a recunoscut că a făcut lobby pentru a primi Nicolov un nou mandat. Omul de afaceri susține că toate numirile de la Ruse ar trece prin coordonatorul regional al GERB, Plamen Nunev.

Prima porție de discuții pe chat cu Uzunov se referea la cazul legat de petrolierul libian Badr, care a fost reținut forțat în portul din Burgas, ceea ce a provocat un scandal internațional. Procuratura susține că Uzunov i-a trimis lui Bobokov decizia Înaltei Curți Administrative prin care se anulează reținerea petrolierului, înainte ca aceasta să fie dată publicității. Însuși Uzunov susține că nu își amintește cum a ajuns decizia la el, dar a spus că a făcut parte din echipa președinției, formată din cauza pericolului, că a existat riscul ca Bulgaria să fie declarată drept stat pirat. La rândul său, Bobocov a spus că s-a interesat de proces din cauza afacerilor sale din Libia.

Procuratura a dat publicității și discuțiile despre cum Bobocov a căutat sprijin din partea lui Uzunov legat de un rus a cărui cerere de cetățenie a fost respinsă, i-a trimis o cerere de ștergere a unei înregistrări infracționale a unui prieten de-al său sirian și a cerut să afle cine este proprietarul unor mașini de lux.

Comunicatele au fost date publicității în ziua în care procuratura a demarat percheziții la patru adrese de la Sofia, Ruse și Plovdiv. O parte din ele sunt folosite de firme ale lui Bobocov, dar adresele din Plovdiv sunt ale societății Enterprise Security Services. Conform Registrului Comerțului, proprietar este Anghel Dimitrov Uzunov, al cărui nume de familie coincide cu cel al consilierului prezidențial. Din comunicatul Procuraturii nu reiese ce are în comun omul de afaceri Uzunov cu procesul de trafic de influență.

Procuratura a dat publicității o “scrisoare de mandat” de șase pagini din partea firmei către societatea lui Bobocov – Prista Oil. Din aceasta rezultă că Anghel Uzunov are o firmă de consultanță și se oferă să facă o analiză a siguranței corporative a Prista Oil pentru suma de 5000 de leva pe lună, vreme de 1 an.

Drept răspuns la această propunere, Bobocov și-a trimis propriul mail, menționează procuratura de la Sofia. Se pare că aceasta încearcă să dovedească faptul că Bobocov și Uzunov au fost foarte apropiați. Ei s-au văzut în repetate rânduri, susține urmărirea de stat de la Sofia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here