Firea împrăștie teamă privind vaccinul anti-COVID. Rafila o pune la punct: „Haideți să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate”

Foto: INQUAM/George Călin

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, lansează un atac, de pe poziție anti-vaxxer, privind campania națională de vaccinare împotriva COVID-19.

Într-un mesaj în care îl critică pe președintele Klaus Iohannis, Gabriela Firea strecoară și o „șopârlă” legată de vaccinul anti-COVID.

„Se manifestă ca un președinte disperat de partid care vede că pierde teren și începe să facă greșeli. Zilele trecute, mai renunțase la vinovatul de serviciu : Peee-seee-deeee!! Și se comporta ca un șef de agenție de marketing și publicitate pentru vaccinul anti-covid. Aflând că românii nu sunt așa de entuziasmați să se vaccineze cu un vaccin care nici nu este omologat definitiv, nu este dat în producție, sunt încă multiple controverse, a abandonat tema vaccinului și a revenit la dragostea, pardon!, ura cea dintâi: Pe-se-deee!!!Cu un așa președinte de facto, PNL calcă vertiginos pe urmele PNȚ-CD. Să nu-i deranjăm! Oamenii văd și înțeleg. Nu mai pot fi manipulați și duși pe piste false. Și nici cu zăhărelul”, a scris Firea pe Facebook.

Afirmațiile social-democratei sunt însă contrazise chiar din interiorul partidului. Medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD în alegerile parlamentare, a declarat marți, la Ploieşti, referindu-se la vaccinurile împotriva infecţiei cu noul coronavirus, că nu se pune problema ca acestea să producă efecte adverse de natură să pună în pericol sănătatea populaţiei, îndemnându-i pe cetăţeni să se vaccineze şi sfătuindu-i pe colegii săi să nu îşi mai expună părerile personale pentru a nu deveni „influenceri”.

„Orice vaccin trece printr-un proces de studii clinice (…), după care trece printr-un proces de autorizare. Autorizare (…) e un proces foarte laborios care ţine cont de toate dovezile ştiinţifice obţinute în urma studiilor clinice la care participă zeci de mii de persoane. Deci, nu se poate pune problema că aceste vaccinuri vor produce nişte efecte adverse care să pune în pericol sănătatea populaţiei. (…) În ceea ce priveşte unii colegi de-ai mei, cu toată stima pentru activitatea lor, haideţi să vorbim fiecare despre domeniul lui de activitate. (…) Dacă avem opinii personale, să le păstrăm pentru noi şi să nu devenim nişte influenceri ai opiniei publice în condiţiile în care de aceste vaccinuri şi de succesul campaniei de vaccinare depinde foarte mult reluarea funcţionării acestei ţări. (…) Să fim serioşi, să fim responsabili, ori lucrul ăsta câteodată lipseşte şi afirmaţii care nu sunt bazate pe nimic (…) care să certifice o astfel de opinie, cum e cea legată de leucemie, mi se pare că sunt nu numai exagerate, ci sunt periculoase”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

În context, el i-a îndemnat pe cetăţeni să se vaccineze „indiferent de apartenenţa sau de simpatiile politice” şi a catalogat drept „gafă” solicitarea acordului pentru vaccinare înainte de a exista un vaccin autorizat.

„Vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus este cu siguranţă o misiune la care trebuie să participăm cu toţii. Nu trebuie folosită politic, este profund greşită asumarea politică a acestei chestiuni. Oamenii din România trebuie să se vaccineze indiferent de apartenenţa sau de simpatiile politice, iar debutul campaniei de vaccinare, care trebuie să înceapă, bineînţeles, cu informarea, trebuie să evite gafe cum au fost cele legate de solicitarea listelor cu persoane care doresc să se vaccineze în condiţiile în care nu avem informaţii despre vreun vaccin care să fi fost încă autorizat. (…) Aşteptăm informaţii şi atunci oamenii trebuie mobilizaţi, trebuie informaţi, dar ei trebuie convinşi prin transparenţa unei campanii, prin profesionalismul unei campanii. (…) Nu vaccinarea în sine este importantă, ci succesul unei astfel de campanii care ne readuce într-un interval de 9-12 luni la o viaţă normală”, a mai spus Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here